Oplast brani naslov

Drevi se bo s tekmami prvega kroga začelo novo državno prvenstvo v malem nogometu. Državni prvak, kobariški Oplast, ima najmočnejšo zasedbo, v tolminskem Puntarju in škofijskem Bronxu pa so pomladili ekipi.

Prvi strelec lanskega državnega prvenstva Jaka Sovdat (Oplast) je med vročimi kandidati za prestop  v tujino Foto: Igor Mušič
Prvi strelec lanskega državnega prvenstva Jaka Sovdat (Oplast) je med vročimi kandidati za prestop v tujino Foto: Igor Mušič

TOLMIN, ŠKOFIJE > Uvodoma bosta primorski prizorišči prvoligaških tekem v Tolminu in na Škofijah. K Puntarju prihaja okrepljeni Dobovec Pivovarna Kozel, Bronx pa pričakuje novinca iz Sodražice, ŠD Extrem. Oplast bo gostoval v Sevnici.

Na papirju najlažje delo čaka državne prvake iz Kobarida. Lani tretja Sevnica bo sicer čvrst tekmec, vendar so Kobaridci, ki imajo solidnega pokrovitelja, zadržali lansko šampionsko zasedbo in jo okrepili z Anžetom Širokom, ki je v minuli sezoni igral za italijanskega B ligaša Star Five. Oplast je prvi med prvoligaši začel s pripravami. Odigral je dolgo serijo pripravljalnih tekem, z nedavno osvojitvijo superpokala pa je že nakazal dobro formo pred turnirjem lige prvakov, ki ga bo čez dva tedna gostil v Novi Gorici.

Danes je s posredovanjem Eventima (www.eventim.si) stekla prodaja dnevnih vstopnic za turnir UEFA futsal pokala v Novi Gorici, na katerem se bo boril tudi kobariški Oplast. Klub bo v času turnirja (2., 3. in 5. oktobra) iz Kobarida organiziral avtobusni prevoz v Novo Gorico. Prijave in vplačila zbira v kobariških lokalih Lipa, Zvonček, Gotar in Cinca Marinca.

Odprto vprašanje ostaja le, koliko nosilcev igre bo trenerju Sašu Lebanu ostalo po koncu evropske sezone. Najboljši kobariški fantje (predvsem prva strelca DP Jaka Sovdat in Jani Ručna) so že poleti imeli zanimive tuje ponudbe, a so sklenili klubu pomagati še v Evropi, po tem pa bo se bodo začeli ozirati za boljšim kruhom ...

Najtežje delo čaka Tolmince, saj se je Dobovec okrepil s tremi reprezentanti, lani četrtouvrščeni Puntarji pa so morali zaradi sanacije dolgov poceniti ekipo in se zanesti na domačine. Klub, ki bo decembra praznoval 40 let delovanja in igra že 20 sezon v prvi ligi (ves čas in tudi letos z Igorjem Kragljem), je ostal brez prvega vratarja Aljoše Mohoriča (družinske obveznosti) in igralcev Tilna Štendlerja (Adriatica), Dražena Žarića (službene obveznosti) in Denisa Levpuščka (konec kariere). Iz Oplasta sta prišla Marko Kurinčič (vratar) in Nino Zalašček. Iz NK Tolmin je prestopil Aleš Rutar, iz ljubljanskegaVuka pa Davor Ninić.

Puntarji s preizkušenim trenerjem Matejem Kavčičem merijo na sredino lestvice. Prva liga bo sicer letos namesto osem imela kar deset članov. V končnici ne bo več četrtfinala, temveč le polfinale, neposredno pa bo izpadel le zadnjeuvrščeni.

Na to mesto vsekakor ne bi želel zdrsniti škofijski Bronx. Lani najslabši primorski prvoligaš (zaključil je v četrtfinalu) je še dodatno pomladil zasedbo. Odšel je Tine Kapun (Potpićan), odsoten pa bo tudi Aleš Šmon (poškodba). Vrzeli bodo morali zapolniti domači mladci. Nekateri so se uveljavili že lani, drugi pa se bodo - po sili razmer - morali letos. Že prva tekma z novincem v ligi Extremom bo kvalifikacijska v boju za obstanek. Dobiti bo treba še dvoboje z drugim novincem, Benediktom. Outsiderjev za Škofjote ne bo.

Liga utegne biti bolj izenačena kot lani. Podprvaki iz Litije so se pomladili, Oplastu se med sezono utegne zgoditi kakšen odhod. Dobovec se je okrepil (prišli so Rok Mordej, Uroš Kroflič in Mile Simeunović) in ne skriva ambicij po naskoku na naslov, precej močnejši pa bodo tudi lani skromni Mariborčani, za katere igrata Primorca Slaven Radišković in Rok Grželj.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano