Tekma, ki traja 180 minut

Začenja se predzadnje dejanje kvalifikacijskega ciklusa za prihodnje evropsko prvenstvo. Slovenija bo nocoj v zahodni Ukrajini lovila čim boljše izhodišče za torkovo povratno tekmo v Ljudskem vrtu.

Tudi danes bodo nosilci igre (z leve)  Milivoje Novaković, 
Bojan Jokić in Valter Birsa. Foto: Tamino Petelinsek
Tudi danes bodo nosilci igre (z leve) Milivoje Novaković, Bojan Jokić in Valter Birsa. Foto: Tamino Petelinsek

LVOV > Tudi če se zgodovina ponavlja, kot je to v primeru drugega slovensko-ukrajinskega izločilnega dvoboja za pot na evropsko prvenstvo, pa je težko iskati vzporednice s tistim znamenitim leta 1999, ki je v zasneženem Kijevu izpisalo prvo stran slovenske nogometne pravljice. Nobene posebne napetosti ni bilo čutiti med reprezentanti, ki so včeraj dopoldne dopotovali v eno najbolj zahodnih ukrajinskih mest.

Verjetna postava Slovenije: Handanović, Brečko (Struna), Ilić, Cesar, Jokić, Krhin, Kampl, Kurtić, Birsa, Iličić, Novaković.

Na letališču v Lvovu jih je pričakalo nekaj novinarjev in nekaj domačih zbiralcev avtogramov, potem pa so se hitro odpravili do elitnega hotela, kjer bo čez dva tedna prenočeval tudi Real Madrid v dvoboju lige prvakov s Šahtjarjem iz Donjecka, ki si je Lvov izbral za začasno zatočišče, čeprav tu ni priljubljen. Tudi vremenske razmere so daleč od zimskih - morda bo kaj dežja, temperature pa bodo tudi nad lediščem.

Tekma bo na modernem stadionu, zgrajenem za potrebe evropskega prvenstva leta 2012. Sprejme 34.000 gledalcev. Na uradnem treningu slovenske vrste smo se lahko prepričali, da gre za izjemen objekt. Zdi se, da je pred dodatnimi kvalifikacijami v ukrajinskih vrstah več nervoze kot pri gostih, čeprav bi to težko sodili po nalezljivem nasmehu malo zgovornega zvezdnika Seville Jevgena Konopljanke, ki se je na tiskovni konferenci očitno zabaval.

Zvečer bo v Lvovu navijal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo gost ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Ukrajinske novinarje je med drugim zanimalo, če po čiščenju kopačk leta 2009 Pahor pripravlja kaj tudi za sedanji cikel. Morda pa še bo.

Veliko vprašanj se je vrtelo v leto 1999. “Takrat pa se še nisem ukvarjal z nogometom,” je izstrelil 26-letni Konopljanka, ki je domačim novinarjem obljubil, da bo po Realu v španskem prvenstvu položil tudi Slovenijo. Ne domači selektor Mihajlo Fomenko, še manj pa Srečko Katanec, nista želela pogrevati takratne zgodbe. “Zdaj so na igrišču drugi igralci, kar je bilo, je zgodovina,” sta bila enotna.

“Vse je v redu, vse je pripravljeno, da bomo z Ukrajine prinesli nekaj pozitivnega. Pridobili smo dobro podlago, saj smo ves teden dobro trenirali,” je razpoloženje v slovenskem taboru najbolje povzel Kevin Kampl, ki za razliko od večjega dela ekipe še ne pozna razlike med navadnimi kvalifikacijskimi tekmami in tistimi, kjer napake niso več dopustne.

“Mislim, da se nekateri res premalo zavedajo razlik med temi tekmami. V ekipi smo starejši tisti, ki moramo usmerjati mlajše. Je pa potrebno ves čas imeti v glavi, da ta tekma traja skupaj 180 minut. V rahli prednosti je trenutno Ukrajina,” je razmišljal Milivoje Novaković, ki je s hitro vrnitvijo po poškodbi ramena olajšal Katančeve skrbi v napadu, saj je Novagol zabil šest zadetkov v kvalifikacijah.

V obrambi, ki zadnje čase tudi ni bila najbolj bleščeča, mu jih bo skušal olajšati Mišo Brečko, ki ga je selektor praktično že upokojil. “Za takšne tekme se trenira. Komaj čakamo, da se tekma začne, adrenalin narašča. Minilo je že precej let od velike tekme z Rusijo. Cilj je seveda isti, le ekipa je nekoliko drugačna. Veliko posnetkov ukrajinskih tekem smo gledali, vendar vsaka tekma prinese v praksi še kaj novega,” je povedal Brečko, član Nürnberga, ki je sicer imel smolo, da so mu na tekmi druge nemške lige zlomili nos. “Ukrajince smo si temeljito ogledali, jih dobro poznamo, tekma pa vedno prinese kaj novega in temu se je potrebno prilagoditi.”

Medtem ko je v slovenski vrsti vprašanje kakšne rošade po igralnih mestih, ima Ukrajina več težav. Taras Stepanenko in Oleksander Kučer sta kaznovana, ena od ključnih vezistov Ruslan Rotan in Oleksander Hladksi sta poškodovana. “Drugi bodo pač morali potrditi, da so zasluženo zraven,” je bil na to temo kratek Fomenko. Tekmo bo sodil Šved Jonas Eriksson.

ROK MAVER


Najbolj brano