Židan: SD podpira Vebra

Kolegij predsednika SD je soglasno podprl obrambnega ministra Janka Vebra pri njegovi odločitvi, da ne odstopi. Premierja Mira Cerarja pa pozivajo k spoštovanju koalicijskega sporazuma, ki predvideva, da premier ministra, ki ne ravna pravilno, najprej opozori. "Edino tako je možno državo varovati pred politično krizo," meni prvak SD Dejan Židan.

Kolegij predsednika DZ je soglasno podprl obrambnega 
ministra Janka Vebra pri njegovi odločitvi, da ne odstopi. Foto: STA
Kolegij predsednika DZ je soglasno podprl obrambnega ministra Janka Vebra pri njegovi odločitvi, da ne odstopi. Foto: STA

LJUBLJANA > V SD ugotavljajo, da na današnji koalicijski razpravi premier Miro Cerar ni povedal, da je minister Veber ravnal protizakonito. "Prav tako ni bilo tudi nič govora o tem, da je Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo posegla v civilno sfero. Naše trditve, da Veber deluje zakonito, dobro in učinkovito, držijo," je v izjavi novinarjem po kolegiju predsednika SD povedal Židan.

V SD tako opozarjajo na 25. člen koalicijske pogodbe, ki opisuje postopek, ki se ga morajo po Židanovih besedah partnerji držati, če nimajo enotnega mnenja.

V njem piše, da je premier dolžan ministra opozoriti, če premier meni, da kateri od ministrov ni ravnal v skladu z navodili, etičnimi standardi, zakonom ali ustavo. Če minister ravnanje nadaljuje, premier o tem obvesti predsednika stranke, iz katere minister prihaja. Stranka ima sedem dni možnosti, da se opredeli, potem pa se soglasno išče rešitev, je pojasnil Židan. V SD tako pozivajo premierja, naj ravna v skladu s koalicijsko pogodbo.

"Ne bi želeli, da nastane občutek, da smo prisiljeni oziroma se nas odslavlja iz te vlade zato, ker imamo drugačno stališče do socialnih vprašanj, ker poudarjamo koristi ljudi in imamo drugačno stališče do privatizacije. Ne želimo občutka, da se nas odslavlja zaradi zgodbe, ki je drugačna od tiste, o kateri se javno govori," je pojasnil Židan.

Predsednik SD je za prihodnje dni odpovedal tudi ministrske aktivnosti. Kot je pojasnil, se je odločil za nekajdnevni dopust. Predsedstvo pa SD bo po njegovih besedah o nastalem položaju razpravljalo v sredo.

Cerar je danes sporočil, da Veber ne uživa več njegovega zaupanja, in ocenil, da ne more več opravljati ministrske funkcije, saj je pri tem, ko je Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma, ravnal netransparentno. Premier pričakuje, da bo Veber sam odstopil do torka, sicer bo predlagal njegovo razrešitev.

STA


Najbolj brano