Polancu 5. etapa Gira

Mladi slovenski kolesar Jan Polanc je poskrbel za nov uspeh slovenskega kolesarstva. Kolesar Lampreja je po Luki Mezgecu postal drugi Slovenec z etapno zmago na prestižni dirki po Italiji. Kranjčan je dobil peto etapo, ki se je začela v La Spezii, po 152 kilometrih pa končala v Abetoneju.

Jan Polanc Foto: Twitter/Janpolanc
Jan Polanc Foto: Twitter/Janpolanc

ABETONE > Na cilju zahtevne, gorske etape, končala se je s 17 kilometrov dolgim vzponom, je imel minuto in 31 sekund prednosti pred Francozom Sylvainom Chavanelom. Z istim časom, kot francoski kolesar ekipe IAM Cycling, so v cilj prišli tudi favoriti na čelu s Špancem Albertom Contadorjem (Tinkoff Saxo), ki je prevzel skupno vodstvo. Pred Italijanom Fabiem Arujem ima dve sekundi prednosti, 20 sekund na tretjem mestu zaostaja Avstralec Richie Porte.

Polanc se je s tem uspehom zagotovo vpisal v zgodovino slovenskega kolesarstva. Slovenija je doslej že imela dva zmagovalca na eni izmed treh največjih večdnevnih kolesarskih dirk, a Borut Božič na Vuelti in lani Luka Mezgec sta jo vknjižila po sprintu, medtem ko je kolesar, ki je nase opozoril že lani, ko je enega izmed begov končal na četrtem mestu, do tega prišel z begom. In to ne kakršnim koli, saj je dobil prvo pravo gorsko etapo letošnje dirke, ki se je končala z vzponom v italijansko zimsko-športno središče Abatone. Pobeg je začel že na sam začetku, družbo so mu sprva delali štiri kolesarji, od katerih je najbolj znan Francoz Chavannel in med katerimi je bil Slovenec najvišje uvrščen. Ubežniki so imeli že skoraj 11 minut prednosti, toda glavnina na čelu s favoriti se je zanašala na zadnji vzpon.

Na njem je sicer prednost precej znižala, a kdor je imel v mislih etapno zmago, se je lahko obrisal pod nosom. Ta je zagotovo podcenil sposobnosti Slovenca, ki je že velikokrat pokazal svojo kakovost v vožnji v klanec. Tudi tokrat se je zlahka rešil soubežnikov, na koncu pa v cilj prišel z lepo prednostjo, s tem pa zagotovo dosegel svoj daleč največji uspeh v karieri. Zato tudi njegova ekipa zagotovo ne bo obžalovala, da ga je v zadnjem trenutku uvrstila na seznam nastopajočih. Slovenec je z odličnim kolesarjenjem prišel tudi do modre majice najboljšega hribolazca, v seštevku za belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki pa zaseda peto mesto. Skupno je z zaostankom 17 minut in 18 sekund na 40. mestu.

“Dolgo sem čakal na prvo profesionalno zmago. V dveh letih sem bil nekajkrat del bega, a se nikoli ni izteklo, kot sem si želel. Videl sem, da je po trdem delu vseh razlika pred glavnino velika, da lahko na cilj pridemo pred njo, takrat sem začel razmišljati o tem, kdo je najmočnejši med ubežniki. Sem dober v vzponih, tudi danes so bile noge prave, zato sem se odločil za napad. Chavanel je prav tako dober, zato sem ga moral napasti, še posebno, ker vzpon ni bil posebej strm,” so bile prve besede Polanca.

Druga dva slovenska predstavnika Grega Bole in Luka Mezgec sta zaostala več kot 19 minut in sta ostala bolj v ozadju.

STA


Najbolj brano