Preživeli so simbiozo s sponzorjem

Sežanski šport se v zadnjih letih ne more pohvaliti s posebej odmevnimi dosežki. Pravzaprav se je v primerjavi z obdobjem okoli preloma tisočletja temeljito skrčil. Le košarkarji, ki bodo kmalu praznovali šest desetletij obstanka, še kažejo vitalnost.

Desklan Jan Močnik (z žogo) je v  slovenski prvi ligi debitiral v 
dresu sežanskega kluba. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Desklan Jan Močnik (z žogo) je v slovenski prvi ligi debitiral v dresu sežanskega kluba. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEŽANA > Ambicij niso izgubili pri primorskem rekorderju med košarkarskimi prvoligaši, ki je nekoč slišal na ime Kraški zidar in se je leta 2012 preimenoval v Mesarijo Prunk. Dolgoletna simbioza s propadlim sežanskim gradbincem sicer ni pozabljena, saj precej dolgoletnih privržencev še vedno pove, da gre na tekmo “gledat kraški.”

Na slovenski košarkarski sceni je preživelo le malo klubov, ki so bili usodno povezani z enim generalnim pokroviteljem. Sežanski je bil, tako kot so Kraševci, trdoživ. Po dveh sezonah v drugi zvezni jugoslovanski ligi je komaj preživel naslednjo petletko, v obdobju samostojne Slovenije je proizvedel prvega primorskega člana NBA lige Primoža Brezca, med prvimi v Sloveniji pripeljal temnopolta igralca(Gvinejec Ibrahim Yuatara Sorry in Američan Joseph Lee Daughrity) in preživel tudi finančno vse težja leta od druge polovice prejšnjega desetletja naprej. Od leta 1979 je sežanski košarkarski klub nosil ime lokalnega gradbinca Kraškega zidarja in pod tem imenom v dobrem in slabem igral vse do njegovega bridkega konca. Kraški klub bi lahko v marsičem primerjali z NK Primorje, ki je bil tudi povsem povezan s podjetjem, čigar ime je nosil dolgih 57 let. NK Primorje je hitro odšlo v zgodovino, sežanski klub, ki je kar 13 let igral v prvi SKL, od leta 1994 do 2008, z izjemo ene sezone, pa živi še danes. Izpad iz elite leta 2008 po škandalu z delovnimi dovoljenji, ko so tuji košarkarji čez noč morali zapustiti državo, je bil v resnici blagodejen in je klub prej kot ne rešil propada. Večno menjavanje tujcev, ki je terjalo tudi večja finančna sredstva, je klub pripeljalo v vse težji finančni položaj. Po izpadu so v nekaj letih B lige večinoma sanirali dolgove iz časov prve lige.

Nekateri mejniki sežanske košarke
> Prva uradna tekma članov je bila 1. maja 1957, ko je bil v Postojni košarkarski turnir štirih ekip.
> 1976: ob 20. letnici kluba so napredovali v 1. SKL. Portoroški sklepi so Sežano določili za nosilca košarke za Primorskem.
> 1981-84: napredovanje, igranje v 2. zvezni ligi-zahod.
> 1984-1990: najhujša kriza kluba.
> 1994-2008: igranje v prvi slovenski ligi, z izjemo sezone 1995/96.
> 2008/11 igranje v 1.B ligi
> 2011/12 izstop iz B lige in eno sezono igranje v četrti ligi
> 2012/15 prevzem pokroviteljstva Mesarije Prunk in igranje v tretji ligi.

Spričo vse težjega položaja gradbeništva in velikih težav pokrovitelja so se poleti 2011 po tehtnem premisleku odločili, da klub izstopi tedanje B lige (zdaj druge lige) in začne tekmovanje v najnižji, četrti ligi. Po eni sami sezoni je napredoval v tretjo ligo in uveljavil pomlajeno in povsem domačo ekipo, ki je redni del sezone končala z enim porazom in se prek kvalifikacij prebila v tretjo ligo.

Zanimivo, tudi letošnje napredovanje v drugo ligo je obeležil en sam poraz v prvenstvu. To je tudi prvo napredovanje Sežancev pod imenom Mesarija Prunk. Podjetje je pokroviteljstvo prevzelo, ko se je klub vrnil v tretjo ligo, poleti leta 2012. Že ob koncu “zidarske” ere se je zgodil precejšen premik k sistematičnemu delu z mlajšimi selekcijami, ki se je še okrepil pod novim vodstvom. V zadnjih letih so se močno okrepili, številčno in tudi rezultatsko ter imajo zapolnjene vse selekcije. Lani jeseni so sklenili, da je napočil čas tudi za preskok med člani, kjer so ob okrepitvah pomembno vlogo imeli tudi domači košarkarji. Prunkovi so eden redkih klubov, ki v petih letih ni zamenjal trenerja, saj je Miroslav Jurić na čelu ekipe od sezone 2010/11.

ROK MAVER


Najbolj brano