Upokojenci s pokojnino do 750 evrov bodo v petek dobili letni dodatek

Upokojenci s pokojnino do 750 evrov bodo v petek skupaj z julijskimi pokojninami dobili tudi letni dodatek. Tako kot lani bo izplačan v štirih različnih višinah v razponu od 140 do 390 evrov. Pokojninski zavod bo za dodatek skoraj 468.500 prejemnikom pokojnin namenil skupno 101 milijon evrov.

Fotografija je simbolična. Foto: Adriana Buzleta
Fotografija je simbolična. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Med omenjenimi prejemniki letnega dodatka jih bo 84.675 dodatek dobilo v sorazmernem delu, ker imajo ti upravičenci tudi pokojnino odmerjeno v sorazmernem delu, so sporočili iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Za obračun letnega dodatka se pri posamezniku upošteva seštevek osebne pokojnine in dela vdovske pokojnine oziroma seštevek družinske pokojnine po prvem in po drugem roditelju.

Dodatka ne bodo izplačali 4351 upokojencem, pri katerih seštevek osebne pokojnine in dela vdovske pokojnine presega 750 evrov. Prav tako dodatka ne bo dobilo 37 prejemnikov družinske pokojnine, pri katerih seštevek družinske pokojnine po prvem in po drugem roditelju presega 750 evrov.

Poleg upokojencev bo dodatek dobilo tudi malenkost manj kot 17.900 nezaposlenih prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja, katerih nadomestilo ne presega 750 evrov. Dodatek bo izplačan v dveh višinah - 140 in 190 evrov. Pokojninski zavod bo v ta namen namenil skupno skoraj 3,3 milijona evrov.

Upravičencem do letnega dodatka, ki bodo pravico do pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja dobili po juliju, bodo letni dodatek izplačali skupaj s prvo pokojnino oziroma nadomestilom.

Vsi prejemniki dodatka bodo na domači naslov dobili obvestilo o izplačilu julijskih pokojnin, v katerem bodo navedene zakonske podlage in pogoji za letni dodatek v letošnjem letu.

STA


Najbolj brano