Ustavno sodišče: Stavka zadnje sredstvo za uveljavljanje pravic delavcev

Energetski zakon le omejuje pravico do stavke, ne jemlje. Delavci imajo na voljo tudi druga sredstva za dosego ciljev, stavka pomeni šele zadnje sredstvo za uveljavljanje pravic delavcev. Tako je ocenilo ustavno sodišče, ki je zavrglo zahtevo sindikata energetike za oceno ustavnosti dela energetskega zakona, ki se nanaša na omejitev stavke.

Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo sindikata energetike za 
oceno ustavnosti dela energetskega zakona, ki se nanaša na 
omejitev stavke. Foto: Tamino Petelinsek
Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo sindikata energetike za oceno ustavnosti dela energetskega zakona, ki se nanaša na omejitev stavke. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Sindikat delavcev dejavnost energetike Slovenije, ki ga zastopa Luka Divjak, ustavnemu sodišču ni izkazal ogroženosti pravic delavcev, piše v sklepu, ki ga je ustavno sodišče sprejelo na seji 7. aprila, medijem pa poslalo danes.

“Navaja zgolj, da so z izpodbijanimi določbami energetskega zakona kršene pravice delavcev, in sicer pravica do stavke, ki je ena temeljnih pravic delavcev, ter pravica do svobodnega sindikalnega delovanja. Predlagatelj s temi navedbami utemeljuje protiustavnost izpodbijanih določb, ne utemeljuje oziroma izkaže pa ogroženosti pravic delavcev, ki naj bi jo povzročile omejitve pravice do stavke v dejavnosti energetike,” je ocenilo ustavno sodišče.

Pravica do stavke je po navedbah ustavnih sodnikov res ena temeljnih pravic delavcev za doseganje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela, vendar z izpodbijanimi določbami energetskega zakona (483., 484. in 485. člen) delavcem ta pravica ni odvzeta, temveč le omejena.

“Katere pravice delavcev naj bi bile s temi omejitvami ogrožene in na kakšen način, predlagatelj ni pojasnil. Poleg tega imajo delavci na voljo tudi druga sredstva za dosego svojih ciljev, saj morajo biti praviloma pred začetkom stavke izčrpana sredstva pomirjanja, mediacije in arbitražnega reševanja sporov; stavka pomeni šele zadnje sredstvo za uveljavljanje pravic delavcev (načelo ultima ratio),” so ocenili ustavni sodniki.

Ker sindikat ni izkazal pogoja ogroženosti pravic delavcev, je ustavno sodišče njegovo zahtevo za oceno ustavnosti treh členov energetskega zakona (ti se nanašajo na omejitev pravice do stavke v energetskih dejavnostih, omejitev stavke pri izvajalcih gospodarske javne službe in omejitev stavke pri dobaviteljih sistemskih storitev) zavrglo.

Sindikat je ogroženost pravic delavcev utemeljeval z navedbo, da so z omenjenimi določbami brez dvoma kršene pravice delavcev, in sicer pravica do stavke, ki je ena temeljnih pravic delavcev, s pomočjo katere lahko delavci uresničujejo svoje ekonomske in socialne pravice ter interese iz dela, in pravica do svobodnega sindikalnega delovanja.

STA


Najbolj brano