Ilka drvi po odličje

Danes se bo s superveleslalomom za ženske v švicarskem St. Moritzu začelo svetovno člansko prvenstvo (SP) v alpskem smučanju. Že v uvodni disciplini je za Slovenijo dosegljivo odličje, saj je Mariborčanka Ilka Štuhec v odlični formi.

Ilka Štuhec je največji slovenski adut za kolajno na svetovnem prvenstvu. Foto: STA
Ilka Štuhec je največji slovenski adut za kolajno na svetovnem prvenstvu. Foto: STA

ST. MORITZ > Prireditelji 44. svetovnega prvenstva so imeli včeraj na uradnih treningih pred svečano večerno otvoritvijo ogromno težav zaradi slabega vremena in več kot 30 centimetrov novozapadlega snega. Tako dekleta kot fantje so na trening smuka prišli zaman, saj so bile razmere preslabe in so morali prireditelji celoten včerajšnji program na snegu odpovedati.

Čeprav se je dvakratna svetovna prvakinja iz Vaila 2015 (smuk in kombinacija) Tina Maze upokojila in bo na prvenstvu komentatorka za posebne oddaje televizije Eurosport, slovenska reprezentanca ni brez možnosti, da niz odličij z največjih tekmovanj, za katerega je v prejšnjem obdobju skrbela Tina, nadaljuje.

Prvo naše železo bo v ognju že danes ob 11.45 - tudi v prenosu na TVS 2. Za Mariborčanko Ilko Štuhec, specialistko za hitre discipline, je superveleslalomski uvod v SP kakor naročen. V letošnji sezoni svetovnega pokala je v tej disciplini nanizala zmago (prav nazadnje v Cortini d' Ampezzo) ter peto in sedmo mesto in je tretja v skupnem seštevku te discipline.

“Vsaka tekma na SP se začne brez zaloge točk od prej. Le s sproščenimi, dobrimi vožnjami in popolnim napadom lahko pokažem, česa sem zmožna. Konkurenca je velika, ciljam visoko, vendar se s tem ne bom obremenjevala. Želim le odsmučati po najboljših močeh,” je pred startom povedala Ilka.

Boj za odličja je njena realnost, še posebej, ker je zaradi večjega števila držav na svetovnih prvenstvih in zaradi omejitve skupnega števila nastopov številčnost najmočnejših reprezentanc manjša kot v svetovnem pokalu. Ostale slovenske smučarke v hitrih disciplinah precej zaostajajo. Solidno kilometrino in nekaj prebliskov pri velikih hitrostih je pokazala le še Gorenjka Maruša Ferk. Preostalo slovensko žensko zastopstvo - Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Drev in Novogoričanka Ana Bucik - bo priložnost za uveljavitev iskalo v drugem delu dvotedenskega svetovnega prvenstva, ko bodo na sporedu tehnične discipline.

Tudi v moški konkurenci si Slovenija od uvodne discipline v Švici lahko obeta veliko, saj bodo fantje prvenstvo začeli z jutrišnjim superveleslalomom. V ospredju bo Mariborčan Boštjan Kline, ki je letošnjo zimo v superveleslalomu že bil peti, vendar sta se sposobna visoko prebiti tudi njegova someščana Klemen Kosi (letos že osmi) in Martin Čater (trinajsti).

Mlajši del ekipe - Tilen Debelek, Žan Grošelj, Jakob Špik in Miha Hrobat - bo na prvenstvu predvsem nabiral izkušnje. V tehničnih disciplinah drugega dela prvenstva pa lahko v veleslalomu odličje napada Ljubljančan Žan Kranjec (letos že četrti), deseterico v slalomu pa član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin (petnajsti).

STA, IM


Najbolj brano