Čile slavi, Argentina žaluje

Nogometaši Čila so v finalu južnoameriškega prvenstva v Santiagu de Chile po streljanju enajstmetrovk premagali Argentino s 4:1 (0:0, 0:0).

 Arturo Vidal
Arturo Vidal 

SANTIAGO DE CHILE > Nogometaši Čila so prvič v zgodovini osvojili južnoameriško prvenstvo. V finalu so po streljanju enajstmetrovk premagali Argentino s 4:1. V rednem delu in dodatnih 30 minutah igre ekipi nista dosegli zadetka.

Stadion Nacional Julio Martinez Pradanos, gledalcev 45.000, sodniki: Roldan, Guzman, De la Cruz (vsi Kolumbija). Argentina: Romero, Zabaleta, Otamendi, Demichelis, Rojo, Pastore (od 80. Banega), Mascherano, Biglia, Messi, Aguero (od 74. Higuain), Di Maria (od 29. Lavezzi). Čile: Bravo, Isla, Silva, Medel, Beausejour, Aranguiz, Diaz, Vidal, Valdivia (od 75. Fernandez), Sanchez, Vargas (od 95. Henriguez). Rumeni kartoni: Silva, Medel, Diaz, Aranguiz; Rojo, Mascherano, Banega.

Za šport v Čilu je to največji dogodek v zgodovini države. Gre namreč za njihov prvi naslov na večjih tekmovanjih, za nameček pa so ga dosegli pred domačimi gledalci v Santiagu de Chile. V 99-ih letih Cope Americe je Čile igral v štirih finalih.

Poraz je za Argentino nov hud udarec. Točno pred enim letom so namreč izgubili finale svetovnega prvenstva v Braziliji proti Nemčiji, tako da so brez lovorike v članski konkurenci že dolgih 22 let.

Tragična figura dvoboja je Gonzalo Higuain, ki je v izdihljajih rednega dela zapravil izjemno priložnost za zmago, hkrati pa je bil pri streljanju enajstmetrovk eden od treh Argentincev, ki niso uspeli zadeti mreže. V prvi seriji jo je zatresel le Lionel Messi, medtem ko so bili na drugi strani uspešni vsi štirje, kot zadnji Alexis Sanchez.

Zmaga Čila je zaslužena, saj so v finalu v izjemnem vzdušju na tribunah pokazali veliko želje. Več zrelejših priložnosti so imeli Argentinci, vendar so imeli gostitelji v vratih razpoloženega Claudia Brava, ki je v prvem polčasu ubranil nevarna poskusa Sergia Aguera in Ezequiel Lavezzija.

Čile je imel v 120 minutah tri priložnosti. Prvo v 11. minuti je zapravil Arturo Vidal, v 82. minuti je bil premalo natančen Aleksis, isti igralec pa je zamudil tudi najlepšo gostiteljev, in sicer v 105. minuti po hudi napaki argentinskega branilca Javierja Mascherana.

Pri streljanju enajstmetrovk so za Čile zadeli še Arturo Fernandez, Arturo Vidal in Charles Aranguiz.

STA


Najbolj brano