Real Madrid glavni favorit

Drugič zapored prvake šestih celin gosti Maroko. Lani je Bayern v finalu premagal domačo Rajo Casablanco, letos pa sta prvi ekipi bolj kot ne ekshibicijskega turnirja Real Madrid in argentinski San Lorenzo. Finale bo v soboto, 20. decembra v Marakešu.

Luka Modrić je ostal doma zaradi poškodbe. Foto: Wikipedia
Luka Modrić je ostal doma zaradi poškodbe. Foto: Wikipedia

RABAT > Maročani bodo na svoj račun prišli že nocoj. Prvo tekmo na prvenstvu bosta na stadionu Princa Moulaya Abdellaha v Rabatu odigrala domači prvak Moghreb Athletic Tetouan, ki na prvenstvu kot domačin nastopa s posebnim povabilom, in najboljše moštvo Oceanije, Novozelandski Auckland City. Ta je na nogometni sceni šele deset let.

Pričakovanja nogometnih navdušencev so velika. Lani je namreč Raja Casablanca letvico uspešnosti postavila zelo visoko. Presenetljivo je prišla vse do finala. “Mnogi nas primerjajo z Rajo, toda oni so na mednarodnem prizorišču veliko bolj izkušeni,” pravi trener Moghreba Aziz El Amri. Klub so leta 1922 ustanovili privrženci madridskega Atletica. Še danes, tako kot Madridčani, nosijo rdeče-bele majice in so doslej edini, ki so zaigrali v katerem od evropskih prvenstev: v sezoni 1951/52 v španski ligi.

Svetovna nogometna zveza FIFA je klubsko SP uvedla leta 2000. Želela je nadomestiti nekoč sloviti Interkontinentalni pokal. V boju za najboljšo ekipo na zemeljski obli sta se sprva merila le evropski in latinskoameriški prvak. Prvi poskus na začetku tisočletja v Braziliji ni naletel na plodna tla. Naslednje prvenstvo je bilo šele čez pet let na Japonskem, odtlej pa poteka vsako leto.

Glavna favorita za naslov sta evropski prvak Real Madrid in zmagovalec južnoameriškega pokala Libertadores San Lorenzo iz buenosaireške delavske četrti Boedo. Obe moštvi sta neposredno uvrščeni v polfinale.

Madridčani bodo svojo prvo tekmo odigrali v torek, 16. decembra, Argentinci dan pozneje. Španci so bili v letu 1960 sploh prvi zmagovalci Interkontinentalnega pokala, ki so ga v svojo korist odločili tudi v letih 1998 in 2002. V Maroko prihajajo z vsemi najboljšimi, doma je zaradi poškodbe ostal le Luka Modrić. San Lorenzo spada med pet največjih klubov v deželi gavčev, svojih pet najslavnejših minut v 106-letni zgodovini pa je doživel lanskega marca, ko je novoizvoljeni papež Frančišek povedal, da je njegov navijač. Pred meseci je prvič postal prvak Latinske Amerike.

Še pred najprivlačnejšimi tekmami bodo gledalci lahko uživali tudi v dveh četrtfinalnih obračunih. Zmagovalec prve kvalifikacijske tekme med Tetouanom in Aucklandom bo igral z afriškim prvakom, alžirsko ekipo ES Setif. Maročani si tudi zaradi tega izjemno želijo uspeha proti Novozelandcem. Pred vrati je namreč veliki sosedski derbi, ki za nagrado prinaša polfinalni dvoboj s San Lorenzom.

V drugem četrtfinalu se bosta pomerila prvak Severne in Srednje Amerike, mehiški Cruz Azul iz Mexico Cityja, ter najboljše moštvo v Aziji, šele leta 2012 ustanovljen avstralski klub Western Sydney Wanderers. Boljši bo v polfinalu igral z Realom.

Za skoraj vsa moštva bo to prvi nastop na tovrstnem prvenstvu. Izjemi sta Real Madrid, ki je sodeloval na turnirju leta 2000, ter že šestkratni udeleženec turnirja Auckland City. Srečanja bodo v Rabatu in Marakešu, kjer bo tudi finale.

PETER MARAŽ


Najbolj brano