Popravni izpit s svetovnimi prvaki

Slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva. V Varni je v deveti medsebojni tekmi končno ugnala Nizozemce, jutri pa se bo za vstop v polfinale pomerila s svetovnimi prvaki Poljaki. Nizozemska : Slovenija 0:3.

Mitja Gasparini (6), Dejan Vinčič (z žogo), Alen Pajenk in 
Klemen Čebulj so ustavili Nizozemca Dicka Kooya.   Foto: Cev
Mitja Gasparini (6), Dejan Vinčič (z žogo), Alen Pajenk in Klemen Čebulj so ustavili Nizozemca Dicka Kooya.  Foto: Cev

SOFIJA > Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je na šestem evropskem prvenstvu v Bolgariji prvič uvrstila v četrtfinale. Za največji uspeh slovenske odbojke je poskrbela v Sofiji, kjer je v dodatnem boju za uvrstitev med osem najboljših v uri in 19 minutah gladko premagala na evropski lestvici više uvrščeno Nizozemsko, ki je bila pred tem na uradnih tekmah kar osemkrat (vedno!) boljša od naših fantov. Slovenci se bodo za nagrado v četrtfinalu pomerili s svetovnimi prvaki Poljaki. Spomnimo: v predtekmovanju so jim odvzeli niz in bili še v dveh nizih enakovredni do zaključkov. Ob ponovitvi današnje predstave tudi jutri zmagovalec ni znan že vnaprej.

Armec Arena, gledalcev 500, sodnika Schürmann (Lie) in Simonović (Srb); po nizih: -16, -19, -22. Slovenija: Pajenk 5, Gasparini 13, Vinčič 4, Kozamernik 5, Koncilija 1, Kovačič, Urnaut 10, Čebulj 13. Selektor: Andrea Giani.

Slovenski selektor Andrea Giani je danes uspel moštvo pripraviti točno tako, kot si je naša strokovna (in seveda vsa ostala športna) javnost želela. Naši fantje so proti v povprečju sedem centimetrov višjim Nizozemcem igrali natančno in potrpežljivo. Z dobrim servisom so jih upočasnili, sprejemali so skoraj brez napak, v napadu pa so z raznovrstnostjo izničili izrazito višinsko prednost tekmeca v bloku.

Ponovno je v napadu s krila blestel koroški sprejemalec Klemen Čebulj, kapetan Tine Urnaut je ob garanju v obrambi dobro preigraval blok, spet pa je našel svoj ritem dolžnik tekme z Belgijo, Izolan Mitja Gasparini, ki je ob natančnih podajah Novogoričana Dejana Vinčiča “ubijal” z udarci v napadu - najpogosteje z druge linije čez blok ali mimo njega. Ob tem je tudi svojemu slovesu primerno učinkovito serviral. V polju je brez napak odigral kanalski libero Jani Kovačič.

Slovenija je tokrat imela še nekaj, kar ji je manjkalo na tekmi z Belgijo - jokerja iz vrst rezervistov. Veliko zaupanja je Giani izkazal mladinskemu reprezentantu Janu Kozamerniku, ki je kot drugi bloker prinesel dodano vrednost trudu prvega blokerja Alena Pajenka.

Velik zagon je našim dal zanesljiv prvi niz. V končnico so vstopili z veliko prednostjo (20:15) in niz mirno zaključili. Nizozemci so v drugem zaigrali z nižjo in hitrejšo postavo in bili nekoliko nevarnejši, a so Slovenci spet prišli v končnico s pobudo (20:17) in Nizozemce slednjič dotolkli prav z njihovim orožjem - blokom. Tretji niz je pokazal, da si je Slovenija zapomnila tudi lekcijo Belgijcev, ki so ob stalnem pritisku dočakali nervozo in neracionalne poteze naših. Tokrat tega ni bilo. Čeprav je pri izidu 20:20 prišlo že do 13. izenačenja, so Slovenci držali sistem igre in dočakali napako Nizozemcev. Kaznoval jo je Gasparini. Sledila je uspešna akcija Urnauta in taktična menjava. Vstopil je tretji bloker Danijel Koncilija (kot profesionalec je dozorel v Salonitu) in dosegel 24. točko.

Današnji četrtfinalni pari - Francija : Srbija (16.30), Poljska : Slovenija (16.45), Rusija : Italija (19.30) in Bolgarija : Nemčija.

Nizozemci so zaigrali na silo in po predolgem servisu njihovega napadalca Nielsa Klapwijka so Slovenci po igrišču zaplesali zmagovalno kolo, po katerem je Dejan Vinčič povedal: “Po takšni zmagi smo lahko res dobre volje. Odigrali smo vrhunsko, po dogovoru. Niti za sekundo nismo dali Nizozemcem priložnosti, da bi se pobrali. Bili smo konstantni v vseh elementih. A so še rezerve. Treba bo ohladiti glave in se pripraviti na Poljake. Razmišljam le še o tem, kaj nas čaka. Vsi fantje so bili danes pravi v vseh elementih igre, zato nisem imel težkega dela pri organizaciji. Sem optimist. Poljakom se bomo skušali maščevati za nesrečen poraz v predtekmovanju, ko smo bili v tretjem nizu na pragu preobrata.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano