Boljši časi za vaterpolo

Ob vrnitvi Janija Vodpivca na trenerski položaj članske ekipe je osrednja novost v koprskem vaterpolu vest, da naj bi v kratkem prišlo do združitve med VK Žusterna in VK Bonifika. Kluba, ki že uspešno sodelujeta prav pri sestavi članskega moštva, naj bi v bodoče delovala pod okriljem skupne športne zveze.

Združitev koprskih klubov predstavlja le uresničitevželje za 
bolj organiziran in kakovosten vaterpolo v mestu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Združitev koprskih klubov predstavlja le uresničitevželje za bolj organiziran in kakovosten vaterpolo v mestu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Želja je bila, da bi projekt združevanja zaključili še pred pričetkom sezone 2015/16, za pravočasno spremembo vseh pravno-formalnih aktov pa ni dovolj časa. Projekt vseeno teče naprej in naj bi končno podobo dobil prihodnje leto.

Vaterpolo klub Bonifika, ki je bil ustanovljen zaradi slabega dela z mladimi ob razpadu VK Rokava Koper, naj bi tudi v bodoče skrbel predvsem za mlajše selekcije. Na drugi strani bi VK Žusterna pod osvojim okriljem obdržala veterane, rekreativce in študentski segment, skupna pa bi bila članska selekcija obeh klubov. Igralci VK Bonifika so doslej že nastopali za člansko ekipo VK Žusterna, sicer le kot posojeni igralci. Zato ni presenetljivo, da bo Jani Vodopivec, ki je pred kratkim postal trener članske ekipe Žusterne, vodil tudi treninge mladincev Bonifike.

“Finančno stanje VK Bonifika je dobro, vsa tri leta smo poslovali pozitivno. Otroci dobijo opremo, plačana imajo vsa gostovanja. Urejeno dela vseh pet mlajših selekcij od enajstega do devetnajstega leta starosti, čeprav je otrok nekoliko premalo in včasih nastopajo kombinirane zasedbe. Zato bi se radi odslej še bolj posvetili selekcijam U-13 in U-15, da bi povečali bazo igralcev,” pojasnjujetrenutni položaj v VK Bonifika njen predsednik Borut Adžić. Poleg Janija Vodipivca so trenerji klubskih selekcij še Nejc Potočnik, Borut Anzeljc in Nenad Černeka. “Vsi trenerji imajo izkušnje iz jadranske lige, skrbimo pa tudi za njihovo izobraževanje. Registriranih imamo blizu 60 igralcev, naš obetavni igralec Kristjan Lazar je pravkar odšel na preizkušnjo v Rim. S člansko ekipo Žusterne sicer dobro sodelujemo že dve leti. Ko je nekdo od naših mladeničev dovolj star in bi se rad preizkusil v članski konkurenci, mu to omogočimo. Le tako naši igralci lahko napredujejo. Članska ekipa je namreč vrh piramide in vsak mlad igralec bi moral imeti cilj, da bi nekoč zaigral zanjo,” dodaja Borut Adžić.

Članska ekipa bo finančno ločena od vseh ostalih selekcij. Potrebno pa bo še natančno definirati deleža, ki ju bosta oba koprska kluba prispevala v skupni članski žakelj, opraviti skupščini in uskladiti statuta. Dogovoriti se bo treba o imenu zveze obeh klubov (Koper?), urediti še celo vrsto pravno-formalnih zahtev državnih organov ter sestaviti skupni nadzorni organ, ki bo imel pregled nad prihodki in porabo denarja.

“Nekaj smo se naučili iz preteklosti, ko so nepredvidene težave sponzorjev članske ekipe obremenile mladinske selekcije in temu se v bodoče želimo izogniti. Poleg tega želijo nekateri pokrovitelji pomagati izključno mladinskim selekcijam, drugi spet samo članski vrsti, zato bodo poslovni računi ostali ločeni. Na ta način želimo stabilizirati delovanje koprskega vaterpola in mu zagotoviti razmere za lepšo prihodnost. Vsekakor pa bo novi trener Jani Vodpivec odslej vodil tako člansko ekipo kot tudi mladinsko. To je gotovo najboljša strokovna rešitev, tu pa bo združevanje obeh klubov tudi najprej vidno,” je pojasnil Dušan Lončarevič iz uprave Vaterpolo kluba Žusterna.

Skupni interes torej obstaja, koristi od združitve se kažejo za vse vpletene. Tudi pogovori z morebitnimi pokrovitelji že potekajo, več naj bi bilo znanega do začetka prihodnjega leta.

SANDI JERMAN


Najbolj brano