Čeferin je novi predsednik Uefe

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je novi predsednik Evropske nogometne zveze. Na 12. izrednem kongresu v Atenah je na volitvah z 42:13 v glasovih premagal Nizozemca Michaela van Praaga.

Aleksander Čeferin je novi predsednik Uefe. Foto: STA
Aleksander Čeferin je novi predsednik Uefe. Foto: STA

ATENE > “Hvala za izjemno podporo. Je velika čast, a hkrati velika odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name,” je takoj po izvolitvi dejal Aleksander Čeferin.

Poraženec Michael van Praag je športno sprejel poraz in obljubil pomoč. “Poraz seveda ni prijeten. Ampak zahvaljujem se za lepo kampanjo, dobre pogovore z vsemi vami. Aleksander je že pred časom v Italiji dejal, da nismo sovražniki. To je res. On je želel zvezo voditi na svoj način, jaz na svojega. Ampak danes je spregovorila demokracija, to spoštujem. Podpiral bom Aleksandra. Če bo potreboval mojo pomoč, mu bom vedno na voljo,” je povedal 68-letni van Praag.

Aleksander Čeferin, ki ga čaka dveinpolletni mandat, ta je krajši zaradi predčasnega slovesa suspendiranega predhodnika, Francoza Michela Platinija, je postal sedmi predsednik Uefe. Pred njim so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.

Generalni sekretar Theodore Theodoridis je pred glasovanjem pojasnil pravila glasovanja, ki je bilo tajno. Vsaka država je lahko izbrala zgolj enega kandidata. Predsednik španske nogometne zveze Angel Maria Villar Llona, ki opravlja naloge predsednika Uefe, je nato dal besedo še obema kandidatoma, ki sta nagovorila delegate.

“Odgovornost je moj kompas. Rad bi ustvaril ravnotežje med vsemi deležniki v našem športu, ko bodo vključeni vsi, nihče ne ob izključen. To bo moja osnova, če bom izvoljen. Mnogi so rekli, da sem premlad, neizkušen. Jaz voditelj? Ne vem. Ne morem se označiti za vodjo. Le ljudje oziroma države članice odločajo, ali si vodja, ali ti bodo sledile. Premlad in neizkušen? Ne vem. Star sem skoraj 50 let. Vodim svoje podjetje in NZS. Lahko rečete, da sem mlad in neizkušen, ampak to je nespoštljivo,” so bile uvodne besede Čeferina, ki je še enkrat poudaril, da ima pripravljene programe, ki bodo dvignili Uefo na novo raven, do tega pa bo prišel s pomočjo in upoštevanjem držav članic.

“Nisem tu, da bi izpostavljal nepravilnosti. Nočem ustvarjati imperija strahu, ko nas bo vsak dan strah. Rad bi izpostavil dobre stvari, ki jih je Uefa počela. In ste jih počeli vi. Želim si normalnega obdobja, pozitivnih stvari, prijateljstva,” obljublja prvi mož Nogometne zveze Slovenije, ki je poudaril, da je kandidat z jasno vizijo ter brez preteklosti v raznih odborih. “Veter sprememb piha skozi Uefo. To je konec enega obdobja in začetek novega.”

“Nisem sanjač, sem pragmatik. Grajenje mostov je čudovito. Grajenje igrišč je še boljše. Bolje je graditi centre, prihodnost za mlade. Nogomet na prvem mestu, to bo moje vodilo, za to sem pripravljen žrtvovati svoje nadaljnje življenje,” je dejal Čeferin.

“Tu smo zaradi športa, športa, ki nas združuje. Rad bi postal predsednik, ki bo z vašo podporo igral enako vlogo v svetu nogometa. Predolgo nogometa ni na agendah. Postal je politiziran. Je v interesu denarja, tekmovanja, klubov ... Najprej predstavljamo šport, navijače, moške in ženske, ki trenirajo, da bi igrali nogomet, ga trenirali, ga imeli radi. Mnogo držav nujno potrebuje igrišča, objekte. To sem videl med svojo kampanjo. Ponekod bi potrebovali zagon. Pomagal vam bom, lahko računate name. Uefa bo poslušala države članice, nekaj bo storila z vašimi predlogi,” pa je dejal van Praag in obljubil, da se bo zavzemal za transparentno, cenejšo, sodobno, enotno, komunikativno Uefo.

STA


Najbolj brano