Blešči se tudi zlato

Slovenski atleti so na evropskem prvenstvu do 23 let celo presegli pričakovanja. V estonski prestolnici so po zaslugi Roberta Rennerja, Luke Janežiča in Žana Rudolfa osvojili tri medalje, zlato Robert Renner, brona pa Luka Janežič in Žan Rudolf.

Žan Rudolf Foto: Nebojsa Tejic
Žan Rudolf Foto: Nebojsa Tejic

TALIN > V soboto smo po Rožletu Prezlju, ki je leta 2001 v Amsterdamu osvojil zlato medaljo v skoku v višino, dobili drugega evropskega prvaka v kategoriji mlajših članov. To je uspelo Robertu Rennerju, ki je bil najboljši v skoku s palico. Član atletskega kluba Kladivar je v prvem poskusu premagal 5,20 metra, v drugem pa 5,40 metra. Nato je letvico dvignil na 5,50 metra in jo takoj preskočil, vajo pa ponovil tudi na višini 5,55 metra.

V igri za zmago sta pri naslednji višini 5,60 ostala z Leonidom Kobelevom. Ko je Rus še tretjič podrl letvico, je bilo jasno, da je kljub spodletelima poskusoma prvak Renner, ki je bil uspešnejši na prejšnjih višinah. Preostali poskus je prihranil za normo za nastop na absolutnem svetovnem prvenstvu v Pekingu. Renner višine 5,65 sicer ni preskočil, a zlato je preseglo vsa pričakovanja. Tudi lastna. “V Estonijo sem prišel z osmim ali devetim izidom med vsemi tekmovalci, zato je bilo manj rezultatskega pritiska. S skoki sem zadovoljen. Višine resda niso bile nič posebnega, a to v tem trenutku niti ni pomembno,” je pojasnil Renner.

Drugo slovensko medaljo, in sicer bronasto, v sobotnem sporedu je dodal njegov klubski kolega Luka Janežič na 400 metrov. Odličje je bilo načrtovano, a je bilo breme zato toliko težje. ”Kolajna je kolajna, v tem trenutku mi je prav vseeno, ali je to zlata, srebrna ali bronasta. Vedel sem, da bo odločitev padla v zadnjih petdesetih metrih, kar se je tudi zgodilo,” je pojasnil Janežič, ki je razdaljo pretekel v času 45,73 tako kot Pavel Ivaško. Rus je osvojil srebro po fotofinišu. Zmagal je Francoz Thomas Jordier (45,50).

Včeraj je zbirko slovenskih odličij dopolnil Žan Rudolf na 800 metrov. Član Massa je po taktičnem teku odlično finiširal in s časom 1:48,47 zaostal le za Poljakom Arturom Kuciapskim (1:48.11) in Špancem Saulom Ordonezom (1:48,23). Bera medalj pa bi bila z Marušo Mišmaš v najboljši formi in izvedbi gotovo še bogatejša. V teku na 3000 metrov z zaprekami je v času 9:52,03 zasedla peto mesto. Če bi denimo ponovila svoj rekordni tek (9:35,10) iz Bratislave, bi bila kar zlata.ASO


Najbolj brano