Gostje iz Bakuja so bili boljši

Dvojni občutki so se v noči na petek razpredali v glavah koprskih nogometašev in njihovih privržencev. Takoj po tekmi z Neftčijem je prevladovala žalost nad zapravljeno priložnostjo, nato pa se ji je pridružilo zavedanje, da so izgubili od boljše ekipe.

Veselje in žalost po četrtkovi povratni tekmi drugega kroga evropske lige Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Veselje in žalost po četrtkovi povratni tekmi drugega kroga evropske lige Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Včeraj je slednje že prevladovalo, čeprav bo grenak priokus po zapravljenem vodstvu 2:1 v gosteh ostal še nekaj dni. V koprskem klubu bodo morali storiti vse, da se ta ne bo vlekel več tednov ali celo mesecev. Če jim bo to uspelo, bodo tudi s tem pokazali, da klub raste, saj pretekli porazi ne smejo zavirati novih zgodb, je vodilo v klubih, po katerih bi se radi zgledovali.

Pred leti se je zdelo nemogoče, da v izločilnih tekmah evropskih pokalov klub, ki je zmagal v gosteh, ne bi napredoval, a se časi spreminjajo. Prav v tem krogu kvalifikacij za evropsko ligo se je kar štirikrat zgodil takšen primer. Podoben preobrat kot Luka Koper je doživel irski Sligo. Ta je Rosenborg v gosteh premagal z 2:1, nato pa doma izgubil z 1:3. Norveški Haugesand in Inter Baku sta najprej v gosteh premagala Sarajevo in švedski Elfsborg z 1:0, a nato doma izgubila in izpadla.

Po drugi strani je pa res, da Koprčani podobne priložnost najbrž še lep čas ne bodo imeli. Poleg tega, da so zapravili nastop v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo, ki prinaša dodatno zanimanje menedžerjev, klubov in širše javnosti, so tudi izgubili 120.000 evrov, kolikor izplačuje Uefa za nastop v vsakem nadaljnjem krogu, poleg tega pa še možnost za preboj v četrti, zadnji krog pred vstopom v skupinski del. V tretjem krogu bi se namreč pomerili z gruzinsko Čikuro, manj znanim klubom, ki je presenetil nosilca iz turške Burse in bi bil premagljiv.

A po drugi strani velja pritrditi nogometni logiki: Azerbajdžanci so boljši nogometaši in to se je po 180 minutah tudi izkazalo pri rezultatu. Zgovorna je statistika: v seštevku obeh srečanj je Neftči sprožil 40 strelov (18 v okvir vrat), Luka Koper pa 14 (pet v okvir vrat). Azerbajdžanci so izvedli enajst kotov, Slovenci pa pet, razmerje v storjenih prekrških pa je bilo 35:24 v korist Kopra.

Rumeno-modrim je pri dveh poskusih Pučka v končnici sreča obrnila hrbet, a je v skupnem zbiru bila na njihovi strani. Trener Rodolfo Vanoli je bil po srečanju realist: “Neftči je igral boljše kot na prvi tekmi. Svojim fantom lahko za borbeno igro in zavzetost le čestitam. Naša ekipa nima pravih evropskih izkušenj in to je bilo odločilno. Nasprotniku smo podarili predvsem prvi polčas, v katerem nismo igrali tako, kot smo se dogovorili. Nismo želeli igrati tako previdno, naše fante sta zdelali tudi trema in pritisk.”

Glede na dogajanje na igrišču se zdi, da nespametna in nerodna izključitev Jake Štromajerja vendarle ni bila ključna za razplet, saj so po njej Azerbajdžanci padli, Koprčani pa izvedli nekaj obetavnih napadov. A so pri branjenju porabili preveč energije, ki jo je potem zmanjkalo prav pri odločilni podaji iz kota, po kateri je Cardoso dosegel odločilni zadetek.

“Škoda, ker so zadeli prav iz prekinitve, kjer smo običajno najboljši. V drugem delu smo bili z igralcem manj celo boljši kot v prvem,” je izjavil Matej Pučko, ki bi v končnici lahko rešil svoje moštvo vsaj v podaljške.

Tako pa glede na okoliščine, v katerih so bili zelo blizu zgodovinskemu napredovanju, Koprčanom zelo ustreza, da je prvenstveno srečanje z Olimpijo preloženo.

DENIS SABADIN


Najbolj brano