Zver: Političnega prostora za še kakšno desnosredinsko stranko je več kot dovolj

Podpredsednik SDS Milan Zver si v slovenskem političnem prostoru želi čim več močnih strank, tudi na desni sredini, pravi.

Podpredsednik SDS Milan Zver si v slovenskem političnem prostoru želi čim več močnih strank, tudi na desni sredini, pravi Foto: Leo Caharija
Podpredsednik SDS Milan Zver si v slovenskem političnem prostoru želi čim več močnih strank, tudi na desni sredini, pravi Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Milar Zver si želi dobrega sodelovanja z NSi, ni pa izključeno, da se bo na tem polju pojavila še kakšna stranka, je dejal na današnji novinarski konferenci. “Prostora je več kot dovolj,” je rekel.

Za sodelovanje sta po besedah Zvera potrebna najmanj dva. “Nekateri imajo napačno strategijo. Osvobajajo se od nas, pa bi lahko rekli, da lezejo v naročje komu drugemu,” je dejal. Zato v SDS pričakujejo, da bodo v NSi bolj odprti do njih. “Strašenje s patronatom SDS na desni sredini ni pošteno,” je poudaril. Kot je pojasnil, da je bila desna sredina vedno uspešna tedaj, ko je sodelovala.

Zver o kadrovskih težavah Cerarja

Zver je danes med drugim komentiral tudi delovanje vlade Mira Cerarja. Po njegovi oceni njeni prvi koraki kažejo, da več pozornosti namenja politiki distribucije, manj pa zagonu gospodarstva. Tudi iz predloga proračuna je razviden večji poudarek na odhodkovni kot pa na prihodkovni strani, je opozoril podpredsednik SDS.

Po njegovem prepričanju bi vlada morala storiti več za finančno konsolidacijo in ustvarjanje ugodnega poslovnega okolja, k čemur pa višanje davkov ne prispeva. Državne blaginje ne moremo graditi na zadolževanju, meni Zver. Hkrati pa je “prav neverjetno”, kakšne težave ima vlada s popolnitvijo gospodarskega resorja, medtem ko ni prav nič zamujala, ko je bilo treba zamenjati vodstva Slovenske vojske, policije in Sove, je poudaril.

Zver: Vlada prisluhnila skrajnemu levemu polu

Zver je pozdravil nedeljsko razpravo koalicijskega vrhe glede priprave zakona o fiskalnem pravilu, razočaran pa je nad pristopom vlade k privatizaciji. Vlada je po njegovi oceni očitno prisluhnila skrajnemu levemu polu slovenske politike, ki z zahtevo po strategiji privatizacije v bistvu povzroča njeno odlaganje. Bolj ko jo bomo odlagali, več besede bo v teh podjetjih imela politika, je opozoril.

Slabo delovanje vlade se kaže tudi v javnomnenjskih raziskavah, ki po besedah Zvera kažejo nenavadno nizko oceno dela vlade. Vlade imajo navadno vsaj v prvih mesecih visoko podporo, medtem ko je odnos javnosti do vlade Mira Cerarja že na začetku negativen. “Mislim, da se to ne bo dobro končalo,” je dejal Zver, ki ne izključuje ponovnih izrednih volitev v prihodnjem letu.

Podpredsednik SDS se je dotaknil tudi sobotnega posveta stranke, ki je minil tudi v znamenju ponovne zaveze k vrednotam slovenske pomladi, in posebne izjave, ki jo je svet SDS sprejel v podporo predsedniku stranke Janezu Janši. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo proces Patria, za katerega trdi, da je krivičen in politično motiviran, čim prej končan.

STA


Najbolj brano