Ne čakajo Godota, temveč na koprsko odločitev

Za najbolj nogometno vasjo v Sloveniji je sezona, ki bi se morda lahko izkazala za prelomno, kajti lani so se znašli v precejšnjih finančnih težavah, ob katerih so se oprli na koprskega prvoligaša. Sodelovanje se nadaljuje tudi letos.

Dekančani (v modrih dresih) še čakajo na dogovor s koprskim prvoligašem Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dekančani (v modrih dresih) še čakajo na dogovor s koprskim prvoligašem Foto: Tomaž Primožič/Fpa

DEKANI > Na trenersko klop je sedel Alfred “Švicko” Jermaniš, ki si je tretjeligaške izkušnje nabiral že v Izoli, od dogovora s FC Luko Koper pa je odvisna sestava moštva. Letos je namreč NZS poleg reorganizacije tretje ravni tekmovanja (štiri lige namesto dosedanjih dveh) tudi ukinila dvojne registracije, zato lahko manjši klubi računajo le še na izposoje, ki pa trajajo vsaj šest mesecev. Koordinator dekanskega pogona Mile Burič je bil kot običajno kratek in jedrnat: “Članska ekipa je z novim trenerjem pričela vaditi, čeprav še ni dokončno sestavljena. Seveda je največ odvisno od koprskega kluba, ki se mora odločiti, katere igralce nam bo posodil.”

Pesjani se bodo v duhu varčevanja pripravljali doma, kjer se nad razmerami ne morejo pritoževati. Klub je minulo sezono doživel neprijeten udarec, ko so vse mlajše kategorije v prvi ligi plesale zgolj eno sezono. Izpadli so namreč kadeti in mladinci (njihovi rezultati se seštevajo), enaka usoda je doletela tudi selekcijo U-15. “Generacije se pač menjajo in seveda bomo morali priključiti nekaj mlajših fantov, toda za prihodnost se ni bati. Mladinska in kadetska ekipa pričenjata z delom, kmalu se jim bodo pridružili tudi mlajši. Nekaj pogovorov je potekalo z Izolo, ki je napredovala med prvoligaše in skuša okrepiti moštvo, vsi pa imamo enako težavo, saj je v slovenski Istri relativno malo mladinskih in kadetskih igralcev. Predstavniki vseh klubov se moramo temeljito pogovoriti, kako jih bomo razporedili, zato bo verjetno precej prestopov v mlajših kategorijah,” razlaga Burič.

Mile Burič pa opozarja tudi na morebitne pasti novega koncepta članskega tekmovanja: “Eno od vodil za razširitev na štiri tretje lige je bilo povečanje števila gledalcev zavoljo pogostejših lokalnih obračunov. Teoretično to sicer drži, vendar bo šele čas pokazal, ali je res tako. Naša zahodna skupina bo nekakšno razširjeno tekmovanje koprskega območja, saj se nam pridružijo le še klubi iz MNZ Nova Gorica, zato se bojim, da bo kakovost nižja, kajti ljubljanski in gorenjski predstavniki so bili kljub vsemu močni nasprotniki.”

Dekanski Jadran se že po tradiciji posveča predvsem vzgoji mladih igralcev in od svojih načel ne bo odstopal, skozi člansko ekipo pa si bodo v povezavi z domačimi fanti izkušnje nabirali tudi mladi koprski upi.

BORIS PLANINC


Najbolj brano