Peter Prevc zmagal v Engelbergu, drugi njegov brat Domen

Peter Prevc je prepričljivo zmagal na tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v švicarskem Engelbergu (139,5 in 134 m, 297,5 točke) in je povečal vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je bil njegov mlajši brat Domen Prevc (133,5 in 134 m, 283,5) za prve stopničke v karieri. Tretji je bil japonski veteran Noriaki Kasai (131,5 in 134 m, 273,5).

Peter Prevc Foto: Kai Pfaffenbach
Peter Prevc Foto: Kai Pfaffenbach

ENGELBERG > Anže Lanišek je bil 24. (126,5 in 122,5 m, 245,0), Jurij Tepeš pa 28. (125 in 120 m, 236,9). V finale se nista uvrstila Robert Kranjec, ki je končal na 37. mestu (120 m, 108,6), in Anže Semenič, ki je bil 43. (120 m, 106,0).

Prvič v zgodovini tekmovanja dvojna zmaga za brata

V švicarskem Engelbergu sta dvojno zmago na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih dosegla brata, prvič v zgodovini tega tekmovanja. Osmič v karieri je na najvišjo stopničko stopil 23-letni Peter Prevc, 16-letni Domen Prevc pa je bil drugi za svoje prve stopničke v karieri.

Peter Prevc je povečal vodstvo v skupnem seštevku, njegov sedem let mlajši brat Domen pa je znova med deseterico in ima nedeljski nastop na drugi tekmi že zagotovljen.

“Zame ni nikoli popolno, vedno iščem, kje sem lahko boljši. Vedno bom našel jutri nov izziv, da sem še boljši in uspešnejši. Vesel pa sem, kaj se je zgodilo danes po iskanju občutkov na skakalnici dan prej. Veliko bolje se je izteklo. Preizkusil sem namreč nove čevlje, s tem običajno nimam težav, tu pa je taka skakalnica, ki ne dovoljuje takih preizkusov in menjav čevljev. Tudi celotno predstavo, kako skočiti, sem vzel drugače in zato je bilo danes laže,” je dejal Peter Prevc.

Prepričljivo je vodil že po prvem skoku. “Pritisk je vedno, če si prvi ali 30. Po prvi seriji ni nikoli pol dela opravljenega, ker lahko v finalu pridobiš ali izgubiš deset mest. Šele po finalu je vse opravljeno, prej pa še prav nič. Vesel sem tudi, da je prišel Domen zraven in je tako dobro skakal. Obenem pa je dejstvo tudi to, da sva tekmovalca, in vsak izmed nas želi prikazati kar največ,” je dodal starejši Prevc.

Uspeh kariere za mlajšega Prevca

Uspeha kariere se je veselil Domen Prevc, tretji po prvi seriji. “Dobro, zelo sem zadovoljen s skoki. Nisem čutil kakšnega pritiska, šel sem normalno v finale z nalogo, ki mi jo je dal trener Goran Janus. Ne glede na to, ali ti skakalnica ustreza ali ne, je treba nalogo opraviti. Bil je poseben občutek, ko sem stal na zmagovalnih stopničkah, pa obenem tudi nič posebnega. To je lahko dodatni motiv ali pa tudi breme pred nedeljsko tekmo. Začeti jo bom skušal normalno, tako kot danes,” je povedal Domen Prevc.

Med drugim in tretjim 27 let razlike

“Odlično je bilo spremljati zadnje skoke na trenerski tribuni. Ne vem, kaj naj rečem. Zgodovinski trenutek, prvič dva brata na prvem in drugem mestu v pokalu. Čestitke Petru in Domnu za odlične skoke. Peter je v petek preizkusil nove čevlje in je šel potem nazaj na stare, ki so očitno pravi. Zanimivo je tudi, da je bil Noriaki Kasai pri 43 letih tretji, če odštejemo 16 let, ki jih ima Domen, pridemo do kar zanimive številke,” je zgodovinsko dvojno krono bratov Prevc pospremil slovenski trener Goran Janus.

“Jutri pa je že nova tekma, nov dan. Ostati moramo realni in delati na tehniki. Tudi Jurij Tepeš in Anže Lanišek sta bila solidna, čeprav sta napravila napaki v finalu. V Engelbergu je specifična skakalnica in če ne ujameš pravega trenutka za odskok, ne moreš skočiti daleč. Upam, da bo v nedeljo bolje,” je ocenil Janus.

STA


Najbolj brano