Seu zbuja lepe spomine

Konec tedna se s četrto tekmo nadaljuje svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Tradicionalno prizorišče v Seu d'Urgellu je lepo zapisano pri slovenskih tekmovalcih, vključno s primorskim zastopstvom.

Luka Božič in Sašo Taljat bosta v dvojcu poskušala popraviti 
vtis iz prvega dela sezone. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Luka Božič in Sašo Taljat bosta v dvojcu poskušala popraviti vtis iz prvega dela sezone. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

NOVA GORICA >Kanuistični dvojec Soških elektrarn Luka Božič-Sašo Taljat je pred šestimi leti v Španiji zablestel v absolutni konkurenci z nepričakovanim bronom na svetovnem prvenstvu (SP). Lani sta ga v ZDA Mostarja oplemenitila s svojo drugo medaljo na SP - zlatom. V Seu D'Urgellu je leta 2009 svetovni prvak prvič postal tudi hrastniški kajakaš Peter Kauzer. Leta 2012 je svojo edino zmago v svetovnem pokalu v Pirenejih dosegla Urša Kragelj. Kajakašica solkanskega kluba je v isti sezoni osvojila tudi skupni seštevek svetovnega pokala. Našteta četverica bo po enomesečnem premoru tudi med glavnimi aduti slovenske odprave v nadaljevanju svetovnega pokala. Do konca sta še dve tekmi, zaključek bo naslednji vikend gostil francoski Pau.

Test za dvojec

Kaj se je zgodilo v preteklih tednih? Malo ali veliko, odvisno od zornega kota. Na preostalih tekmah svetovnega pokala bo pod drobnogledom zlasti dvojec Božič-Taljat. Po imenitni pretekli sezoni, v kateri je nizal uvrstitve na zmagovalni oder, je letos zaman lovil finale najboljše deseterice. S trenerjem Dejanom Testenom so se odločili za menjavo čolna, s katerim so sprva nameravali izpeljati sezono. Model ostaja isti, novi čoln pa je trši in predvidoma bolj odziven.

“ Po prvem delu sezone sta bila Luka in Sašo kar utrujena. Na krajšem dopustu sta sicer napolnila baterije, a ne docela, tako da smo ob menjavi čolna šele v drugem tednu treninga ujeli pravi vadbeni ritem. Kazalci so bili dobri, a takšni so bili tudi pred začetkom sezone, pri čemer tudi občutki na progi niso bili slabi. Če se nam je lani na tekmah vse obrnilo v želeno smer, pa nam letos prav nič ni šlo po načrtih. Spodbudno je, da smo se uvrščali med osem držav, ki jim pripadajo olimpijske kvote. O njih se bo sicer odločalo na svetovnem prvenstvu. Na preostalih tekmah svetovnega pokala pa bomo ugotovili, kako se odziva čoln,” je pojasnil Testen, ki se bo svojima varovancema pridružil na zadnjem dejanju svetovnega pokala v Franciji. Znan pa je že tudi načrt do svetovnega prvenstva v Londonu, ki se bo začelo 15. septembra.

V britansko prestolnico se bosta Božič in Taljat tako kot reprezentančni kolegi podala že sredi avgusta, ko bodo tam opravili petdnevni trening. Največ pozornosti bo v naslednjem obdobju deležen prav dvojec, ki je seveda edini slovenski kandidat za osvojitev olimpijske kvote v tej kategoriji. Lani sta Božič in Taljat izpustila tekmo svetovnega pokala v Španiji, letos pa se bosta ob manjšem številu startov, kot je bilo že sprva predvideno, udeležila vseh preizkušenj.

Hitro in brez napak

V kanuju enosedu je v prvem delu sezone zelo stanovitne predstave na različnih prizoriščih pokazal Božič. Luka, ki je v pripravljalnem obdobju v čolnu preizkušal nove nastavitve, ima zelo ostro notranjo konkurenco. Aktualni evropski prvak in svetovni podprvak Benjamin Savšek si je že zagotovil nastop v Londonu, o še preostalih dveh potnikih na SP pa bo odločal končni izkupiček v svetovnem pokalu. Obeta se Božičev troboj z Anžetom Berčičem in Juretom Lenarčičem, ki so v skupnem seštevku precej blizu. Tik pod vrhom, na četrtem mestu, pa je Kragljeva, ki je vso sezono držala rezultatsko konstanto uvrščanja v finale, kar je v vse bolj zgoščeni konkurenci kajakašic lep uspeh. Sama bi si sicer želela še više, na zmagovalne stopničke, ki so je ji doslej izmikale. Tako kot lani, ko je v Seuu osvojila četrto mesto.

“Finalni preboji potrjujejo, da sem na dobri poti in tudi hitra, v kar sem se prepričala. Napake se zgodijo, v nadaljevanju se jim bom skušala kar se da izogniti in še kaj dodati na hitrosti. Seveda na vse dejavnike ne moreš vplivati, si bom pa še bolj prizadevala uveljaviti primerjalne prednosti,” je povedala Kragljeva, ki je po krajšem oddihu vadila tako v Tacnu kot na Soči. Že v petek se je podala v Pau, na prizorišču sklepne tekme pa je do ponedeljka trenirala. Ali to pomeni, da pogleduje tudi proti skupnemu seštevku svetovnega pokala, kjer zaseda četrto mesto? ”Osredotočena sem na vsako tekmo posebej. Tako Seu kot Pau sta mi posebej pri srcu. Progi sta po profilu sicer različni - Seu je izrazito tehnična z manjšim pretokom, Pau pa je z večjo količino divje vode njeno pravo nasprotje - a na obeh prizoriščih se tudi zaradi okolice in organizacije zelo dobro počutim in si želim dobrega rezultata,” je pojasnila Kragljeva. ALEŠ SORTA


Najbolj brano