Atletska zveza Slovenije ostala brez predsednika in direktorja

V ponedeljek je iz osebnih razlogov ponudil odstop direktor Atletske zveze Slovenije Luka Steiner, včeraj pa se je za umik s položaja odločil še predsednik zveze Gregor Benčina, kar je slaba popotnica v predolimpijsko obdobje.

Gregor Benčina Foto: STA
Gregor Benčina Foto: STA

LJUBLJANA >Atletska zveza Slovenije (AZS) je deset mesecev pred poletnimi olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru ostala brez vodstva. V takšnem položaju se v predolimpijskem letu v zgodovini slovenske samostojnosti še ni znašla.

“V ponedeljek je direktor Steiner upravni odbor obvestil, da odstopa iz osebnih razlogov. Temu je v torek sledilo obvestilo predsednika Benčine, da napoveduje umik s položaja in da predlaga sklic seje po vrnitvi iz tujine. Predvidevam, da bo to do konca prihodnjega tedna,” je včeraj povedala tiskovna predstavnica AZS Katja Kustec.

Če bo potrebno, bo upravni odbor po izredni seji, kjer bo obravnaval pismi obeh vodilnih mož, ki odstopata, sklical izredno skupščino.

Dosedanji predsednik Gregor Benčina je sicer večinski lastnik in predsednik upravnega odbora skupine Jelovica. Na mesto predsednika AZS je bil soglasno izvoljen na volilni skupščini januarja 2013, pred katero se je njegov predhodnik Peter Kukovica odpovedal vnovični kandidaturi. Oktobra istega leta je položaj sekretarja in kmalu za tem direktorja, zasedel Luka Steiner, ki je bil poznan kot odličen organizator najkakovostnejše vsakoletnega atletskega tekmovanja pri nas - julijskega mitinga evropske atletske zveze v Velenju. Steiner je zamenjal dolgoletnega direktorja Postojnčana Borisa Mikuža, ki ga je upravni odbor razrešil, ker ni bil zadovoljen s poslovanjem zveze.

Za slovensko atletiko sta oba odstopa v predolimpijskem obdobju hud udarec. Slovenija je gostila odmeven volilni kongres evropske atletske zveze, na katerem je bil Benčina izvoljen v svet evropske zveze, mlajše selekcije so prinesle nekaj odličij z največjih tekmovanj, velenjski miting pa je z menedžerskimi spretnostmi Steinerja dobil že skoraj zvezdniški sijaj. Med drugim je bil na njem prvič v zgodovini slovenske atletike v teku na 100 m dosežen čas, boljši od desetih sekund.

Odstopa naj bi sicer bila povezana z slabim delom vodje mladinske reprezentance na SP v Kolumbiji Damjana Zlatnarja, ki naj bi bil odgovoren za zamujanje večjega dela ekipe na čezoceanski let, kar je povzročilo 20.000 evrov dodatnih stroškov.

Konkurence za kandidaturo na položaja, ki zahtevata veliko dela, spretnosti in poznanstev pri vedno zbiranju a denarja, že na začetku mandata Benčine in Steinerja ni bilo.STA


Najbolj brano