Varuh preverja informacije o nepoštenih praksah, Židan o pomenu lokalne hrane

Informacije o tem, da prihaja na Mercatorjevih policah do nekaterih sprememb, je prejel tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek, a jih trenutno še ne more potrditi. Načelno stališče kmetijskega ministra Dejana Židana pa je, da je zmanjševanje deleža lokalnih izdelkov v katerikoli trgovski verigi precej tvegano početje.

Država tega, ali ima določena trgovska veriga na policah 
slovensko ali tuje blago, ne more predpisati. Potrošniki pa 
lahko želenim izdelkom sledijo v trgovine, ki jih ponujajo.  Foto: Leo Caharija
Država tega, ali ima določena trgovska veriga na policah slovensko ali tuje blago, ne more predpisati. Potrošniki pa lahko želenim izdelkom sledijo v trgovine, ki jih ponujajo.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V javnosti v zadnjih dneh odmevajo opažanja glede spremembe v ponudbi na Mercatorjevih policah in domnevnega zmanjševanja naročil slovenskim dobaviteljem. Takšne informacije je prejel tudi Jože Podgoršek, a jih trenutno še ne more potrditi.

Varuh potrebuje konkretna in dokazljiva dejstva

Trenutno intenzivno zbira informacije o poštenih in nepoštenih praksah med deležniki v prehranski verigi, zato želi pred komentiranjem vprašanj glede Mercatorja in težav v morebitnih drugih trgovskih verigah dobiti “konkretna in dokazljiva dejstva”.

Upa, da mu bo uspelo informacije vsaj dela verige zbrati v čim krajšem času, morda že takoj po praznikih. “Pripravili smo namreč vprašalnik in ga preko zbornic in zadružne zveze poslali posameznim deležnikom, nato me čaka še obdelava prejetih podatkov. Po prejemu informacij se bom moral odločiti za konkretno strategijo za preprečevanje nepoštenih praks,” je povedal.

V naslednjih dneh pred in po praznikih ima tudi že dogovorjene sestanke z vodstvi posameznih trgovskih verig na temo motiviranja poštenih praks in preprečevanja nepoštenih praks.

Potrošnik sledi izdelkom v druge trgovine

Minister Dejan Židan uradnih informacij o spremembah na Mercatorjevih policah nima, je pa dejal, da lahko potrošnik pri obisku katerekoli trgovske verige sam preverja, ali na policah najde izdelke, ki jih je našel včasih, ali ne.

“Če katerakoli trgovska veriga, Mercator ali katerakoli druga, zmanjšuje delež lokalnih, torej slovenskih proizvodov in jih nadomešča z nekimi drugimi, je to precej tvegano početje, ker potrošniki, ki smo že navajeni na nekatere slovenske izdelke, sledimo izdelkom in pač obiskujemo tiste trgovske verige, kjer izdelke, na katere smo navajeni, dobimo,” je dejal minister.

Država trgovcem ne more predpisati slovensko ali tuje blago

Država tega, ali ima določena trgovska veriga na policah slovensko ali tuje blago, ne more predpisati, je jasen Židan. “Država dela nekaj drugega - komunicira z domačim potrošnikom, z državljani in jim pojasnjuje, zakaj je tudi za njih pomembno, da kupujejo lokalne izdelke,” je dejal.

Kot pravi, ne gre le za to, da potrošniki s tem omogočajo delo slovenskemu kmetu, obrtniku ali delavcu, ki dela v industriji, ampak skrbijo tudi za to, da kupujejo bolj kakovostno hrano, saj je dobavna pot krajša, v takšni hrani pa je več hranilnih snovi.

Minister sam, kot pravi, obiskuje različne trgovine. “Nisem navezan samo na eno trgovino ali trgovski sistem, seveda pa obiskujem trgovine, kjer najdem izdelke, ki jih želim kupovati, in v veliki meri so to slovenski prehranski izdelki,” je dejal.

Kuhar: Vodstvo Mercatorja oziroma Agrokorja podcenjuje sposobnost zaznavanja sprememb potrošnika

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je prejšnji teden dejal, da ga kot potrošnika čudi hitrost sprememb na Mercatorjevih policah. Meni tudi, da vodstvo Mercatorja oziroma njegovega lastnika Agrokorja precej podcenjuje sposobnost zaznavanja sprememb slovenskega potrošnika.

Zagorčeva: Mercator zmanjšuje obseg naročil slovenskim dobaviteljem

Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Zagorc pa je nato za TV Slovenija v nedeljo povedala, da Mercator kljub nekaterim zavezam Agrokorja ob prevzemu zmanjšuje obseg naročil slovenskim dobaviteljem. “Sodu pa je izbilo dno obvestilo, ki so ga nekatera podjetja dobila prejšnji teden, da z določenim datumom v maju nehajo dobavljati določen segment. Govorim o naročilih, kajti odpoved pogodbe bi bila preočitna,” je dejala.

Mercator: Zmanjšan obseg sodelovanja z dobaviteljem je posledica nižje konkurenčnosti njegove ponudbe oziroma izdelka

Član uprave Mercatorja Igor Maroša je že prejšnji teden dejal, da Mercator kljub prevzemu ohranja status trgovca, ki ima na policah največ slovenskih izdelkov. “V kategorijah, ki so za potrošnika najbolj pomembne, imamo maksimalen možen delež slovenskega blaga,” je zagotovil.

V Mercatorju so nato v odzivu na navedbe Zagorčeve pojasnili še, da “Mercator ne zmanjšuje obsega sodelovanja s slovenskimi dobavitelji po prevzemu”. “Standardna praksa trgovcev je, da redno skrbimo za spreminjanje ponudbe izdelkov na policah, saj si potrošniki želijo vedno novo ponudbo konkurenčnih izdelkov, poleg tega trgovci med seboj tekmujemo tudi v širini in konkurenčnosti ponudbe. Morebiten zmanjšan obseg sodelovanja s posameznim dobaviteljem je tako posledica nižje konkurenčnosti njegove ponudbe oziroma izdelka,” so povedali.

STA


Najbolj brano