Četverica v ritmu poskočnic

Kolesarji na dirki po Franciji so zapeljali v zadnji teden, kjer se bo razpletel boj za vrh. Nemara utegne pasti odločitev o zmagovalcu Toura na današnji oziroma jutrišnji etapi v Alpah, že včerajšnja pa je premešala vrstni red.

Četverico Rigoberta Urana, Romaina Bardeta, Chrisa Frooma in Fabia Aruja (od leve proti desni) na vrhu  skupnega 
seštevka Toura loči vsega 30 sekund.
Četverico Rigoberta Urana, Romaina Bardeta, Chrisa Frooma in Fabia Aruja (od leve proti desni) na vrhu skupnega seštevka Toura loči vsega 30 sekund.  

ROMANS SUR ISERE > Na papirju mirno etapo je razgibal veter, ki je v končnici razbil karavano. Stik z vodilnimi so izgubili tudi kolesarji iz najboljše deseterice v skupnem seštevku, med njimi Irec Daniel Martin in Španec Alberto Contador, a to ne spreminja dejstva, da že vrsto let boj za rumeno majico ni bil tako izenačen. Med prvim mestom, ki ga zaseda Britanec Chris Froome, in četrtim, na katerem je Kolumbijec Rigoberto Uran, ni niti 30 sekund razlike. Razlogov je več, eden poglavitnih je, da je bil v prvih dveh tednih na sporedu le en (krajši) kronometer. Drugi sledi v soboto, ko bo znana razvrstitev pri vrhu. V nedeljo se bo 104. dirka po Franciji namreč končala s tradicionalno parado zmagovalcev po ulicah Pariza.

Ker je Froome ob Uranu med kandidati za vrh v kronometru najmočnejši in bi v 20. etapi pred preostalimi tekmeci lahko pridobil minuto ali več, je jasno, da morajo v alpskih etapah izzivalci trikratnega zmagovalca dirke po Franciji loviti dragoceni čas. Včeraj naj bi na svoj račun prišli sprinterji na čelu z zmagovalcem petih letošnjih etap Toura, Nemcem Marcelom Kittlom, a večina ni krojila razpleta. Drugo etapno zmago je slavil Avstralec Michael Matthews.

Skupni vrstni red dirke po Franciji po 16. etapah - 1. Froome (Vbr, Sky), 2. Aru (Ita, Astana) +0.18, 3. Bardet (Fra, AG2R) 0.23, 4. Uran (Kol, Cannondale) 0.29, 5. Landa (Špa, Sky) 1.17, 6. S. Yates (Vbr, Orica) 2.02, 7. Martin (Irs, Quick-Step) 2.03...

Naslednjo in zadnjo priložnost bodo sprinterji dočakali v nedeljo, profil petkove etape pa je pisan na kožo ubežnikom, torej tudi Primožu Rogliču, ki je včeraj z Grego Boletom in Idrijčanom Borutom Božičem ostal v ozadju in se ni pretirano naprezal. Zanimivo bo videti tudi, kako se bo lotil gorskih etap, potem ko je bil v prvih dveh tednih Toura zelo dejaven. Vse je seveda pogojeno tudi s tem, koliko moči mu je še ostalo v nogah: ali je bo kaj prihranil za vožnjo na čas ali pa bo že prej izstrelil svoje naboje. Etapne zmage si seveda želijo tudi pri Bahrajn Meridi, kjer Jani Brajkovič ter v prvi vrsti Božič in Bole skušajo pomagati Italijanu Sonnyju Colbrelliju, ki pa mu ne gre po načrtih.

Danes in jutri sta na vrsti alpski poskočnici s klasičnimi klanci Toura, kot sta Galibier in Izoard. Slednji bo v jutrišnji 18. etapi tudi zadnji ciljni vzpon letošnje dirke. V obeh utegne biti pomembna vloga ekip. In tu ni dvoma. Froomov Sky ima kljub odstopu Gerainta Thomasa najboljše moštvo, z Baskom Mikelom Lando pa ta čas najbrž tudi najmočnejšega hribolazca v karavani.

ASO


Najbolj brano