Vsi Cerarjevi Primorci

Te dni dobivajo vodstva tudi lokalni odbori stranke SMC na Primorskem. Med njimi je veliko političnih novincev, ponekod pa so vodstvene položaje zasedla znana imena. V veliki večini je centrala v Ljubljani spoštovala predloge članstva na terenu in na vodstvene položaje imenovala ljudi, ki so dobili največ podpore. Drugače je odločila le v Ilirski Bistrici in Piranu. Ponekod so znana tudi imena županskih kandidatov SMC.

Tudi lokalni odbori SMC na Primorskem dobivajo vse bolj jasne obrise Foto: STA
Tudi lokalni odbori SMC na Primorskem dobivajo vse bolj jasne obrise Foto: STA

PRIMORSKA > “V Ilirski Bistrici ni šlo za voljo članstva, saj je bil problem ravno v tem, da so na prvi seji kljub opozorilu, da lahko o predlogu vodstva glasujejo le člani, glasovali tudi simpatizerji, ki niso člani stranke. Zato smo na predlog s strani članov SMC prosili, da ponovijo glasovanje. Kolikor smo seznanjeni, so včeraj pravilno izpeljali postopek in bo odbor verjetno v kratkem potrjen,” pravijo v centrali stranke.

Iz Ilirske Bistrice je bilo včeraj slišati drugačno zgodbo. Pred prvim glasovanjem, na katerem je bil za predsednika izvoljen Fidele Vergan, za podpredsednika pa Edvard Kirn in Milena Urh, je vseh 37 članov izpolnilo pristopne izjave in jih poslalo v Ljubljano. Po glasovanju z rezultatom nista bila zadovoljna Vladimir Jeršinovič in Vojko Tomšič, ki sta takoj napovedala, da “bo treba v Ljubljani preveriti članstvo.”

In natančno to se je zgodilo. Ljubljana vodilne trojke ni potrdila, torkov sestanek pa je sklicala in vodila neizvoljena državnozborska kandidatka Teja Ljubič.Pojasnila je, da je bilo ob prvih volitvah iz Ilirske Bistrice na centrali stranke evidentiranih le 23 in ne 37 članov.

V torek je tako znova glasovalo 37 članov, rezultat na koncu pa je bil takšen, da je trojka, ki jo je predlagal za mnoge sporni podžupan Vojko Tomšič, dobila dva glasova več od prve trojke. Predsednik je zdaj postal Matija Tomšič iz Knežaka, podpredsednika pa ravnateljica osnovne šole v Kuteževem Mirjam Vrh ter Borut Jenko.

V Istri politični novinci

V Piranu je centrala stranke za predsednika imenovala Andreja Koreniko, vodjo poslovalnice banke v Kopru, čeprav je največ podpore članov imel Davorin Petaros. “Oba sva bila predlagana kandidata, končno besedo pa ima že po pravilih stranke izvršni odbor stranke v Ljubljani,” pravi Korenika, ki do sedaj ni bil politično aktiven. Želi si, da bi vrednote Mira Cerarja prevladale tudi v Piranu. Županskega kandidata še nimajo, imajo pa imena za listo v občinski svet. “Želimo si tudi županskega kandidata, vendar mora to biti res dober kandidat. Sicer ga raje ne bomo imeli,” pravi Korenika. O imenih ni želel govoriti, neuradno pa je slišati, da sta v igri Petaros in Romana Kačič.

V Kopru je predsednica lokalnega odbora SMC postala Darija Krkoč, tajnica ZKD Koper, prav tako politična novinka. Podpredsednika pa sta postala Dragica Vrkič Kozlan in Bojan Tavčar. Vsi trije so na zboru članstva dobili največ podpore. V Kopru je za županskega kandidata še vedno aktualen koprski podjetnik Aleš Bržan, ki je na prvem zboru članstva sam predlagal svojo kandidaturo, ko so se uprli ideji, da bi za SMC kandidirala Polka Bošković, ki gre zdaj samostojno v kandidaturo za županjo.

V Izoli je centrala stranke prav tako brez težav za podpredsednico podprla pediatrinjo Mariso Višnjevec Tuljak, za podpredsednika pa Vesno Hrovatin in Gregorja Periča. V Izoli se še odločajo, koga bodo predlagali za županskega kandidata, poleg Višnjevec Tuljakove naj bi bil v igri še podpredsednik Gregor Perič, politični novinec in politolog po izobrazbi.

Na Goriškem se občine združujejo

Predsednik lokalnega odbora SMC Nova Gorica, ki združuje občine Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Brda, Miren-Kostanjevica, Kanal in Renče-Vogrsko, je Štefan Krapše, direktor novogoriške založbe Educa in nekdanji direktor občinske uprave MONG. Podpredsednika sta postala Mihaela Kolander, glavni blagajnik v novogoriški igralnici Park, in Andrej Valentinčič, direktor trženja v Vinski kleti Goriška brda. Za županskega kandidata v Novi Gorici so izbrali podjetnika iz Prvačine Egona Dolenca. “Izbran je bil z visoko stopnjo soglasja. Pričakujemo, da ga bo odbor stranke v Ljubljani potrdil,” je povedal Krapše.

