Zgodnji ubežniki presenetili uspavano glavnino

Avstrijec Gregor Mühlberger je zmagovalec druge kolesarske dirke za Veliko nagrado Izole. V ciljnem sprintu je za las prehitel Primoža Rogliča iz ekipe Adria Mobil in tako preprečil slovensko zmagoslavje na prvi domači dirki v letošnji sezoni.

Druga kolesarska dirka za Veliko nagrado Izole: 179 kolesarjev iz 16 držav Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Druga kolesarska dirka za Veliko nagrado Izole: 179 kolesarjev iz 16 držav Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > 20-letni Gregor Mühlberger, član ekipe Felbermayr-Simplon Wels, je v Izoli dirkal že lani in osvojil 25. mesto. Tokrat pa je dirko prevozil v skupini petih ubežnikov, ki se je od glavnine odcepila že v prvem krogu in rahlo prednost presenetljivo obdržala vse do konca. “Proga mi je bila všeč, vendar je bilo zadnja dva kroga res težko obdržati prednost. V sprintu sicer nisem dober, zato sem imel v majhni skupini ubežnikov več možnosti,” je priznal zmagovalec.

Smučarski skakalec za las ob zmago

V zadnjih kilometrih dirke je sicer vseskozi vodil Primož Roglič, nekdanji smučarski skakalec, ki je zmago izgubil praktično na ciljni črti. V njegovi ekipi Adria Mobil, ki je lani v Izoli z Matejem Mugerlijem osvojila četrto mesto, so napovedovali težko dirko, saj so bili kot favoriti pod budnim očesom ostalih ekip. “Čaka nas težko delo, saj bodo vse ekipe dirkale proti nam, vendar pričakujemo najvišji rezultat,” je na predvečer dirke napovedoval član Adria Mobila Kristjan Fajt, ki kot domačin dobro pozna obalne ceste, vendar tokrat ni bil v ospredju. Mugerli, ki letos dirka za azerbajdžansko ekipo Synergy Baku Cycling Project, pa je v petek zvečer zbolel in se dirke ni mogel udeležiti.

Kmalu za vodilnima je ciljno črto kot tretji prečkal Italijan Paolo Ciavatta iz ekipe d'Amico-Bottecchia, nato pa še glavnina kolesarjev. 179 iz 16 držav jih je bilo včeraj na startu, in večina jih je prišla v cilj kljub tesni časovni zapori. Večjih težav, razen manjšega skupinskega padca, na progi niso imeli. Na sedmih gorskih in štirih etapnih ciljih pa je bil najboljši Rus Igor Frolov iz moštva Itera-Katusha.

“Danes smo bili priča klasičnemu pobegu s starta, ki ga po navadi glavnina kontrolira, vendar ji danes prvih treh vse do cilja ni uspelo več uloviti. Italijani, ki so bili med glavnimi favoriti dirke in ne poznajo dobro sistema dirkanja pri nas, so verjetno mislili, da so s starta pobegnili slabši kolesarji, vendar ni bilo tako,” je potek dirke komentiral reprezentančni selektor Gorazd Štangelj. “Roglič za Adrio Mobil danes ni bil slaba izbira za pobeg, vendar se na zadnjem klancu v Jagodju očitno ni mogel otresti vseh konkurentov,” je še dodal selektor, ki v Izolo zaradi klubskih obveznosti žal ni mogel pripeljati slovenske reprezentance. Izmed najboljših slovenskih kolesarjev je nastopil le Matej Mohorič, ki pa brez dobre ekipe - pridružil se je ekipi Bleda - ni imel možnosti za pobeg in je dirko izkoristil le za dober trening. “Prave forme še ni, upam pa, da pride na velikih dirkah,” je pred izolsko preizkušnjo dejal Mohorič, ki je večino zime treniral prav v slovenski Istri.

Veliko gledalcev ob vsej trasi

Organizatorji s Kolesarske zveze Slovenije so bili navdušeni nad sprejemom v Izoli. Še posebej jih je veselilo, da je dirko spremljalo veliko gledalcev. Start dirke je bil ob 12. uri na Sončnem nabrežju, po nekaj kilometrih ogrevanja pa je bil leteči oziroma uradni start na Baredih nad Izolo. 160 kilometrov dolga proga je potekala preko Gažona, Šmarij, Dragonje, Sečovelj in Lucije po obalni cesti nazaj do Izole, kolesarji pa so naredili štiri kroge. Na cilj so prispeli nekaj po 16. uri, potem ko so naredili še dva zaključna kroga po mestu - od centra prek Belvederja in obvoznice nazaj do cilja v Cankarjevem drevoredu.

Organizatorji obljubljajo, da bo dirka za VN Izole postala tradicionalna. Lani so prvo dirko organizirali bolj na hitro in priznavajo, da so imeli z izbiro Izole veliko srečo, saj so jih na občini sprejeli z odprtimi rokami in jim ponudili vso potrebno pomoč. Za dirko v zgodnjem pomladanskem obdobju, ko drugod vreme še ni primerno za kolesarjenje, med profesionalnimi ekipami druge kategorije iz vse Evrope vlada izjemno zanimanje, tako da jih je letos kar 15 ostalo pred vrati (nastopilo je 24 ekip iz osmih držav). V Izoli pa so ob profesionalni dirki organizirali tudi Adria Bike Show z mnogimi prireditvami za rekreativce, pravi kolesarski praznik.ALJA TASI


Najbolj brano