Real Madrid: Ancelotti, Klopp, Benitez?

Najbolj želeno delovno mesto se odpira pri madridskem Realu, kjer se bodo, kot vse kaže, kmalu razšli s Carlom Ancelottijem. Z novimi strategi bodo proti novim ciljem krenili tudi pri številnih klubih v italijanski serie A.

Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti 

MADRID > Italijan iz Reggiola pri Mantovi je v lanski sezoni kraljevi klub popeljal do tako želenega desetega evropskega naslova, letos pa mu ni uspelo osvojiti nobene pomembne lovorike. Predsednik Florentino Perez ga je zato očitno že prekrižal in išče njegovega naslednika. Razumljivo je, da se trenerji Realu ponujajo sami, a zares vrhunskih je le peščica. Carlo Ancelotti prav gotovo sodi mednje, saj je doslej kar trikrat osvojil ligo prvakov, poleg Reala in Milana pa vodil tudi Chelsea in Paris SG. Za 56-letnega strokovnjaka, ki je pred časom počitnikoval v Portorožu, so se potegnili tako slačilnica kot tudi navijači. Niti največjim zvezdnikom ni po godu nova menjava trenerja, vendar je cilj Madridčanov vselej zmaga v ligi prvakov in španski naslov.

Kot najbolj resnega kandidata za Ancelottijevega naslednika omenjajo Rafaela Beniteza, ki zadnji dve sezoni vodi Napoli. Španec se je doslej najbolj dokazal pri Liverpoolu, tako pri Interju kot v Neaplju pa ni uresničil najvišjih ciljev. Trenutno ima na mizi tudi ponudbo londonskega West Hama. Mnogi realovci so ob omembi njegovem imena vsaj malo začudeni, saj imajo v Madridu neomejeno količino denarja in izjemen renome, da si lahko privoščijo le najboljše. Pred časom sta bila v ožjem izboru galaktikov tudi poslavljajoči se strateg dortmundske Borussie Jürgen Klopp, ki domnevno še vedno mika Pereza, ter šef stroke pri peterburškemu Zenitu André Villas-Boas. Oba predstavljata mlajšo generacijo in gojita zelo napadalno igro. Pri Nemcu je morda vprašljiv samosvoj življenjski slog brez uglajenosti, kar zna biti v gosposkem klubu težava. Portugalec pa ne pri Chelseaju ne pri Tottenhamu ni uspel ponoviti mojstrstva, ki ga je prikazal pri Portu, ko je z njim leta 2011 kot najmlajši trener osvojil evropsko ligo. Madridski športni dnevnik As je v anketi z 22.000 sodelujočimi dobil jasen odgovor: Real naj še naprej vodi Ancelotti (43 odstotkov glasov). Sledi Klopp (30 odstotkov, Benitez je šele četrti z osmimi odstotki glasov.

Se “Carletto” vrača?

Če bo Ancelotti pri Realu res dobil nogo, so mu na stežaj odprta vrata vrnitve k Milanu. Z rossoneri je med letoma 2001 in 2009 osvojil en državni ter dva evropska naslova, predsednik Silvio Berlusconi pa je prav njega izbral za rešitelja svojega kluba. Skupaj s sodelavci je že naperil vse moči, da bi ga prepričal v vrnitev, toda po zadnjih znakih Ancelotti resno razmišlja o enoletnem premoru. Z Realom ima pogodbo še za leto dni, a naj bi jo strani predčasno razdrli. Zanj se sicer odkrito zanima Manchester City, s katerim naj bi pred kratkim celo podpisal predpogodbo, bolj potihoma pa celo Barcelona, ki že razmišlja, kaj storiti, če bi se po sijajni sezoni nepredvidljivi Luis Enrique odločil za odhod. Če glavnim pogajalcem ne bo uspelo, se pri Milanu že spogledujejo tudi z izjemnim strategom Seville Unaiom Emryjem. Ta sicer čaka, kako se bo razpletel finale evropske lige, kjer njegovo moštvo brani lanskoletni naslov. V primeru vnovičnega zmagoslavja, bo Emry verjetno ostal v Andaluziji, saj zmaga v evropski ligi letos prinaša tudi uvrstitev v ligo šampionov. Tretja Milanova opcija je aktualni italijanski selektor Antonio Conte.

V Španiji je državni prvak Barcelona, v ligi prvakov bosta igrala Real Madric in Atletico Madrid, če osvoji evropsko ligo pa tudi Sevilla. V kvalifikacije za ligo prvakov gre Valencia. La ligo zapuščajo Eibar, Almeria in Cordoba. V Nemčiji je prvak Bayern, Wolfsburg in Borussia (M) gresta v ligo prvakov, Bayer pa v kvalifikacije. Iz lige izpadeta Freiburg in Paderborn, Hamburger bo obstanek lovil v dodatnem razigravanju. V Angliji je prvak Chelsea. Manchester City in Arsenal sta se uvrstila v ligo prvakov, Manchester United pa v kvalifikacije zanjo. Premier league zapuščajho Hull, Burnley in QPR. V Franciji je prvak PSG, Lyon gre v ligo prvakov, Monaco pa v kvalifikacije. Novi drugoligaši so Evian, Metz in Lens. V Italiji bo na sporedu še en krog: prvak je Juventus, Roma in Lazio pa verjetna udeleženca lige prvakov. Novi drugoligaši so Cagliari, Cesena in Parma.

Kdo bo vodil Sampdorio?

Razburkano poletje se obeta tudi številnim drugim trenerjem na apeninskem polotoku. V sedlu bo zagotovo ostal Massimiliano Allegri, ki je Juventus popeljal do dvojne domače krone in finala lige prvakov. Siniša Mihajlović je presenetil na klopi Sampdorie in si s tem odprl pot v mesto pod Vezuvom, kjer naj bi po napovedih na klopi Napolija zamenjal Beniteza. Inter je potrdil Roberta Mancinija, veliko vprašanje pa ostaja služba trenerja pri Fiorentini. Vincenzo Montella si bo z ekipo verjetno priboril vstopnico za igranje v evropski ligi, toda med sezono je bilo veliko padcev. Možnosti za njegov obstanek naj bi bile samo polovične. Montella ima sicer razvezno klavzulo, vredno pet milijonov evrov, tako da je njegova usoda predvsem v rokah predsednika tega kluba. Glavni kandidat za njegovega naslednika je Luciano Spaletti. Ta je zadnjih pet let krmaril Zenit, a je približno leto dni brez službe. Na Apeninih je nazadnje leta 2009 vodil Romo, pred tem pa zelo uspešno tudi Udinese. V Firence bi se iz Parme lahko preselil tudi Roberto Donadoni. Slednji je med kandidati tudi za izpraznjeni stolček pri Sampdorii. Predsednik Massimo Ferrero sicer v prvi vrsti želi nekdanjega odličnega vratarja Walterja Zengo. Tudi pri prestopih trenerjev se nam tako obeta razburljivo poletje.

PETER MARAŽ


Najbolj brano