Noro košarkarsko leto

Mogoče vendarle nekoliko pretiravamo, ko izpad Krke v polfinalu državnega prvenstva označimo za senzacijo: znaki, da bi se lahko tako razpletlo, so bili namreč prisotni vso sezono. Tajfun, ki je bil najboljši po prvem delu prvenstva, je slovenske prvake premagal v dveh tekmah.

Tako kot njuna kluba sta tudi Primorca Matej Rojc (Krka, levo) 
in Luka Rupnik (Olimpija) letos predčasno končala sezono. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tako kot njuna kluba sta tudi Primorca Matej Rojc (Krka, levo) in Luka Rupnik (Olimpija) letos predčasno končala sezono. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > To je sezona manjših košarkarskih krajev. Šentjurski klub bo danes zvečer izvedel, s kom se bo prvič v zgodovini boril za državni naslov: ali s Heliosom, ki je v petek izenačil medsebojni izid na 1:1, ali pa z Rogaško.

Krko je v nabito polni dvorani Hrušovec premagal Tajfun, ki v prvem delu sezone kar štirinajst tekem ni poznal poraza. Najbližje zmagi je bil Helios, njihov možni tekmec v finalu, prvi pa jih je na kolena spravil edini primorski prvoligaš Portorož. Morda je za Novomeščane še najbolj boleče, da jih je dotolkel prav njihov igralec Domen Bratož (30 točk). Uspeh je še večji, ker so domači že takoj ostali brez enega ključnih mož. Američan Ceole Clark je po udarcu v glavo predčasno končal tekmo. Krko sta pokonci držala le njihov glavni igralec Malcolm Armstead (27 točk), ki je bil v zaključku tretje četrtine pri 25 točkah, potem pa Koprčan Nebojša Joksimović (21 točk).

Za Olimpijo in Krko je torej končana obupna sezona, toda klubi, ki so ju pretresli do temeljev, še zdaleč niso zmagali samo s pomočjo sreče. Pri sestavi ekip so dokaj posnemali vzorce obeh velikih: eden ali dva kakovostna tujca in domači veterani, nekdanji reprezentanti, z dodatkom ostalih igralcev srednje kakovosti.

Poraz Krke pomeni, da Olimpije prihodnjo sezono ne bo v regionalni ligi Aba, seveda, če bo ta v taki obliki še obstajala. Verjetno bo dobila povabilo, vendar bi zanj morala plačati. Sodeč po lanski izkušnji, sprejem povabila stane približno pol milijona evrov. In če Heliosu ne uspe postati prvak, bo imela tekmeca v domžalski ekipi, saj je njihov alfa in omega Gerald Martens že napovedal, da bodo v Domžalah zaprosili za povabilo.

Krka je v ligo Aba uvrščena, ker je bila prva po rednem delu prvenstva, medtem ko je drugo mesto v slovenski kvoti rezervirano za državnega prvaka. Če pa je državni prvak ista ekipa kot prvouvrščena po rednem delu prvenstva, gre v ligo še drugouvrščena ekipa rednega dela prvenstva - v letošnjem primeru bi to bila Olimpija. Nekoliko zapleteno, a nedvomno pisano na kožo večjim klubom. Lahko pa se še bolj zaplete, če se recimo zgodi, da bi bil prvak Tajfun ali Rogaška, pa bi se kluba odpovedala regionalni ligi.

ROK MAVER


Najbolj brano