Prvi slovenski met prek 60 metrov

Včerajšnji prvi dan evropskega članskega atletskega prvenstva (EP) je na Nizozemskem že prinesel dva slovenska presežka. Veronika Domjan je v metu diska postavila državni rekord, Maja Mihalinec pa osebnega in se uvrstila na končno deseto mesto na EP.

Maja Mihalinec (v oranžnem) je včeraj na EP dosegla najvišjo 
slovensko uvrstitev - 10. mesto v teku na 200 metrov.  Foto: Igor Mušič
Maja Mihalinec (v oranžnem) je včeraj na EP dosegla najvišjo slovensko uvrstitev - 10. mesto v teku na 200 metrov.  Foto: Igor Mušič

AMSTERDAM > Dvajsetletna članica AK Ptuj Veronika Domjan se je v finale meta diska uvrstila z zgodovinskim prvim slovenskim metom čez 60 metrov. Daljava 60,11 metra je izboljšanje njenega državnega rekorda (59,55), doseženega v Novi Gorici. S tem je v kvalifikacijah zasedla deveto mesto, za olimpijsko normo pa je zaostala le za 89 cm.

Večerna junakinja Slovenije je bila tekačica na 200 metrov AK Velenje Maja Mihalinec.Polfinalistka svetovnega prvenstva je pričakovano preskočila kvalifikacije, vendar pa je to storila z najboljšim časom tega dela tekmovanja in z osebnim rekordom (23,01). Tako hitro doslej še ni tekla nobena rojena Slovenka. Državni rekord naturalizirane Jamajčanke Merlene Ottey (22,72) je pač posebna zgodba. Kvalifikacije so Maji pobrale glavnino moči. V polfinalu je zmogla čas 23,17, ki je zadoščal za končno deseto mesto na prvenstvu, kar bo bržkone najboljša slovenska ženska tekaška uvrstitev v Amsterdamu. Z letos najboljšim tekom (23,47) in s 13. mestom je kvalifikacije preskočila tudi Sabina Veit, a je v polfinalu že vidno izčrpana končala zadnja, 24. (23,72). Članica Kladivarja Maruša Černjul je v višino skočila 189 cm, kar je bilo dovolj za 12. mesto in finale. Nad pričakovanji je na sto metrov z ovirami tekla tudi Marina Tomić in prispevala še eno slovensko uvrstitev v polfinale z 11. časom (13,18).

Razočarala je državna rekorderka v metu kladiva, Brežičanka Barbara Špiler. Z metom 65,56 metra, šest metrov krajšim od njenega rekorda, je dosegla le 20. mesto. Ljubljančan Matija Kranjc je pričakovano izpadel v kvalifikacijah meta kopja, kjer bi moral za finale za meter preseči svoj osebni rekord (80,46). Metal je do 79,56 metra. STA, IM


Najbolj brano