Nimajo za vodo, sanjajo pa o Realu

Že nekaj časa je slišati, da je koprski nogometni klub bližje zlomu kot pa pravljicam o Real Madridu na Bonifiki. Dobesedno čez noč se je, zavoljo računa iz davčne oaze za 2,12 milijona evrov, dejansko približal bankrotu. Če je verjeti številkam, FC Luka Koper nima niti za kozarec vode, kaj šele igranje v prvi SNL.

Že nekaj časa je slišati, da je koprski nogometni klub bližje 
zlomu kot pa pravljicam o Real Madridu na Bonifiki. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Že nekaj časa je slišati, da je koprski nogometni klub bližje zlomu kot pa pravljicam o Real Madridu na Bonifiki. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Kljub izdatnemu financiranju iz državnih, javnih podjetij in mestnega proračuna (v tem pogledu je to zagotovo ljudski klub na grbi davkoplačevalcev) je FC Luka Koper uradno pred bankrotom. Seveda v primeru, če jim pred koprskim sodiščem ne bo uspela poenostavljena prisilna poravnava, ki jo je s 1. julijem začelo sodišče na predlog FC Koper oziroma njegovega zakonitega zastopnika Valterja Valenčiča, po kateri bi upniki dobili drobiž, zgolj pet odstotkov od terjatev.

Po naših podatkih so igralcem, ki imajo pogodbe neposredno s klubom, že pozimi prejemke znižali za 30-odstotkov, ob podaljševanju nekaterih pogodb so jih skoraj prepolovili.

3,6 milijonov dolga

Skupaj je po podatkih iz predloga prisilne poravnave FC Koper (FCK) dolžan kar 3,652.767 evrov. Po bilanci je imel klub še konec lanskega leta približno pol milijona obveznosti. O tem je včeraj obširno poročal spletni portal siol.net. Največji upnik FCK je čez noč postalo podjetje Swiss Sport Agency, ki je bilo po podatkih siola ustanovljeno šele lani v davčni oazi Maršalovi otoki, kjer ni mogoče preveriti lastništva in zastopnika podjetja. Portal podjetje povezuje z menedžerjem Andyem Baro (posebej zanj so naredili novo pisarno v klubskih prostorih), ki je ob županu Borisu Popoviču edini pravi odločevalec v klubu. Terjatve tega podjetja do FCK znašajo kar 2,12 milijonov evrov - za plače in odškodnine igralcev.

Pravo vprašanje je, za koga naj bi FCK plačeval dva milijona evrov. Prek Andya Bare so pozimi pripeljali 17 igralcev, za lepo število teh na spletnem portalu transfermarkt, kjer beležijo tržne vrednosti nogometašev, tega podatka sploh niso imeli zabeleženega. O njihovi kakovosti so najbolje pričali izidi v spomladanskem delu prvenstva, ko se je Koper v zadnjem krogu prve SNL rešil dodatnih kvalifikacij. V času vladavine župana Popoviča in njegovih pribočnikov, torej od lanske (pozne) jeseni klub (vsaj uradno) ni prodal nobenega igralca, vsi odhodi so bili izpeljani še v prejšnjem avgustovskem prestopnem roku. Obenem FCK čaka še tožba nogometaša Alberta Riere.

O tem, da se lahko utemeljeno dvomi v znesek na računu iz Maršalovih otokov, pa povedo še drugi podatki. Denimo: po bilanci kluba iz leta 2014 je za plače nogometašev prek raznih pogodb šlo 470.842,78 evra, od odškodnin je na račun prišlo 377.000 evrov. Torej neprimerljivo manj, kot je znesek na računu v neuspešni sezoni, ko aktualni oblastniki niso prodali nikogar.

Mandariću so zavezali roke

Ključen podatek manevra se skriva v tem, da s terjatvijo Swiss sport Agency postane Milan Mandarić, sedanji predsednik Olimpije, oziroma njegovo podjetje MM šport d.o.o., nepomemben(o) za uspeh prisilne poravnave. S 73 se je njegov delež v dolgu kluba čez noč znižal na 29 odstotkov. Za uspeh poravnave se mora z njo strinjati nekaj več kot 60-odstotkov upnikov. Poznavalci menijo, da gre verjetno za izognitev poplačila terjatve nekdanjemu mecenu koprskega nogometa, ki je sicer po naših podatkih že pred časom odredil vodstvu Olimpije, da ne sme kupovati igralcev, povezanih s koprskim klubom. V načrtu prestrukturiranja so navedene že znane obveznosti FCK do MM Šport - te so bile 556.153 evra, odkar je FCK z MM Šport predlani sklenil dogovor o plačevanju z mesečnimi obroki po 4000 evrov in polovičnim zneskom od odškodnin od prodaje igralcev. Neuradno smo izvedeli, da Koper zadnje mesece ni nakazoval niti rednih mesečnih obrokov. Odškodnina za prestop Domna Črnigoja v Lugano je znašala 300.000 evrov; 150.000 bi jih moral prejeti Mandarić, a jih ni. Pogodbi o prepoznavi dolga sta bili z 21. junijem odpovedani, ker se Koper ni držal dogovora. To pomeni, da bi FC Koper zdaj moral poplačati Mandariću ves dolg 1,2 milijona evrov in ne le pol milijona. Klub je postal insolventen, a so očitno na Ljubljanski ulici že imeli “maršalsko rešitev.” “Ne komentiram,” je bila izjava Francija Matoza, nekdanjega Popovičevega odvetnika, zdaj pa Mandarićevega zastopnika, na vprašanje PN o dolgu. V kontekst odnosov med Mandarićem in Popovičem je potrebno dodati majhen, a ne nepomemben dogodek, ko so ob jesenskem gostovanju Olimpije po županovem nalogu zaprli VIP tribuno.

Swiss Sport Agency je torej zelo velikodušna agencija, ki je pripravljena dobiti zgolj zanemarljivi delež terjatev. Verjetno je naključje, da je bila ustanovljena lani, da računov ni izstavljala sproti in da je znesek terjatve ravno tak, da skoraj sama odloča o uspehu prisilne poravnave ...

ROK MAVER


Najbolj brano