Vladi se trošarine na pogonska goriva ne zdijo previsoke

Čeprav cene nafte na svetovnem trgu rekordno padajo, se maloprodajne cene goriva v Sloveniji bistveno ne spreminjajo, saj jih vlada na teh ravneh ohranja s trošarinami. Vlada očitno tudi ne razmišlja o spremembi trošarinske politike, kajti padca prodaje ne opazi. Zdajšnja raven trošarin je smiselna, pravi premier Miro Cerar.

Zdajšnja raven trošarin je smiselna, pravi premier Miro Cerar. Foto: STA
Zdajšnja raven trošarin je smiselna, pravi premier Miro Cerar. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenija ima ene najvišjih maloprodajnih cen pogonskih goriv v okolici, od sosednjih držav so višje le še v v Italiji. Ob tem pa je količinska prodaja podobna kot lani, prav tako se v povprečju ohranjajo stabilni prihodki od trošarin - od dizla so večji kot lani, od bencina pa manjši, je ob začetku ponedeljkove seje državnega zbora povedal finančni minister Dušan Mramor.

Pada pa v zadnjih letih prodaja ekstra lahkega kurilnega olja, a ne zaradi visokih trošarin, pač pa zaradi spodbujanja prehoda na zemeljski plin ter obnovljive vire energije. V zadnjih letih prodaja tega energenta tudi na račun milejših zim in varčnejše rabe energentov, je povedal Mramor, ki priznava, da so prihodki od trošarin na energente pomemben in stabilen proračunski vir.

Trošarine na pogonska goriva so trenutno približno 11 odstotkov višje kot pred letom dni, da bi jih znižala, pa vlada očitno ne razmišlja. “Glede trošarin ohranjamo raven zato, ker je to smiselno,” je Miro Cerar v ponedeljek v DZ odgovoril na vprašanje poslanca NSi Mateja Tonina, zakaj vlada kljub rekordno nizkim cenam nafte še vedno vztraja pri visokih trošarinah.

Na finančnem ministrstvu prav zdaj delajo izračune o morebitni pripravi novega modela izračuna cen naftnih derivatov. Medtem ko so doslej v modelu uporabljali tudi podatke o maloprodajnih cenah energentov v sosednjih državah, pa bodo morda v formulo vključili še podatke o gibanju količinske prodaje v teh državah.

“Na ta način lahko ocenimo, ali gibanje prodanih količin v Sloveniji odstopa od gibanja prodanih količin v sosednjih državah, in vsaj posredno sklepamo na učinke politike javnih dajatev, ki se plačujejo od energentov,” so pripravo novih modelov pojasnili na finančnem ministrstvu.

Mramor je že novembra na poslovni konferenci v Portorožu povedal, da na ministrstvu preračunavajo trošarine na gorivo. “Če delamo izračune, to pomeni, da vidimo težavo,” je dejal.

STA


Najbolj brano