Trener košarkarjev Portoroža pred pričetkom nove sezone

Tudi v tretjo prvoligaško sezono Portorožani vstopajo s prenovljeno ekipo. Trener Konstantin Subotić je s sestavo moštva, v katerem bodo veliko breme nosili mladi košarkarji, zadovoljen.

Konstantin Subotić ima  v zasedbi le štiri zares izkušene košarkarje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Konstantin Subotić ima v zasedbi le štiri zares izkušene košarkarje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Poletni meseci so v tabor košarkarjev Portoroža prinesli obilo sprememb, v zadnjem tednu pa je moštvo le dobilo dokončno podobo. Začetek prvenstva je pred vrati, saj bodo že v soboto v Luciji gostovali močni Laščani, trener ladjarjev Konstantin Subotić pa je pred prvenstveno premiero razkril pričakovanja pred novo, zahtevno sezono.

> Je moštvo sestavljeno po vaših željah?

“Glede na vsa dogajanja moram biti z izbiro igralcev zadovoljen. Zavedam se tudi, da le redke ekipe dobijo prav tisto, kar si želijo, vse skupaj pa je seveda povezano z denarjem. Sestava moštva je tako primerna našim zmogljivostim. Dobro vem, da bo težko nadoknaditi odhod petih igralcev iz rotacije. V ekipi je nekaj novih obrazov, uvodne tekme pa bodo pokazale, ali bo v nadaljevanju prvenstva potrebno še koga pripeljati. Verjamem, da lahko z dobrim delom tudi kateri od mlajših igralcev počasi začne prevzemati pomembnejšo vlogo na terenu, kar bo dodaten plus za ekipo. Želim si, da bi se igralci med sabo še bolj spoznali in uigrali. Vem, da rabijo čas, a se hkrati zavedam, da časa ni veliko. Priznati moram, da razmišljamo o Mihi Markiču, ki se vrača po operaciji kolena. Lani je bil eden ključnih faktorjev v naši igri. Želimo si, da bi še dolgo časa igral pri nas, kar si po vsem, kar je dal za klub, nedvomno tudi zasluži. Mlada ekipa potrebuje podporo in mir; ne smemo pričakovati čudežev. Vsi skupaj moramo biti potrpežljivi, ker je to edini način, da pridemo do cilja.”

> Katere so glavne prednosti in slabosti vaše zasedbe?

“Glede na starost naše ekipe bi glavna prednost morala biti dobra energija in velika želja po dokazovanju, slabost pa vidim v pomanjkanju prvoligaških izkušenj. V ekipi imamo izkušena branilca Vjeka Petrovića in Jureta Močnika, z določenimi izkušnjami pa se lahko pohvalita še Alen Hodžić in Jure Besedić. Matija Trampuš zaradi težke poškodbe gležnja še kar nekaj časa ne bo stopil na parket, tako da imamo trenutno v zasedbi le štiri košarkarje, ki so že v polni meri občutili prvoligaški ambient.”

> So vaši mladci dovolj kakovostni za boj s prvoligaši?

“To bo pokazal čas. Pri nas vedno vsi igralci dobijo priložnost, in tako bo tudi letos. Kako se bo kdo izkazal, pa bomo videli, ko se začne zares, saj so pripravljalne tekme eno, prvenstvene pa čisto nekaj drugega. Sam potencial brez kakovosti ni dovolj za pozitiven rezultat v prvi ligi. Ne glede na našo mladost upam na najboljše.”

> S kakšnimi cilji se podajate v novo sezono?

“Naša prva in glavna naloga bo zagotoviti prvoligaški status primorski regiji tudi v bodoče. V močni konkurenci, kjer skupaj z Union Olimpijo, Krko in Tajfunom vsaj osem ekip razmišlja o ligi za prvaka, si želimo izboriti novo priložnost za končnico, kar bi bila lepa nagrada za našo mlado ekipo. Vedno znova razmišljamo samo o naslednji tekmi, zato je malce nehvaležno napovedovati, kaj nas čaka čez nekaj mesecev. Veliko vlogo bodo pri tem imele poškodbe, zato upam, da bodo vsi fantje čim bolj zdravi.”

> Kako se boste lotili sobotnega dvoboja z Zlatorogom?

“Uvodno tekmo sezone igramo doma. Za takšne tekme obstajajo določena nepisana pravila, a v tem ne vidim nobene prednosti. Vem, da je to šele začetek in bo pot do konca še dolga. Zlatorog je nedvomno favorit, naša naloga pa je, da damo svoj maksimum in odigramo tako, kot znamo. Želim si, da bi nas na tekmah spremljalo čim več navijačev, ki bodo z nami od prve do zadnje minute in bodo pripomogli k pravemu športnem vzdušju.”

> Vam sistem tekmovanja z dokaj skromnim številom tekem ustreza?

“Nikjer na svetu ne obstaja idealen sistem. Radi bi igrali več tekem, kar je povsem normalno. Za razvoj košarke je potrebno vztrajati pri tem. Košarkarji trenirajo, da bi igrali, in posledično bi več odigranih tekem pomenilo tudi več prostora za napredek. Potrebno je narediti vse, da se domače prvenstvo občutno podaljša.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano