Naj zmaga rokomet

Predstavniki Rokometnega društva Koper 2013 in RD Istrabenz plini Izola so skupaj napovedali že težko pričakovani sobotni derbi. Čeprav napetost pred tekmo leta narašča, je dogodek minil v sproščenem vzdušju.

Skupna tiskovna konferenca sosedskih tekmecev - z leve proti desni sedijo: Uroš Rapotec, Zoran Jovičić, Kolja 
Štemberger (vsi RK Koper), Borut Hren in Jakob Vukovič (oba RK Istrabenz plini Izola). Foto: Andrej Grandič
Skupna tiskovna konferenca sosedskih tekmecev - z leve proti desni sedijo: Uroš Rapotec, Zoran Jovičić, Kolja Štemberger (vsi RK Koper), Borut Hren in Jakob Vukovič (oba RK Istrabenz plini Izola). Foto: Andrej Grandič

KOPER > Člani obeh klubov namreč že dolgo uspešno sodelujejo, v soboto pa si vsi želijo spremljati pravi športni spektakel pred polnimi tribunami Arene Bonifika. Prisotne sta pozdravila oba trenerja, Zoran Jovičić in Borut Hren, ter igralca obeh ekip Uroš Rapotec in Jakob Vukovič. Spregovorili so o pričakovanjih, rivalstvu, o pripravah na sobotno tekmo ter o zgodovini medsebojnih obračunov. Koprčani in rokometaši iz Izole so v zadnjih treh desetletjih le dve sezoni igrali v enakem rangu tekmovanja. Tri medsebojne dvoboje je dobil Koper, eno nepozabno zmago v domači dvorani pa so vpisali tudi Izolani.

“Rivalstvo je bilo prisotno že od časov Jestvine in potem seveda Cimosa. Toda eno je bila Cimosova zgodba, drugo pa je naša sedanja zgodba. Razlika je zelo velika, saj je bila tedanja koprska ekipa kupljena, oziroma sestavljena pretežno iz igralcev od drugod, medtem ko smo danes v moštvu vsi domačini. Domačini bolje vemo, kaj pomeni prestižni derbi z Izolo, pa ne le pri članih, saj je sosedsko rivalstvo prisotno že od mlajših selekcij. Vedno smo se borili, vedno so bile ekipe enakovredne. Derbi s sosedi je vsakič nekaj posebnega, a velike napetosti pred sobotno tekmo v našem taboru ni. Upam, da bomo videli kakovosten dvoboj, da bo na igrišču in ob njem vse potekalo korektno. Če nam poleg tega še uspe napolniti Bonifiko, potem bo zmagal rokomet, in to je najbolj pomembno. Za takšne tekme se živi,” je povedal koprski kapetan Uroš Rapotec.

Tri medsebojne dvoboje je dobil Koper, eno zmago v domači dvorani so vpisali Izolani.

Urošev nekdanji soigralec pri koprskem Cimosu, Jakob Vuković, ki že vrsto let ponovno brani barve Istrabenza plinov Izole, je na novinarski konferenci zamenjal svojega odsotnega kapetana Davida Zoriča Stepančiča. “Morda se motim, a se mi zdi, da je rivalstvo bolj prisotno v Izoli kot v Kopru. Pri Istrabenzu plinih imamo starejšo ekipo in igralci z daljšim stažem smo nekaj teh derbijev že dali skozi. Mogoče zato starejši rokometaši bolj čutimo derbi kot koprska mladina. Tudi evforija pred dvobojem se mi zdi večja v Izoli. Intenzivno se pripravljamo na to tekmo, imamo še nekaj treningov, a podrobnosti ne bom izdal, saj moramo nasprotnika presenetiti. Zadnje čase smo igrali proti višje uvrščenim ekipam, zato smo bili bolj sproščeni. Tudi forma se je že lepo dvignila, potem pa je na našo žalost sledil tritedenski premor, saj so nam dvakrat preložili tekmo proti Slovenj Gradcu. Poleg tega smo po naključju, ali pa niti ne, letos večino gostovanj opravili ob sredah ali petkih, kar je za našo polprofesionalno ekipo dodatna težava zaradi služb. Zato naš položaj na lestvici ni povsem realen,” je opozoril Vuković.

V izolskem taboru ocenjujejo, da sta ekipi dokaj enakovredni, saj naj bi izkušnje in psihična stabilnost starejših igralcev na takšnih tekmah v veliki meri izničile hitrost in ostale vrline sicer izjemne generacije mlajših Koprčanov. Razpleti derbijev so seveda nepredvidljivi in zelo pogosto se dogaja, da na lestvici nižje uvrščena ekipa preseneti papirnate favorite.

Vstopnice za derbi so že v preprodaji. Ljubitelji rokometa jih lahko v Kopru kupijo v pasaži Arene Bonifika med 18. in 20. uro, v Izoli pa v restavraciji Manjada.

SANDI JERMAN


Najbolj brano