V Sloveniji je 250.000 prekercev

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je na današnji mednarodni dan za dostojno delo začelo projekt Obrazi prekernega dela. Opozarjajo na nesprejemljivost nestalnih in negotovih oblik dela. Pozivajo k sodelovanju na spletni strani www.dostojno-delo.si, kjer je mogoče dobiti odgovore na konkretna vprašanja.

Predsednik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl in vodja projekta Marina Markežič Foto: STA
Predsednik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl in vodja projekta Marina Markežič Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je danes na novinarski konferenci dejal predsednik gibanja Marko Funkl, so izhajali iz stališča, da je prekerni delavec potencialna brezposelna oseba, po drugi strani pa je tudi vsaka brezposelna oseba lahko prekerni delavec. Po grobih ocenah je prekernih delavcev približno 250.000, tretjina tistih s statusom samostojnega podjetnika pa je pod pragom revščine, je povedal.

Pojav “novodobnega suženjstva” ima velik vpliv na trg delovne sile

"Negotove in začasne oblike dela, katastrofalni delovni pogoji, mizerne plače, brezposelnost, odpuščanja z danes na jutri, prekerno delo, prožna delovna sila, ki je kovana v zvezde, so suženjstvo moderne dobe", poudarjajo v gibanju.

Kot pravijo v gibanju, ima pojav "novodobnega suženjstva" velik vpliv na trg delovne sile ter na življenja prekernih delavcev in njihovih družin. Gibanje želi poleg izboljšanja stanja pravic ter povezovanja prekernih delavcev te ozavestiti o njihovih pravicah, ki jih imajo že po veljavni zakonodaji.

Želijo, da spletna stran postane stična točka

Na spletni strani www.dostojno-delo.si so zbrali primere, v katerih se lahko znajde prekerni delavec. Objavljajo, na koga se ta lahko obrne po pomoč ali nadaljnje informacije, in navajajo možnosti za iskanje najboljše rešitve s skupnimi močmi. Želijo, da spletna stran postane stična točka, ki lahko pomaga pri iskanju odgovorov na konkretna vprašanja.

Na splošno svetujejo, da se prekerni delavci najprej skušajo dogovoriti z delodajalcem in naj ne gredo kar takoj na sodišče. Ena boljših poti pri reševanju problema pa je po Funklovih besedah mediacija.

Vzpostavitvi spletne strani bo sledila objava zloženke z informacijami, koristnimi za prekernega delavca, za katero so besedilo že pripravili, 19. novembra pa bodo pripravili konferenco o novodobnem suženjstvu, so napovedali.

V negotovih oblikah dela se znajdejo neprostovoljno

Krajša analiza na trgu dela, ki so jo opravili v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, je pokazala, da se ljudje v nestalnih in negotovih oblikah dela znajdejo neprostovoljno. Gre za zlorabo obstoječih podlag, ki sicer omogočajo redno delo, je dejal Jakob Počivavšek iz Pergama.

Partnerji pri projektu so ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Inšpektorat RS za delo, Zavod RS za zaposlovanje, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Manpower Slovenija, E-študentski servis in Sindikat Mladi plus.

Letošnji mednarodni dan za dostojno delo, 7. oktober, ki ga Mednarodna konfederacija sindikatov obeležuje od leta 2008, poteka pod geslom Pravično do delavcev - pravično do okolja.

STA


Najbolj brano