Nastop pod streho, negotovost še večja

Združenje prvoligašev je našlo zelo kratkoročno rešitev. S petimi milijoni evrov iz blagajne plačanih glob bodo poskušali Parmo obdržati v ligi do konca sezone. Vsi se bojijo, kaj bo 19. marca, na tekmovanje pa je pritisnila tudi televizijska hiša Sky.

Župan Parme Federico Pizzarotti se posebej trudi pri pridobivanju novih lastnikov ugašajočega kluba. Foto: Lapresse/Roberto Monaldo
Župan Parme Federico Pizzarotti se posebej trudi pri pridobivanju novih lastnikov ugašajočega kluba. Foto: Lapresse/Roberto Monaldo

PARMA > Tudi v preteklem tednu ni bilo ne duha ne sluha o nakazilih, ki jih predsednik Parme Giampietro Manenti obljublja že več kot mesec dni. Pri županu mesta Federicu Pizzarottiju je zapravil že vso kredibilnost: “Me prav zanima, kaj se bo zgodilo 19. marca, ko je napovedan narok v zvezi s stečajem kluba. Lahko se bo Manenti prikazal s temi 100 milijoni evrov, o katerih vseskozi govori. Bomo videli, od kod jih bo dobil. Ni se mu treba bati zagovora z občino, temveč z vodstvom lige,” je bil piker župan, ki se je angažiral pri pridobivanju novih lastnikov kluba. To je v soboto naznanil tudi predsednik nacionalne zveze Carlo Tavecchio.

Toda zdi se, da oba delata račun brez krčmarja. Manentija, kakršenkoli že je, ne bosta mogla zlepa prepričati v prodajo kluba. Zaradi laži in zavajanj so ga sicer zavrnili tudi vsi predsedniki preostalih klubov, s katerimi se je želel sestati.

Po 21 dneh vendarle zaigrali

Kljub napetemu ozračju na petkovi skupščini vseh članov serie A je vodstvo tekmovanja po dveh prestavljenih tekmah Parme z Udinesejem in Genoo vendarle potrdilo, da bo moštvo iz pokrajine Emilije zaigralo na nedeljski tekmi proti Atalanti. Pristanek so s stisnjenimi zobmi dali tudi nogometaši. To je bila prva tekma Parme po 21 dneh, celoten prihodek od prodanih vstopnic pa je že pred srečanjem zarubil eden od upnikov.

Združenje klubov je s 16 glasovi za in enim proti (Cesena) sprejelo odločitev, da se Parmi pomaga s petimi milijoni evrov, ki so se nabrali iz naslova plačanih glob. Ta vsota naj bi zadostovala, da bi Parma končala sezono. Takšni odločitvi je vsaj podzavestno botrovalo tudi pismo medijske hiše Sky, ki je vodstvu lige dalo jasno vedeti, naj zagotovi regularnost prvenstva in izvedbo vseh tekem. Sky je zatrdil, da je v roku plačal ves znesek (približno 650 milijonov evrov) za odkup medijskih pravic, liga pa mora dogovorjeno spoštovati in zagotoviti, da bodo vsa predvidena srečanja tudi odigrana. Pri medijski hiši so zapisali, da ne bodo več tolerirali odpovedi tekem, saj jim z vsakim izgubljenim prenosom nastaja škoda. Le-to pa bi lahko terjali tudi od združenja klubov.

V 26. krogu serie A so igrali - Cesena : Palermo 0:0, Parma : Atalanta 0:0, Empoli : Genoa 1:1 (0:0), Chievo : Roma 0:0, Udinese : Torino 3:2 (2:1), Sampdoria : Cagliari 2:0 (1:0), Milan : Verona 2:2 (1:1), Napoli : Inter - nočna tekma. Danes igrajo - Lazio : Fiorentina, Juventus : Sassuolo. Juventus ima 58 točk, Roma (s tekmo več) 50, Napoli, 45, Lazio 43, Fiorentina in Sampdoria 42 ...

Kaj bo 19. marca?

Toda tudi začasna rešitev za Parmo bi lahko v vodo padla že čez nekaj dni, 19. marca, ko je za klub napovedan narok v zvezi s stečajnim postopkom. Nihče si ne more predstavljati, kaj se bo zgodilo, zato je tudi predsednik združenja prvoligašev Maurizio Beretta samo na kratko dejal: “Od danes do 19. marca bo Parma zagotovo igrala tekme.” Rešitev je torej izjemno kratkoročna.

Medtem je tožilstvo pričelo preiskavo nekdanjega predsednika kluba iz Parme Tommasa Grirardija, vanjo pa vključilo tudi donedavnega direktorja Pietra Leonardija. Ta je svoj odstop s funkcije podal šele konec prejšnjega tedna, potem ko je uvidel, da so novega predsednika Manentija samo široka usta praznih obljub. Leonardi se je sicer pri odstopu skliceval na slabo zdravstveno stanje, zaradi česar je v preteklih mesecih že dvakrat pristal v bolnišnici.

Kot kaže, se že v naslednjih obeta pestro in zanimivo reševanje Parme, do prvih končnih odločitev v zvezi z (ne)obstojem kluba pa bo prišlo že čez deset dni. Zaradi poslovnih povezav z italijanskim klubom razplet z negotovostjo spremljajo tudi v ND Gorica.

NR


Najbolj brano