Ustavni sodniki za novo predsednico sodišča izvolili Jadranko Sovdat

Ustavni sodniki so na današnji seji za novo predsednico sodišča izvolili Jadranko Sovdat, za podpredsednico pa Etelko Korpič-Horvat.

Jadranka Sovdat Foto: STA
Jadranka Sovdat Foto: STA

LJUBLJANA > Jadranka Sovdat, ki je zdaj podpredsednica sodišča, bo na predsedniškem mestu nasledila Miroslava Mozetiča. Obe bosta funkcijo nastopili 31. oktobra, so sporočili s sodišča.

Na ustavnem sodišču so še pojasnili, da predsednika sodišča izvolijo sodniki izmed sebe s tajnim glasovanjem za dobo treh let. Volitve morajo biti opravljene pred iztekom mandata prejšnjega predsednika ustavnega sodišča.

Predsednik republike Borut Pahor je sicer 23. septembra objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov. Predloge je treba poslati najkasneje do 10. novembra.

Predsednik ustavnega sodišča Mozetič je Pahorja 30. avgusta obvestil, da 26. marca prihodnje leto poteče mandat dvema sodnikoma in eni sodnici ter da 24. aprila poteče mandat še enemu ustavnemu sodniku.

Marca prihodnje leto se tako devetletni mandat izteče Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, aprila pa še Ernestu Petriču. Letos pa se mandat izteče Mozetiču in Marti Klampfer. Nasledila ju bosta Špelca Mežnar in Marko Šorli.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

STA


Najbolj brano