Tihe sanje so se uresničile

Čeprav smo včeraj ob zaključku svetovnega prvenstva v vožnji dvovpreg kar dvakrat slišali madžarsko himno, je bilo jasno, da je domače obiskovalce, ki jih je bilo pričakovano največ, najbolj navdušilo prvo mesto domačina Mihe Tavčarja v maratonski vožnji in deseto v skupni razvrstitvi. Navijači pa so navdušeno zaploskali tudi devetemu mestu slovenske reprezentance. To so najboljši rezultati vseh časov za Slovenijo v tem športu. Tekmovanje je Lipica gostila prvič.

Tavčarjeva zmaga je najboljši rezultat v slovenski zgodovini 
vožnje z dvovpregami. Foto: Sibil Slejko
Tavčarjeva zmaga je najboljši rezultat v slovenski zgodovini vožnje z dvovpregami. Foto: Sibil Slejko

LIPICA > Zadnji dan svetovnega prvenstva v vožnji dvovpreg so se tekmovalci iz 32 držav pomerili še v tretji kategoriji, spretnostni vožnji. Kot zadnji je nastopil Madžar MartinHölle, ki je z 19. mestom in svojo najslabšo uvrstitvijo ohranil vodstvo in postal svetovni prvak v skupnem seštevku. “Gotovo je bila najtežja zadnja kategorija. Proga je bila zaradi dežja težka in slaba, kar pa seveda ni krivda organizatorjev,” je povedal Hölle, ki je bil eden najmlajših tekmovalcev. Z vožnjo dvovpreg se je pričel ukvarjati šele pred dobrim letom in to je bilo njegovo prvo svetovno prvenstvo: “Takega rezultata nikakor nisem pričakoval. Moji konji so mladi, gotovo bom še naprej nastopal.”

Sodelovali so kot ekipa

Madžari pa so se veselili tudi prvega mesta v ekipni razvrstitvi. Na drugo mesto so se uvrstili Nemci, na tretje pa Francozi. Slovenska reprezentanca, poleg Mihe Tavčarja sta jo sestavljala še Mitja Mahorčič in Klemen Turk, je dosegla rekordno uvrstitev za Slovenijo - deveto mesto.

Čeprav so v družini Mihe Tavčarja iz Povirja konji doma že desetletja, pa se je preskok na vožnjo kočije zgodil šele pred desetletjem, ko je Mihov oče Janko dobil za 50. rojstni dan kočijo od Mihove mame Marice. Vsi trije, pa še Mihovi otroci zraven, se zdaj večkrat zapeljejo po kolovozih okrog Povirja. A od tega do naslova svetovnega prvaka je neskončno dolga pot. Tudi ta pa je tlakovana z družinsko značilnostjo - izjemno delavnostjo. Brez nje Miha ne bi že do prejšnjega prvenstva v vožnji dvovpreg, ki je bilo leta 2013 v slovaški kobilarni Topolčianky, tako napredoval, da je dosegel skupno enajsto mesto ter deseto v maratonski in četrto v dresurni vožnji. Že takrat je dejal, da je pri maratonski vožnji pričakoval nekoliko višjo uvrstitev. No, čez štiri leta jo je dosegel: ne samo nekoliko višjo, temveč kar najvišjo, prvo in s tem naslov svetovnega prvaka v tej disciplini. In s tem kljub nekoliko slabšima uvrstitvama v dresurni in spretnostni vožnji dosegel v skupni uvrstitvi vseh treh tekem deseto mesto. To je še toliko slajše, saj je bila letos konkurenca na svetovnem prvenstvu močnejša kot pred štirimi leti; premagati je bilo treba kar 79 tekmovalcev iz 23 držav. In še 157 konj. Poleg voznika kočije imajo namreč v vožnji dvovpreg odločilno vlogo tudi konji. Lipicanca Conversano Samira in Conversano Wera sta že leta Mihova sotekmovalca, sopotnika, sorodni duši. Brez vzajemnega zaupanja med voznikom in konjema namreč v dvovpregi ni dobrih rezultatov. MUZ

“Za ekipo se je vse odlično izteklo in smo izpolnili pričakovano. Kot ekipa smo dobro sodelovali,” je povedal Turk, za katerega je to prvo svetovno prvenstvo, a gotovo ne zadnje. Lahko se pohvali s skupnim 48. mestom. Najboljši rezultat je dosegel v maratonski vožnji, in sicer 34. mesto. Tudi Mitja Mahorčič je najvišji rezultat dosegel v tej kategoriji, bil je 41., skupno pa se je uvrstil na 50. mesto.

Občinstvo požene kri po žilah

Tavčar je povedal, da je tako dober rezultat sicer potihem pričakoval, a si ga pred samim tekmovanjem ni upal napovedati. “Mislim, da se še zdaj ne zavedamo, kaj smo dosegli. Včeraj je bilo izjemno, veliko ljudi me je spodbujalo, kar mi je veliko pomenilo,” je povedal prvak iz Povirja tik pred podelitvijo nagrad.

Tavčarjev sovoznik pri zmagoviti vožnji je bil Damjan Ščuka - pri ostalih dveh je to vlogo opravljal Mihov oče Janko -, ki je tako strnil misli po tekmovanju: “Še zdaj ne razumemo, da se je to zgodilo na samem svetovnem prvenstvu. Veselje je res veliko. Navijači ti poženejo kri po žilah.”

Poleg prvega mesta v maratonski vožnji je Tavčar dosegel še enajsto mesto v spretnostni in trideseto v dresurni vožnji. Skupno je to zadostovalo za deseto mesto, s čimer je izboljšal rezultat izpred dveh let, ko je bil na Slovaškem enajsti. Prejel pa je tudi nagrado za najboljšo vprego z lipicanci.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano