Gneča je na sredini lestvice

Maribor ali Olimpija? Odgovor, kdo bo prezimil na vrhu lestvice prve slovenske nogometne lige, bo dal zadnji jesenski krog, konec tedna.

Nogometaše Luke Koper (v svetlejših dresih) in Gorice pred 
zadnjim jesenskim krogom loči le točka razlike.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nogometaše Luke Koper (v svetlejših dresih) in Gorice pred zadnjim jesenskim krogom loči le točka razlike.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Pretekli vikend ni spremenil razmerij moči v boju za naslov. Med Mariborčani in Ljubljančani ostaja točka razlike, zato pa so stik z vodilnim dvojcem (dokončno) izgubili Domžalčani, ki jim je v jesenski končnici pošla sapa. Najučinkovitejša ekipa je doživela nenadni strelski mrk in to dvakrat zapored v razmaku štirih dni. Brez golov seveda ni točk, česar se zavedajo tudi v taboru Domžal. V soboto bo strelski učinek spet na preizkušnji. V derbiju kroga bodo izbranci Simona Rožmana gostili Maribor, ki v prvenstvu že sedem tekem ni prejel gola. Zadnji, ki mu je uspelo zatresti mariborsko mrežo, je bil novogoriški nogometaš Andrej Kotnik, daljnega 19. oktobra v prvi četrtfinalni tekmi slovenskega pokala, ki se je razpletla z neodločenim izidom 1:1. Takrat je ključni gol za napredovanje vijoličastih prispeval Luka Zahović, ki ob poškodovanem Milivoju Novakoviću v zadnjem obdobju prevzema strelsko vlogo. Na zadnjih petih prvenstvenih dvobojih je kar štirikrat načel mrežo tekmeca in odprl pot Mariborčanom do zmage.

Na lestvici strelcev po 20. krogu vodi Dominik Glavina (Rudar) z desetimi goli. Luka Zahović (Maribor) je z osmim golom na drugem mestu ujel domžalska soigralca Marka Alvirja in Slobodana Vuka. Dalibor Volaš (Celje) pa se je s sedmim prvenstvenim zadetkom izenačil z Miranom Burgićem (Gorica).

Proti Rudarju, ki je imel svoje priložnosti, so izbranci Darka Milaniča tudi po zaslugi obramb Jasmina Handanovića zmagali še petič zapored. Zadnji jih je zaustavil Aluminij, ki je v Kopru medtem izenačil svoj neslaven niz iz jesenskega dela sezone. Novinec v ligi še šestič zapored ni zatresel mreže tekmeca, kar se mu je sicer že primerilo med 7. in 12. krogom. Če temu dodamo še uvodni prvenstveni tekmi, v katerih ekipa iz Kidričevega ni našla poti do gola, potem pridemo do seštevka 14 tekem strelskega posta. Izkupiček 15 točk je upoštevajoč porazne številke zelo soliden. Je pa res, da gre še slabše drugemu novincu Radomljam, ki so na zadnjem mestu zbrale vsega osem točk.

Zanimiva je primerjava letošnjega repa razpredelnice prve SNL z lansko v tem času. Po 20. krogih je zadnje mesto zasedalo Krško s 16 točkami, devetega mesta in dodatnih kvalifikacij pa so se otepale kar tri ekipe z 19 točkami: Rudar, Krka in Celje. Boj za obstanek je bil v pretekli sezoni torej bistveno bolj izenačen kot letos, ko je precej večja gneča na sredini lestvice oziroma v boju za četrto mesto, ki v prihodnji sezoni bržkone še prinaša uvrstitev v evropske pokale. Gorica in Celje imata 27 točk, Luka Koper 26, velenjski Rudar 24, Krško, ki bo na zadnji jesenski tekmi gostilo Olimpijo, pa na osmem mestu z 21 točkami tudi ni prav daleč.

Koprčani za konec jeseni gostujejo v Velenju, kjer je upoštevajoč nepredvidljivost gostiteljev, možen vsakršen razplet. Gorici, ki bo gostila Radomlje, pa se ponuja lepa priložnost, da prezimi na četrtem mestu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano