Optimistični pred tekmo s Škotsko

Slovensko nogometno reprezentanco v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo zvečer ob 20.45 čaka tekma (peta v tem ciklusu) s Škotsko, ki ima v naši skupini štiri točke, medtem ko jih ima Slovenija na drugem mestu osem, točko manj od vodilne Anglije.

 Foto: Rok Maver
Foto: Rok Maver

GLASGOW > Slovenska vrsta je na Otok priletela včeraj in je popoldne opravila tudi uradni trening. Konec treninga je reprezentantom čustveno popestril obisk staršev, o katerem niso vedeli ničesar in so bili ob njihovem prihodu na igrišče iskreno presenečeni. Ob starših bo nocoj na stadionu v Hampden parku, ki je pretežno namenjen tekmam nogometne reprezentance in ragbiju, še približno 700 slovenskih navijačev. Presenetljivo pa stadion ne bo poln, vsaj tako napovedujejo, saj je zaupanje v reprezentanco zelo majhno, najnižje v zadnjih desetletjih. Pričakujejo največ 30.000 gledalcev, tekma pa je za biti ali ne biti za selektorja Gordona Strachana, ki bi ga morebiten nov neuspeh odnesel iz selektorskega stolčka.

“Zagotovo se sem nismo prišli predati, ampak se bomo pač 'stepli', če bo treba. Skušali bomo narediti vse, da ohranimo to drugo mesto, potem pa bomo videli, kaj smo si zaslužili,” pravi mlajši od bratov Struna, Aljaž, ki bo bržčas začel na desnem bočnem branilskem položaju, saj je z višino in nepopustljivostjo eden od igralcev po okusu selektorja Srečka Katanca, ki je za Josipa Iličića, ki je na zbor reprezentance prišel rahlo poškodovan, in za Reneja Krhina, ki že dolgo ne igra pri Granadi, dejal, da “sta pripravljena najboljše, kolikor je v danih okoliščinah možno.”

Treningi so bili zaprti za javnost in selektorju Katancu je uspelo skriti prvo enajsterico, pa tudi, za kakšen sistem igre se bo odločil. Ker nerad posega po korenitih spremembah, je njegova izbira v grobih obrisih jasna, manj pa postavitev. V vratih bo Jan Oblak, v obrambi ob Struni bodo še Miral Samardžić ali Miha Mevlja, Boštjan Cesar (edini je v izbrani vrsti, ki je pred desetletjem kot novinec že gostoval v Hampden parku) in Bojan Jokić, v zvezni vrsti Rene Krhin, Jasmin Kurtić, Kevin Kampl in Valter Birsa ter v napadu Josip Iličić ter Robert Berić ali Roman Bezjak.

Škoti bodo bržčas začeli v postavi Craig Gordon v vratih, v obrambi Andrew Robertson, Charlie Mulgrew, Russell Martin in Ikechi Anya, v zvezni vrsti Scott Brown, James Morrison, Snodgrass, Armstrong in James Forrest ter Leigh Griffiths v napadu.

Sinoči v mestu ni bilo zaznati kakšnega posebnega navijaškega zanosa, bolj je v ospredju klubski nogomet, ki pa je vsaj posredno kriv za reprezentančno krizo s propadom Glasgow Rangersa, ki po novem začetku letos prvič spet obuja tradicionalni mestni dvoboj s Celticom. Središče mesta je izjemno živahno do polnoči, ko je konec točenja alkoholnih pijač. Včeraj je bilo verjetno še za odtenek več ljudi, saj so bili pubi polni že popoldne. Vzrok je vreme. Z letala je bilo na škotskem hribovju še videti sneg, a te dni je vreme za te kraje nenavadno lepo - sončno s temperaturo do 16 stopinj Celzija, zato so mnogi domačini v sobotnem popoldnevu po središču mesta hodili kar v kratkih rokavih. Še nekaj dni nazaj je v tem delu Škotske celo snežilo.

ROK MAVER, poročevalec iz Glasgowa


Najbolj brano