“Sedem zmag ni naključnih”

V nogometu se stvari hitro spreminjajo. O tem lahko iz svojih izkušenj marsikaj pove Miran Burgić, napadalec Gorice, ki bo jutri v derbiju 10. kroga državnega prvenstva gostila Olimpijo.

Miran Burgić (v modrem dresu desno) je načel mrežo 
Mariborčanov. Kako bo jutri z Olimpijo? Foto: Leo Caharija
Miran Burgić (v modrem dresu desno) je načel mrežo Mariborčanov. Kako bo jutri z Olimpijo? Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Pred dobrim desetletjem je bil med najmlajšimi člani ekipe, ki si je utirala pot proti slovenskemu vrhu. Tokrat je z 31 leti najstarejši posameznik v moštvu, ki je najprijetnejše presenečenje prve četrtine prvenstva. Začetek druge takoj prinaša obračun z vodilno Olimpijo, za katero je Miran Burgić z različnim uspehom igral v pretekli sezoni. Tudi izkupiček zeleno-belih je zaostal za pričakovanji. “Ni bilo vse tako slabo, kot se zdi. V prvem delu sezone sem dokaj redno igral, spomladi bistveno manj. Moštveni učinek je bil spremenljiv, v veliki meri ga je krojilo tudi klubsko ozračje, ki nam ni bilo naklonjeno. Lahko pa rečem, da je Olimpija že lani premogla igralski potencial, ki lahko vsak čas eksplodira. Z nekaj spremembami in novinci tudi je.”

> Verjetno pa niste pričakovali, da bo vrh letos krojila tudi Gorica. Ali pač?

“Potem ko se je lani do zadnjega borila za obstanek, bržkone nihče ni pričakoval takšnega preskoka. Je pa res, da sedem zaporednih zmag ne more biti naključnih. Z uspehi raste tudi samozavest oziroma zavedanje, da si dober, hkrati pa tudi določen rezultatski pritisk, kar je razumljivo. Naša vodilo in pristop ostajata nespremenjena. Gremo iz tekme v tekmo, igrivo in napadalno.”

> Nanizali ste sedem zmag, prej in potem pa sta vama Olimpija in Maribor natresla po štiri gole. Sta toliko močnejša?

“Ne bi rekel. Mariborčani so bili v soboto sicer boljši, a izid je bil previsok. Težko rečem, da bi bil lahko tudi obraten, a če bi pravočasno zadeli oziroma se ubranili, verjamem, da bi se razvoj dogodkov lahko zasukal v naš prid. Tako kot na tekmah, ki smo jih dobili. Naši dvoboji so nepredvidljivi. Igramo odprto, ustvarjamo si priložnosti, a si jih tudi tekmeci. Tudi v prvem medsebojnem obračunu z Olimpijo bi lahko dosegli kakšen gol več in iztržili ugodnejši rezultat. Podobno je bilo z Mariborčani, zato nas poraz ni potrl. Verjamemo, da lahko že na tekmi z Olimpijo spet zajahamo zmagoviti val.”

> Morda tudi s pomočjo vaših zadetkov, potem ko ste zatresli mrežo tako v Kopru kot doma proti Mariboru. V tretje gre rado ...

“Seveda se zavedam, da napadalni učinek največkrat opredeljujejo doseženi goli, a se z njimi ne obremenjujem. Moštveni učinek je glavno merilo uspešnosti. O tem kakšen je, pa pričata klubska lestvica in zanimanje gledalcev.”

Če je na dvoboju z Mariborom na tribunah športnega parka vladalo nogometno ozračje, gre podobnega ali še boljšega pričakovati tudi jutri na tekmi z Olimpijo. Obeta se ljubljanski naval. Napovedan je prihod 250 organiziranih navijačev in 150 klubskih simpatizerjev. Olimpijinim privržencem bo v celoti namenjena tribuna C. Velikega obiska in podpore domačih pristašev pa se nadejajo tudi v ND Gorica. Zato bodo odprli tudi vhod s Cankarjeve ulice, kamor bodo lahko brezplačno vstopili mlajši od 14. leta. Nov član Gorice pa je medtem postal Nejc Mevlja, ki se je po zapletih v Hongkongu spet priključil soigralcem, s katerimi je začel poletne priprave.

> Ste torej pred vrnitvijo začutili, da bi se lahko v Novi Gorici spisala tako lepa zgodba?

“Nova Gorica je moj dom. Tu živim, zato desetletje igranja drugod ne spreminja tega dejstva. Nova Gorica je bila vedno eden od nogometnih centrov Slovenije. Potrebovala je le pravo spodbudo ter vpetost ljudi okoli kluba in v njem, da se stvari spet vrnejo na pravi tir. V kratkem pričakujem tudi naraščaj, zato bi me v tujino spet odpeljala le dobra ponudba. Odločitev ni bila težka. Malce težje se je bilo vrniti v tekmovalni ritem, potem ko spomladi nisem zbral želenih igralnih minut, poleti pa sem izpustil pretežni del pripravljalnega obdobja.”

> Kako se počutite kot najstarejši igralec v moštvu?

“Starega gotovo ne. Ko sem se prebijal v člansko ekipo, je bila razlika med starejšimi in mladimi bolj občutna, a tedaj je bila tudi sestava ekipe drugačna. Več je bilo starejših oziroma izkušenih, manj pa mladih, ki so letos v izraziti večini.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano