Štulac še stopničko više

Številčni koloniji Slovencev v italijanski serie B se je pred tednom dni in natanko en teden pred 23. rojstnim dnevom uradno pridružil tudi Koprčan Leo Štulac.

Leo Štulac je po borbeni igri slovel tudi v koprskem dresu. Foto: Borut Zivulovic
Leo Štulac je po borbeni igri slovel tudi v koprskem dresu. Foto: Borut Zivulovic

KOPER > Ko je nekdanji član propadlega Kopra po odlični sezoni lani odšel k tretjeligaški Venezii, je marsikdo zmajeval z glavo. In res se je Leo Štulac, član vseh mlajših slovenskih reprezentanc na Apeninskem polotoku, sprva ubadal s poškodbami, ki so mu preprečevale večjo minutažo. Medtem se je Venezia vrnila med drugoligaše, sloviti trener Benečanov Filippo Inzaghi pa je ves čas zatrjeval, da verjame v sposobnosti Lea Štulca. To je dokazal ob zadnjem gostovanju v Avellinu, ko ga je poslal v ogenj že v prvi minuti.

Istran je v 80. minuti izboril kot, po katerem so “lagunarji” povedli, po njegovem odhodu iz igre pa so domači prišli do izenačenja. Vendar pa Venezia z najboljšo obrambo lige (zgolj en gol v petih krogih) še vedno vztraja brez poraza, kar je za novinca v drugoligaški konkurenci lep dosežek. Štulcu v svetovni prestolnici romantike od rojakov delata družbo še Siniša Anđelković in Jan Mlakar. Po ognjenem krstu v serie B je bil, razumljivo, zadovoljen: “Težko in dolgo sem čakal na ta trenutek. Seveda sem zadovoljen z debitantskim nastopom med drugoligaši, ravno tako pa tudi z nastopom vse ekipe. Čeprav nekaj časa nisem igral, sem trdo treniral, zato sem pripravljen dočakal svojo priložnost. Konkurenca v drugi ligi je zelo zgoščena, vsaka tekma je zahtevna, ampak prišle bodo tudi zmage.”

Bivši koprski up je sicer opozarjal nase že v pripravljalnem obdobju, v Benetkah pa so z začetkom prvenstva zelo zadovoljni, čeprav so dobili le eno srečanje. Seveda se trener Pippo Inzaghi zaveda, da je dolga ter naporna serie B (v njej nastopa kar 22 večinoma izenačenih klubov) zelo specifično tekmovanje, saj se je v njej tudi sam kalil. Še danes se kislo nasmehne, kako ga je pred vročimi gostovanji na jugu strašil najboljši prijatelj Christian Vieri, ki je sočasno ravno tako nabiral kilometrino med drugoligaši, prav tako tudi v Venezii: “Joj, tam smo igrali prejšnji mesec. Strašno, težko boš preživel ... Odpeljite s seboj dva zdravnika, ker ti bodo polomili kosti, najbolj sovražijo prav 'šminkerje' s severa.”

Seveda je “Bobo” malce pretiraval, toda za Lea Štulca bo serie B brez dvoma odlična šola. Kdor jo preživi, je pripravljen na velike stvari!

BORIS PLANINC


Najbolj brano