Vuga ob 74. obletnici dražgoške bitke: Dražgoše so nesmrtne

Ob 74. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah zbralo več kot 3000 ljudi. Zaradi slabe vremenske napovedi jih je bilo nekoliko manj kot pretekla leta, nagovoril pa jih je pisatelj Saša Vuga. Dejal je, da so Dražgoše nesmrtne. “Naj se ne zgodi, da bi našim ljudem kdaj opešal zgodovinski spomin,” je pozval.

Ob 74. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah 
zbralo več kot 3000 ljudi. Foto: STA
Ob 74. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah zbralo več kot 3000 ljudi. Foto: STA

DRAŽGOŠE > “Dražgoše, ta veličastna zgodba o veliki moralni moči, bodo, dokler bomo Slovenci. Ugasnile bodo šele, če bo usahnil ves slovenski rod. Dotlej pa naj mu kažejo pot, dajejo pogum in samozavest. Še dolgo naj oznanjajo, kaj se je v resnici, kje, kdaj in kako ter zlasti zakaj dogajalo, in to ne samo ob bridki ledeni zori 9. januarja usodnega 1942. leta,” je poudaril Saša Vuga.

Največji dogodek v evropskem odporniškem gibanju

Ocenil je, da so Dražgoše največji dogodek v evropskem odporniškem gibanju, dokaz legendarnega junaštva in skrajne domoljubne požrtvovalnosti. “Junaki so sprejeli boj, čeprav je razmerje sil štelo ena proti 14,” je spomnil in primerjal bitko v Dražgošah z bitko pri Termopilah ter izpostavil, da smo Slovenci z bridko žrtvijo plačali, kar imamo. Prepričan je, da bi zemljevid Slovenije 20. stoletja brez prometejskega kljubovanja Dražgoš bil nepopoln.

“Danes naj bi bilo bogu povšeči škropljenje partizanov z gnojnico,” je dejal, a opozoril, da se tudi v reviziji zgodovine Dražgoš ne da izničiti in izbrisati. “To je kanil storiti že Hitler s pobijanjem vaščanov, miniranjem cerkve,” je spomnil Vuga in dodal, da po 74 letih Dražgoše vse bolj in bolj živijo.

Na slovesnosti številni politiki

Vugi je v Dražgošah prisluhnil tudi del slovenskega političnega vrha na čelu s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je položil venec pred spomenik padlim v dražgoški bitki. Pred prireditvijo pa se je Pahor na njihovo povabilo srečal s članicami plesne skupine Skokice iz Osnovne šole Naklo, ki so popestrile kulturni program prireditve.

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ministrica za obrambo Andreja Katič, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter ljubljanski župan Zoran Janković.

Skupaj se je po ocenah organizatorjev današnjega vrhunca 59. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice udeležilo okoli 3500 ljudi. Število zbranih v vasici pod Jelovico, ki je simbol slovenskega upora proti okupatorju, je vsako leto odvisno predvsem od vremena. Predlani so tako v sončnih Dražgošah našteli okoli 10.000 ljudi.

V Dražgoše tudi peš

Številnih letos dež ni odvrnil od tega, da bi se v Dražgoše podali peš. Tako so današnjo zgodovinsko in kulturno prireditev, s katero se spominjajo poguma upornikov proti okupatorju in velike tragedije Dražgošanov, izkoristili tudi za rekreacijo. Zaradi zelo zahtevnih razmer, saj je večji del noči deževalo, je bila letos udeležba na najzahtevnejših organiziranih pohodih nižja kot prejšnja leta.

Nočnega 37. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše se je udeležilo okoli 170 pohodnikov. Okoli 140 ljudi se je udeležilo prav tako že tradicionalnega pohoda iz Tržiča. Okoli 50 pohodnikov pa je kljub blatu in ledu opravilo s še zahtevnejšim, 17. Nočno-dnevnim rekreativnim pohodom iz Železnikov prek Ratitovca. Tisti, ki so se pohoda udeležili že večkrat, so povedali, da je bil tokratni eden najtežjih doslej.

STA


Najbolj brano