Pomoč iz sosednje Gorice

Topla pomlad in poletje z zgodnjim odprtjem letnega kopališča sta dala nov zagon Vaterpolo klubu Nova Gorica, ki po zaslugi sodelovanja s športnimi prijatelji iz Gorice vse bolj krepi svoje selekcije.

Novogoričanom tudi to poletje pomaga v italijanskih ligah 
prekaljeni Goričan Gabriel Namar (z žogo).  Foto: Igor Mušič
Novogoričanom tudi to poletje pomaga v italijanskih ligah prekaljeni Goričan Gabriel Namar (z žogo).  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Od sredine maja, ko je novogoriško mestno kopališče odprlo vrata, do sredine julija, ko se je začel krajši dopustniški premor, je bila dejavnost Vaterpolo kluba Nova Gorica izredno živahna. Mlajše selekcije (vseh otrok je več kot sto) so trenirale vsak dan, članska ekipa in rekreativci (skupno jih je 40) pa trikrat tedensko. Ta je prvi del poletne sezone minuli konec tedna zaključila z nastopom na turnirju v Vrsarju. Trenerju in tajniku kluba Mateju Kodru je - tako kot lansko poletje - po koncu tekmovalne sezone v italijanski B ligi (Messina) priskočil na pomoč izkušeni goriški Slovenec (igral je tudi v A-1 italijanski ligi (Trst, Cagliari), Gabriel Namar, za izboljšanje plavalne tehnike mladih pa je skrbela trenerka Lucija Miklavec iz novogoriškega plavalnega kluba.

Klub je ob koncu šolskega leta izvedel plavalno-vaterpolski kamp za 20 šolarjev in dva tečaja za predšolske začetnike in neplavalce, osem vaterpolistov iz otroških kategorij pa je poslal na vaterpolo kamp v Kamnik.

Selekcija U-13 se je toliko okrepila, da se je pet njenih članov udeležilo zbora državne selekcije, Samo Koder in Miha Šantak pa sta za to selekcijo zaigrala na mednarodnem turnirju v v Lignanu. Redno sicer trenirajo selekcije od U-11 do U-17. Skupini U-11 in U-15 sta tudi redno tekmovali v DP. Vaterpolsko dogajanje v novogoriškem bazenu bo v večernih urah spet pestro po 15. avgustu. Trener Matej Koder pred vstopom v ta del sezone načrte razgrinja takole: “Dokler se bo le dalo - predvidoma vsaj do sredine septembra - bomo izkoristili obratovanje letnega kopališča v Novi Gorici za vsakodnevne treninge. V začetku septembra načrtujemo mednarodni turnir selekcij U-14 in zbor selekcij U-13 in U-15, ki ga želimo izpeljati v sodelovanju z Zvezo vaterpolskih društev Slovenije. Sezono na letnem kopališču želimo skleniti z zaključnim turnirjem skupine za razvrstitev od 9. do 14. mesta lige članske lige Alpe Adria, v kateri sicer igramo. Pozimi bomo nadaljevali s tekmovanji mlajših selekcij. Pogovarjamo se o združeni ekipi U-15 skupaj s Koprčani in o nastopanju mladih v pokrajinski ligi Primorsko-Goranske županije na Hrvaškem. Oktobra bo startala tudi zimska šola plavanja za najmlajše, vpis v vaterpolske selekcije pa je za dobre plavalce, starejše od desetih let, vedno odprt.”

V Novi Gorici lahko v sedanjih materialnih razmerah (zimskega 25-metrskega bazena mesto nima) razvijajo le otroške selekcije in skrbijo za popularizacijo vaterpola.

“Za resne tekmovalne cilje pozimi naberemo premalo treninga, da bi bili kos moštvom iz krajev, kjer imajo zimske 25-metrske bazene. Na začetku še držimo korak, potem pa pademo. Ob tem moram poudariti, da nam upravljalec zimskega bazena v Štandrežu pri Gorici glede na izredno zasedenost objekta nudi toliko terminov in prostora, kolikor je le mogoče. Trikrat tedensko imamo za uro in pol na voljo po dve 25-metrski progi, ob nedeljah popoldne pa imamo termin s celotnim bazenom. Kljub temu je vse to premalo. Za dober trening bi morali število terminov vsaj podvojiti. Trajna rešitev bi bila le večkrat obljubljena gradnja tekmovalnega zimskega 25-metrskega bazena v Novi Gorici,” poudarja Koder.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano