Primorca v vidni vlogi

Karavano Gira danes čaka prva vožnja na čas, ki bi lahko spet premešala vrstni red v skupnem seštevku. Primorska kolesarja na dirki po Italiji, Kristijan Koren in Jan Tratnik, sta včerajšnji prost dan tako kot večina sotekmovalcev izkoristila tudi za ogled trase.

Kristijan Koren spretno krmari po cestah Gira.
Kristijan Koren spretno krmari po cestah Gira.  

FOLIGNO > O tem, kakšen pristop utegneta ubrati, se bosta bržkone tudi upoštevaje počutje odločila na začetku desete etape. Za specialiste v vožnji na čas, ki danes vidijo priložnost za viden etapni dosežek, in posebej za kolesarje, ki merijo na visoko uvrstitev v skupnem seštevku, seveda ni dvoma. Razgiban 40-kilometrski kronometer, ki je le v prvi četrtini trase ravninski oziroma se celo rahlo spušča, bodo odpeljali na vso moč. Kristijan Koren je ne tako davno beležil obetavne dosežke v vožnji na čas, še vedno pa velja za kolesarja, ki lahko v samostojni vožnji dalj časa ohranja visok ritem. Je pa res, da tej kolesarski disciplini ne posveča posebne pozornosti.

Na tritedenskih etapnih dirkah mora vselej ohraniti dovolj energije za pomoč moštvenim kolegom, ki merijo bodisi na visoka mesta v skupnem seštevku ali se potegujejo za različne majice. Belo za najboljšega mladega kolesarja je po nedeljskem vzponu na Blockhaus oblekel Italijan Davide Formolo, ki je z osmim mestom najbolje uvrščeni kolesar Cannondale Drapaca v skupnem seštevku dirke. Francoz Pierre Rolland se bo po pričakovanjih osredotočil na etapne cilje v hribovitih preizkušnjah. Teh v drugi polovici Gira ne bo manjkalo. Od jutri naprej bo za ubežnike na razgibanih etapah dovolj priložnosti. Koren jo je poskušal izkoristiti v končnici petkove etape in ni veliko manjkalo, da bi prekrižal načrte sprinterjem.

Vremenska napoved za današnji kronometer je obetavna oziroma suha, edino spremenljivko bi lahko predstavljal veter. Pod drobnogledom bo zlasti Tom Dumoulin. Nizozemec je v vožnji na čas odličen, danes pa ima lepe možnosti, da obleče rožnato majico najboljšega in si morda privozi tudi kaj dobropisa pred vodilnim Kolumbijcem Nairom Quintano, za katerim zaostaja 30 sekund. Zanimivo bo videti tudi, kako se bo v kronometru odrezal zmagovalec četrte etape Jan Polanc. Vožnja na čas utegne krojiti morebitne ambicije najbolje uvrščenega slovenskega kolesarja v skupnem seštevku, kjer zaseda 15. mesto. Po drugem scenariju se bo član ekipe Team Emirates posvetil branjenju modre majice najboljšega v točkovanju gorskih ciljev.

“Verjamem, da bi mi uspelo, če se ekipa Skyja zadnji hip ne bi odločila strniti vrste in v glavnini organizirati lov. Ujeli so me tik pod vrhom krajše vzpetine, preden se je cesta začela spuščati v cilj. Noge se dobro odzivajo in nasploh lahko rečem, da sem z dosedanjim razvojem dogodkov na Giru zadovoljen. Podobna ugotovitev velja za ekipo. Moja naloga je, da Formola kar se da varno pripeljem do vznožja vzponov. Tudi okoliščine so nam v karavani doslej šle na roko. Z izjemo nedeljske nesreče, ko je prišlo do trka z motorjem, ni bilo večjih oziroma množičnih padcev. Resda se je v zadnjih dneh dirkalo v visokem ritmu, razvoj dogodkov pa je bil s pobegi nadvse živahen, a še zdaleč ne tako živčen kot na dirki po Franciji. Na Giru krojijo vrh trije sprinterji, na Touru se jih skuša prebiti v ospredje vsaj deset,” je utrip svojega prvega Gira ponazoril Koren. Če ima kolesar iz Budanj pri Ajdovščini v svojem spričevalu že sedem nastopov na Touru, pa je za Jana Tratnika Giro prva velika tritedenska dirka.

Idrijčan je z obeležji državnega prvaka, ki ga krasijo v dresu ekipe CCC Polkowice, na jubilejni 100. dirki po Italiji zelo dobro viden. Hkrati je tudi zelo aktiven, že dvakrat se je znašel v daljšem pobegu. Nazadnje prav v nedeljo, ko je skupina s favoriti ujela ubežnike pred začetkom zahtevnega ciljnega vzpona. “V ozadju so navili ritem in nam niso pustili prav veliko manevrskega prostora, a mi ni žal. Če ne poskusiš, se ne more nič izcimiti. Nisem sprinter, na viden dosežek v gorskih etapah prav tako ne morem računati. Možnosti za zmagovit zaključek pobega je sicer malo, a jih velja izkoristiti. Še bom poskušal, a ne z glavo skozi zid, kot denimo v soboto, ko sem se zaman trudil pobegniti. Če mi bo uspelo v prvem poskusu, prav, če ne bom pa preudarno hranil moči za naslednje etape. Prvi del Gira je bil kar naporen, tako zaradi vetra, ritma dirke kot tudi zaradi razgibanega terena. Samo na treh etapah v Sardiniji smo tako prevozili 7000 metrov višinske razlike, a počutje oziroma forma sta celo boljša od pričakovanj,” je povedal Tratnik. Tako kot Koren se lahko pohvali tudi z naslovom državnega prvaka v kronometru.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano