Lorenzo z rekordom, Rossi padel

Uvod v zadnje dejanje svetovnega prvenstva v motociklizmu je pripadel Jorgeju Lorenzu. V boju za naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu motoGP je Španec dobil kvalifikacije zadnje dirke v domači Valencii, njegov tekmec v ekipi Yamaha, Italijan Valentino Rossi, pa je kvalifikacije končal s padcem, zaradi kazni pa bo začel z zadnjega mesta.

Valentino Rossi Foto: Reuters
Valentino Rossi Foto: Reuters

VALENCIA > Med dirkačema je pred zadnjo preizkušnjo sezone sedem točk razlike, v prednosti je Valentino Rossi, ki pa bo imel težko delo. Med tednom so na razsodišču Cas v Lozani njegovo pritožbo na kazen zavrnili, tako da bo zadnjo tekmo sezone začel povsem iz ozadja. Če bo Jorge Lorenzo zmagal, bo moral Rossi osvojiti drugo mesto, sicer bo ostal brez osmega naslova v najmočnejšem razredu v karieri. Lorenzo bo, če bo njegov napad na zadnji postaji sezone uspešen, prvak tretjič po letih 2010 in 2012.

Današnje kvalifikacije za Rossija tudi sicer niso bile uspešne, saj jih je končal s padcem, a se pri tem ni poškodoval. Jorge Lorenzo je lov na Rossija napovedal z najboljšim startnim izhodiščem, poleg tega pa je dosegel še nov rekord kroga z 1:30,011, tako da je za dve desetinki popravil stari dosežek Marca Marqueza.

Iz prve vrste bosta domačo dirko začela še Lorenzova rojaka, dirkača Honde Marquez in Dani Pedrosa.

“Brez dvoma najboljši krog mojega življenja. Če bi šel na progo še dvajsetkrat ali tridesetkrat, ga ne bi mogel izboljšati. Perfektno,” se je veselil Lorenzo in dodal: “Zelo sem zadovoljen. Vse skupaj je odlična napoved za jutri, ko bom moral dobro startati in se odlepiti od obeh Hond.”

Marquez se je skušal po kvalifikacijah izogibati vprašanjem o tem, ali in v kakšni meri se namerava vključiti v boj za prvaka 2015, kjer kot prvak prejšnje sezone nima več možnosti za ubranitev lovorike. Zato pa je bil bolj zgovoren pri načrtih za zadnjo dirko: “Za nami je dobra sobota, uspelo nam je zadržati dober ritem. Na dirki pa bo pomembno, da Jorge ne pobegne preveč, tako da bom lahko ostal v boju za zmago.”

Iz druge vrste bodo začeli Španec Aleix Espargaro (Suzuki) ter Britanca Cal Crutchlow (Honda) in Bradley Smith (Yamaha). Rossi bo dirko začel z zadnjega, 12. mesta.

V senci odločilne dirke v SP so potekale kvalifikacije v preostalih razredih. V moto2 bo s prvega mesta začel domačin Tito Rabat pred Francozom Johannom Zarcojem in rojakom Alexom Rinsom, v najšibkejšem moto3 pa si je prvi položaj privozil Britanec John McPhee, drugi je bil Italijan Romano Fenati, tretji pa domačin Efren Vazquez.

STA


Najbolj brano