Predsednik lokalnega odbora SMC Ajdovščina, ki vključuje tudi Vipavo, je kirurg v šempetrski bolnišnici Jordan Polanc, podpredsednika sta direktor Socialnega zavoda Pristan Podnanos Martin Kopatin in sedanja poslanka SMC Tanja Cink. “Smo zelo mešana ekipa, tudi kandidatne liste bodo zelo pestre, od študentov do upokojencev, med njimi je veliko žensk. Ne bomo pa imeli županskih kandidatov v Ajdovščini in Vipavi,” pravi Polanc, ki zatrjuje, da iz strankine centrale v Ljubljani na lokalni odbor ni nobenih pritiskov.

Posočje še v zraku

V zgornjem Posočju ima SMC lokalni odbor, ki pokriva občine Tolmin, Kobarid in Bovec. Kandidatka za predsednico je pravnica na tolminskem Centru za socialno delo Renata Pavc, za podpredsednika pa Darko Baloh iz kobariške in Robi Komac iz bovške občine. V centrali v Ljubljani jih še niso potrdili. Stranka ima v Posočju za zdaj malo članov. Renata Pavc je pričakovala, da se bo glede na veliko podporo volilcev v stranko vključilo več ljudi. V Tolminu so uspeli sestaviti listo za lokalne volitve. “Mučimo se in lep uspeh bo, če bomo sestavili še kakšno listo in prodrli v lokalno politiko. V Kobaridu liste ne bo, slišim, da imajo v Bovcu težave z žensko kvoto. Danes moramo sezname poslati v Ljubljano, kjer jih bodo preverjali,” nam je včeraj povedala Pavceva z upanjem, da v Ljubljani ne bodo izločali predlaganih ljudi.

Idrija-Cerkno: stari obrazi se ponujajo

Na Idrijskem in Cerkljanskem ne teče gladko. Lokalni odbor Idrija, ki vključuje tudi občino Cerkno, vodi Miro Krevs, bivši član SD. Na ustanovno srečanje je prišlo tudi prgišče bivših politikov, največ iz LDS, kar nekaj “starih obrazov”, ki jih v SMC menda nočejo, pa naj bi se ponujalo za županskega kandidata. A se na koncu lahko zgodi, da nihče ne bo izbran, SMC pa bi v Idriji podprla župana Bojana Severja, ki v tretje kandidira za SD, v Cerknem pa v.d. direktorja LTO Laufar Gašperja Uršiča. Medtem ko imajo v Idriji še težave pri sestavi liste, je v Cerknem pri curljalo v javnost, da naj bi eno od podeželskih list povedel Slavko Seljak, pred leti svetnik SDS, na vrhu liste v Cerknem pa naj bi bila Petra Borovinšek (prej LDS).

Pestro tudi na Krasu

Še najbolj gladko teče dogajanje na Postojnskem in Pivškem. Tam so člani za predsednika lokalnega odbora imenovali Ernesta Zakarijo iz Postojne, za podpredsednico Tjašo Smrdel iz Pivke in za drugega podpredsednika Marjana Nagodeta iz Postojne in v Ljubljani so njihov predlog potrdili. “Podpredsednico smo zavestno izbirali s pivškega območja, da bosta obe občini zastopani enakovredno,” je pojasnil Zakarija, v obeh občinah sicer znan kot ustanovitelj in lastnik Studia Proteus. V strankarskem smislu je novinec, čeprav je pred dvema mandatoma sodeloval na lokalni neodvisni Listi za vse. Kandidatov za župana še ne razkrivajo, je pa že skoraj dogovorjeno, da bo imela stranka SMC županskega kandidata v Postojni, v Pivki pa ne.

Bolj pestro je v kraških občinah, ki jih pokriva lokalni odbor v Sežani. Medtem ko so člani gladko izvoli za predsednika Gorana Mijatoviča iz Križa ter za podpredsednika Vlasto Počkaj s Kozine in Rada Pirjevca iz Dan pri Sežani in je to sestavo potrdila tudi Ljubljana, si, je bolj pestro pri sestavljanju list za občinske svete in županske kandidate. To velja predvsem za sežansko in hrpeljsko-kozinsko občino, pa tudi za divaško, kjer se med kandidati za župansko funkcijo neuradno omenjata Aleš Franetič iz Vrem in Alenka Dolgan Štrucl iz Dolenje vasi, medtem ko bo Anton Može, ustanovni član lokalnega odbora SMC, kandidiral s podporo volilcev. TATJANA TANACKOVIČ

in novinarji PN


Najbolj brano