Spremembe na dnevnem redu

Biljence in Mirence družijo prav posebni sosedski odnosi in seveda tudi nogometno rivalstvo. Oba tretjeligaša sta pred novo sezono doživela nemalo sprememb.

Biljenci (v črno-beli opravi) in Mirenci se bodo v letošnji 
prvenstveni sezoni soočili kar štirikrat. Prvi sosedski obračun 
bo v 3. krogu na začetku septembra. Foto: Leo Caharija
Biljenci (v črno-beli opravi) in Mirenci se bodo v letošnji prvenstveni sezoni soočili kar štirikrat. Prvi sosedski obračun bo v 3. krogu na začetku septembra. Foto: Leo Caharija

MIREN, BILJE > Rošade so se zgodile tudi na trenerskih klopeh Adrie in Bilj. Mirence bo v novo sezono popeljal Mitja Kristančič, Bilje pa Sandi Valentinčič. Oba sta svoj čas že slavila naslov prvaka v tretji slovenski nogometni ligi. Valentinčiču je zanimivo to pred časom uspelo prav na klopi Adrie, ko je bilo tretjeligaško tekmovanje še razdeljeno na dve skupini. Precej bolj sveže spomine na primat v eni od štirih tretjih lig pa ima Kristančič, ki je lansko pomlad popeljal Brda v drugo ligo.

Adria

Mirenci so bili v minuli sezoni praktično do zadnjega v igri za napredovanje. Od lanskih prvokategornikov je ostala le peščica. Najboljši strelec, Američan Theodore Wilson, je šel s trenerjem Borivojem Lučićem v Novo mesto h Krki, v napadu bo bržkone pogrešati še učinek Alena Keranovića in Alena Pavića, nemara pa tudi Jana Dornika, ki je bil motor sredine igrišča. Za ravnotežje v zvezni vrsti je skrbel Leon Maxi Žižek, ki je bil ustrezna varovalka pred obrambnim delom ekipe. Zadnja vrsta je ostala brez v drugi ligi preverjenega nogometaša Matije Šuligoja ter brez prvega vratarja Krisa Stergulca in ene od njegovih zamenjav Zokija Cvetkovića.

Mirence za tretjeligaški uvod, 20. avgusta, čaka gostovanje v Krvavem Potoku pri novincu Jadranu. Bilje pa bodo isti dan doma gostile Ilirsko Bistrico.

Potrjenih prihodov je za zdaj bistveno manj. Iz Brd sta prišla Jan Fortunat in Boštjan Klepac ter vratar Blaž Drašček, ki je nazadnje branil pri Tolminu. Z ekipo trenira tudi nekdanji kapetan Andrej Baša, ki bo - odvisno od razvoja dogodkov - priskočil na pomoč soigralcem. Da je 48-letni Filippo Zovatto tudi v novi sezoni v vadbenem procesu, pa ne sodi več med presenečenja. In kam lahko v skrčeni osemčlanski tretji ligi zahod poseže Adria? ”Klubski cilji so povezani z uvrstitvijo med najboljšo četverico, sam imam pomisleke. Odhodov je bilo precej, še več od prvih obetov in pričakovanj. Sestavljamo praktično novo ekipo, poletje, ko je razpoložljivost igralcev na treningih v nižjih ligah vselej vprašljiva, pa za to ni najprimernejši čas. Poskušali bomo ustvariti proces, ki nam bo v prihodnje dal želene rezultate,” je povedal Kristančič.

Bilje

Vodilo Biljencev je uveljavitev igralcev iz domače nogometne šole. Imenovanje Valentinčiča, ki je v pretekli sezoni popeljal mladinsko ekipo do polfinala pokalnega tekmovanja, je zato razumljivo. V ekipo je vključil vrsto mladih upov (Pečenko, Pušnar, Puc, Terčon, Beltram ...), med njimi tudi največjega, Abela Marca, ki je pred meseci sklenil pogodbo s švicarskim Luganom. V tej sezoni bo član reprezentance do 17 let kot posojen nogometaš branil barve Bilj, h katerim sta se iz Brd vrnila tudi brata Luka in MatejŽižmond. Starejši Luka je kot centralni branilec v pretekli sezoni zbral lepo število drugoligaških nastopov.

Pri odhodih velja omeniti Nika Mastena, ki je poiskal drugoligaški izziv v Sežani. Blaž Kožuh se je - tako kot vrsta igralcev iz primorskih tretjeligašev - podal v zamejstvo, Dalibor Sokanović pa se je vrnil v Tolmin. Nekdanji član šampionske Gorice Saša Panič pa bo odslej bolj dejaven ob igrišču kot operativec. Zato pa bi lahko po potrebi vskočila prekaljena 40-letnika Tomaž Žniderčič in Marko Vogrič. “Biljence, ki bodo prvenstvo odprli doma z Ilirsko Bistrico, sicer omenjajo med kandidati za napredovanje. Druga liga je srednjeročni klubski cilj. Ni pa imperativ v letošnji sezoni. Primarna naloga je razvoj mladih domačih igralcev in usposabljanje za višjo člansko raven. O favoritih je še prezgodaj soditi. Potrebno bo odigrati vsaj nekaj krogov oziroma prvo četrtino prvenstva,” je povedal Valentinčič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano