Primorska zaostaja

Nedeljski večerni zaključni del finala slovenskega atletskega pokala v Celju nikomur ni prinesel presežkov in presenečenj. Moški in ženski prvak je ljubljanski Mass, fantje AK Gorica pa so šesti.

Univerzalni Novogoričan Urban Čehovin je bil drugi v skoku v 
daljino, peti v metu diska in šesti v skoku v višino.  Foto: Igor Mušič
Univerzalni Novogoričan Urban Čehovin je bil drugi v skoku v daljino, peti v metu diska in šesti v skoku v višino.  Foto: Igor Mušič

CELJE > V zaključku so gledalci na stadionu celjskega AK Kladivar največ pričakovali od domačinke Martine Ratej. Državna rekorderka v metu kopja in ena boljših tekmovalk v diamantni ligi je sicer zmagala, a je z izidom 59,21 metra daleč zaostala za letošnjimi dosežki. V nedeljo je atletom še bolj kot v soboto nagajal veter. Ker je bila njegova pomoč premočna, je Mariborčanka Sabina Veit kljub primernemu času (23,14) ostala brez norme za svetovno prvenstvo. V odsotnosti poškodovanega olimpijca Primoža Kozmusa je kladivo za zmago in lep osebni rekord (73,32, norma za SP je 76 metrov) vrgel Nejc Pleško (Olimpija). Primorcem nedeljski večer ni prinesel stopničk za najboljše. Še najbolj se je zaradi osebnega rekorda v metu diska veselil Urban Čehovin, ki je AK Gorica prinesel največ točk v pokalu, saj je bil drugi v skoku v daljino, peti v metu diska in šesti v skoku v višino.

Ekipno se nadaljuje že nekajletna prevlada ljubljanskega AD Mass, ki je osvojil ženski in moški pokal, pri čemer mu je pomagalo kar devet Primorcev. Očitno je v času krize mogoče najti kakovostne razmere za trening in obvezen študij (od atletike v Sloveniji skoraj nihče ne živi več) le še v Ljubljani in Celju. Klubi iz teh dveh mest so zasedli vse stopničke v obeh konkurencah. Tako kot AK Gorica vse bolj zaostajajo tudi drugi nekoč močni klubi iz slovenskega obrobja. Novogoriški klub je edini na Primorskem, ki je vendarle ohranil solidno moško šesto mesto (lani so bili peti) in rezultatsko povprečno, a zaradi pomladitve obetavno žensko ekipo (16. mesto, lani so bile osme).

Med ostalimi primorskimi klubi je v Celje prišla le še ena ekipa - dekleta AK Koper. Končala so na repu. Koprčani so še lani v obeh konkurencah lovili sredino lestvice. V pokalu ni več ekip Nove Aurore, Postojne ... Na Primorskem zija izrazita praznina v dolgih tekih in metih.

Finale slovenskega pokala je ponudil večino odgovorov na vprašanje, kakšna bo reprezentanca, ki bo Slovenijo konec tedna zastopala na evropskem pokalu v Stari Zagori v Bolgariji. V njej bi morali biti tudi Primorci. Po celjskih rezultatih so si to priborili Enej Leban (Gorica), Kaja Debevec, Nina Kovačič (obe iz Postojne, Mass, vsi 4 x 100 m) in Novogoričan Andrej Batagelj (Kladivar, troskok). Strokovni svet je ekipo v glavnem v skladu s pričakovanji določil včeraj. Med naštetimi Primorci na njej ni le Kovačičeve.

Ekipa bo gotovo slabša kot lani. Kar osem kakovostnih atletov je poškodovanih. V ekipo se zaradi posledic poškodbe (slabi rezultati) ni uvrstila niti dolgoletna prva dama primorske atletike Snežana Vukmirović, dvema dnevoma sedenja v avtobusu (!?), ki bo atlete peljal na bolgarski vzhod, pa se je odpovedala tudi Ratejeva, ki bo raje trenirala za diamantno ligo in SP.

V takšnih razmerah je osvojitev drugega mesta, ki še vodi iz druge v prvo ligo evropskega pokala, za Slovenijo povsem teoretičen cilj. Vsaj Bolgarija, Srbija, Madžarska in Hrvaška so pretežki tekmeci. Naši bodo bržkone končali v spodnji polovici - v družbi Danske, Islandije in Cipra. STA, IM


Najbolj brano