Tudi novogoriškega niza je enkrat konec

Zmagovitega niza nogometašev Gorice v prvenstvu je konec. Prekinili so ga Mariborčani, ki so unovčili boljšo predstavo in predvsem izkušnje ter izkoristili vrzeli v domači ekipi, ki je doživela drugi poraz z rezultatom Gorica : Maribor 1:4 (1:2).

Novogoričanom (v modrem) ni uspelo zmagati še osmič 
zaporedoma, Maribor je bil tokrat premočan tekmec. Foto: Leo Caharija
Novogoričanom (v modrem) ni uspelo zmagati še osmič zaporedoma, Maribor je bil tokrat premočan tekmec. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Kulisa v športnem parku je bila takšna, kot se za derbi spodobi. Domači nogometaši so si jo s predstavami v letošnji sezoni zaslužili, pomeni pa tudi svojevrstno priznanje za klubske delavce, ki jih v tej in naslednji sezoni čaka še veliko izzivov. V soboto je manjkala le pika na i - osma zaporedna zmaga -, za katero so številni novogoriški privrženci ostali prikrajšani, a stadiona niso zapuščali sklonjenih glav. Tako kot niti domači nogometaši, ki so se predstavili v novih dresih, državni prvaki pa z novim trenerjem.

Športni park, gledalcev 2200, sodniki: Skomina (Koper) 6,5. Strelci: 1:0 Burgić (6), 1:1 Mendy (12), 1:2 Tavares (25), 1:3 Mendy (58), 1:4 Bohar (77).

Gorica: Sorčan 5,5, Širok 5,5, Jogan 6, Kavčič 5,5, Celcer 6, Humar 6 (od 64. Martinović 6), Johnson 5,5, Džuzdanović 6,5, Arčon 5,5 (od 80. Škarabot -), Eleke 6, Burgić 6,5 (od 70. Nunić 6). Trener: Miran Srebrnič. Maribor: Handanović 6,5, Stojanović 6, Mertelj 6, Šuler 6,5, Viler 6,5, Filipović 6,5, Kabha 6,5 (od 71. Vršič 6), Sallalich 6 (od 90. Vujčić -), Ibraimi 6,5, Mendy 7 (od 74. Bohar 6,5), Tavares 7. Trener: Krunoslav Jurčić. Rumena kartona - Burgić; Stojanović.

Na igrišču ni bilo občutnih sprememb. Gostitelji so šli v tekmo z isto enajsterico, ki je pred prvenstvenim premorom v primorskem derbiju spravila na kolena Koprčane, Maribor pa v vlogi favorita, ki narekuje ritem igre. Ta je bil pretežni del dvoboja nadzorovan, takšen kot sicer ustreza serijskim državnim prvakom. Začetek tekme je sicer postregel s silovitim novogoriškim pospeškom. Kronal ga je Miran Burgić, ki je najprej stresel okvir vrat, nato pa v svojem značilnem slogu, s katerim je v sezoni 2005/06 rešetal mreže tekmecev, popeljal gostitelje v vodstvo. Nebeški skok po predložku iz kota Matije Široka ob vkopani mariborski obrambi je pomenil sanjski začetek za Novogoričane, ki pa ga žal niso znali ali zmogli nadgraditi. Zadetek je nepričakovano prenesel pritisk na stran gostiteljev, ki so le na trenutke prikazali razigrano moštveno podobo iz zmagovitega avgusta. V seštevku so bili z izjemo posamičnih prebliskov vse preveč pasivni in premalo odločni.

Taktični načrt gostov pa se po zaostanku ni spremenil. Velika posest žoge je bila zaščitni znak Mariborčanov pod taktirko Anteja Šimundže. Tako je ostalo tudi po prihodu njegovega naslednika Krunoslava Jurčića, ki je sicer nekoliko premešal udarno enajsterico, ne pa tudi igralnega koncepta. Ta ni bil na posebej težki preizkušnji, saj so se gostje hitro vrnili v igro, pri tem pa so jim pomagali gostitelji. Očiten prepih na desni strani Novogoričanov je s samostojno akcijo izkoristil Jean Philippe Mendy. Po vrsti je ukanil Tineta Kavčiča, Široka in naposled še vratarja Grego Sorčana. Vsi bi lahko bolje posredovali. Tudi pred drugim mariborskim golom je zazijala vrzel na desni strani Novogoričanov. Po asistenci Mitje Vilerja pa je svoj strelski čut vnovič potrdil mariborski kapetan Marcos Tavares.

Za hitri rezultatski zasuk se gostom ni bilo treba pretirano naprezati. Z vodstvom so si Mariborčani priigrali vlogo na igrišču, ki jim je pisana na kožo. Prevzeli so nadzor dogajanja in tekmo usmerili v želene tirnice, iz katerih je izjemoma izstopil le Amel Džuzdanović. Ko je imel pri sebi žogo, je to vselej pomenilo potencialno nevarnost za mariborska vrata, bodisi iz prekinitve ali iz igre. Podaje ajdovskega virtuoza so imele oči. Tako kot v končnici prvega polčasa, ko je Blessing Eleke zatresel okvir vrat. Nigerijski napadalec v soboto sicer ni prišel do izraza, a so ga le centimetri ločili, da ne bi še osmič zatresel mreže tekmecev. Kaj lahko bi ga v strelski vlogi nadomestil njegov rojak Marshal Johnson, ki je v nadaljevanju iz neposredne bližine z glavo meril naravnost v vratarja Jasmina Handanovića. Priložnost zamujena, ne vrne se nobena. Mariborčani so praktično že v naslednjem napadu ujeli gostitelje v neravnotežju. Vlogo podajalca je prevzel Agim Ibraimi, med strelce pa se je vnovič vpisal Mendy, ki je dobre pol ure pred koncem tekme zapečatil usodo gostiteljev.

Zadnja tretjina dvoboja ni ponudila več rezultatske negotovosti niti razburljivih dogodkov, če odštejemo četrti mariborski gol, ki pa ni spremenil končnega vtisa, in kakšno sporno sodniško odločitev na sicer športni tekmi. Damir Skomina, ki bo jutri delil pravico na tekmi lige prvakov med Manchester Cityjem in Juventusom, in vsa sodniška ekipa, pa si žvižgov po koncu tekme vendarle niso zaslužili.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano