Nogometaši Plame so vodilno moštvo primorske lige

Z zgolj enim porazom v desetih obračunih jesenskega dela prvenstva v primorski ligi bo Plama iz Podgrada s točko prednosti in tekmo več v primerjavi s trenutno drugouvrščenimi Kortami prezimila na vrhu lestvice.

NK Plama, vodilno moštvo prvenstva v primorski ligi Foto: Simon Maljevac
NK Plama, vodilno moštvo prvenstva v primorski ligi Foto: Simon Maljevac

PODGRAD > “Če smo pošteni, pred začetkom prvenstva nismo pričakovali, da bomo jesenski prvaki,” priznava trener Plame Damjan Počkaj. Pričakovanja pred pričetkom sezone je opisal: “Predvsem smo želeli treninge dvigniti na višjo raven, da bi se na ta način bolj enakovredno kosali s tekmeci, kar v preteklih sezonah ni bil slučaj. Za to raven tekmovanja smo sestavili solidno ekipo, z nekaterimi zelo kakovostnimi posamezniki, med katerimi bi še posebej izpostavil vratarja Tomaža Gustinčiča.” V prvem delu jeseni je imel Počkaj na treningih kar številno zasedbo, ki so jo nato malce okrnile študijske obveznosti igralcev, kar pa ni bistveno vplivalo na rezultate. “Tedensko smo opravili vsaj tri treninge, kar je za to raven tekmovanja zadovoljivo. Vzdušje je bilo vseskozi pozitivno, fantje so z veseljem trenirali. Pomembno vlogo pri treningih je imel tudi moj pomočnik Branko Andrejašič.”

Za naslov še Postojna in Korte

Počkaj priznava, da se v Podgradu s trenutnim prvim mestom ne obremenjujejo preveč, a se na vrhu lestvice pričakovano dobro počutijo. “Pomembno je, da se čim bolje pripravimo na nadaljevanje prvenstva, saj smo sedaj v drugačni situaciji kot pred nekaj meseci. Tekmeci se bodo na nas drugače pripravljali. Ostati moramo realni, še naprej moramo spoštovati vsakega tekmeca ter obenem verjeti v svoje sposobnosti.”

Trener podgrajske ekipe ocenjuje, da bosta največja konkurenta v boju za prvo mesto Postojna in Korte: “Menim, da imajo v Postojni najkvalitetnejše posameznike, v jesenskem delu pa so imeli precej težav s poškodbami ključnih igralcev. Korte imajo izkušeno ekipo, saj so nekateri njihovi igralci že igrali v kakovostnejših ligah. Sicer je liga zelo izenačena, vsaka ekipa lahko premaga vsako. Precej bo odvisno od dogajanja v prestopnem roku. Mi smo hitro ostali brez prvega napadalca Erika Ružiča, ki nam bo morda lahko pomagal spomladi. Kljub težavam s kolenom je njegovo vlogo odlično prevzel Tomaž Gombač, moštvu pa se bosta priključila še dva rekonvalescenta.”

Tomaž Gombač in Mitja Jagodnik sta jeseni prispevala po štiri zadetke, Štefan Iskra in Klemen Mezgec po enega manj, odlično delo pa je opravila tudi obramba, saj je Plama prejela daleč najmanj zadetkov.

Primorska liga je predraga

V pretekli sezoni v Podgradu niso skrivali nezadovoljstva nad delom vodstva MNZ Koper. Po besedah enega od vodilnih mož kluba Zdravka Kirna razmere še vedno niso zadovoljive: “Primorska liga je za klube bistveno predrago in organizacijsko prezahtevno tekmovanje, zato je število ekip v tekmovanju tako majhno. MNZ Koper in MNZ Nova Gorica ter obe regijski sodniški organizaciji imajo v tem tekmovanju svoje interese, ki so pogosto v konfliktu z interesi klubov, vendar so ti pri oblikovanju sistemskih sprememb neenotni. Rezultati naših večletnih prizadevanj so opazni pri mladih selekcijah, tako pri oblikovanju tekmovalnih sistemov kot pri finančnem delu tekmovanj. Odločili smo se, da pobudo za sistemske spremembe prepustimo drugim klubom. Mogoče bodo uspešnejši od nas.” Kirn srčno upa, da se bodo čim prej tekmovanju pridružili številni dolgoletni člani primorske lige iz Gažona, Koštabone, Divače, Idrije in drugih primorskih krajev. V Podgradu imajo trenutno le člansko tekmovalno selekcijo, saj je število otrok iz okoliških šol premajhno, tako da preostali mladi nogometaši tekmujejo v dresu bistriškega kluba. “Klub je organizacijsko in finančno stabilen, obveznosti poravnavamo tekoče in nismo nikomer dolžni niti centa. Tudi investicijsko smo bili izjemno aktivni, saj smo praktično sami zgradili športni kompleks, ki je - brez ocene zemljišč - vreden več kot milijon in sto tisoč evrov,” je za konec pogovora razkril Kirn.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano