Ta teden nadaljevanje pogajanj s stavkajočimi policisti

Po več kot mesečnem premoru se bodo ta teden nadaljevala pogajanja vladnih predstavnikov s stavkovnim odborom policijskih sindikatov. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je sicer januarja vodilnim sindikalistom predstavila predlog simulacij odprave plačnih anomalij, ki pa so ga v sindikatih zavrnili. Stališča bodo poskušali zbližati v torek.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Predstavniki policijskih sindikatov, ki vodita stavko od 18. novembra lani, so se z vladno pogajalsko stranjo, ki jo vodi ministrica za notranje zadeve, nazadnje sestali pred lanskimi božičnimi prazniki. Po takratnem dogovoru je Vesna Györkös Žnidar v začetku januarja sindikalistom predstavila gradivo z zahtevanimi izračuni oziroma simulacijami glede odprave plačnih anomalij.

Predlog so v sindikatih označili za nesprejemljiv. Zadovoljni niso s predlagano višino in načinom reševanja plačnih anomalij, ki da se ne rešujejo celovito.

Svoje stališče so sredi januarja sporočili vladni pogajalski skupini, od takrat pa pričakovali vabilo na nadaljevanje pogajanj. Medtem so se konec januarja sestali s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Kot so takrat sporočili iz policijskega stavkovnega odbora, sta predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič Cerarju predstavila in dodatno obrazložila stavkovne zahteve, katerih glavnina izhaja iz preteklih stavkovnih sporazumov in so usmerjene v izboljšanje ekonomskega in delovno pravnega statusa zaposlenih.

Cerar, ki je bil pobudnik srečanja, je le tega označil za smiselnega in zelo konstruktivnega. “Mislim, da so dobre možnosti, da tudi pogajanja kmalu pripeljemo do konca,” je takrat dejal premier in izrazil pričakovanje, da se bodo vladni in sindikalni pogajalci sestali še v tistem tednu in nadaljevali z intenzivnim iskanjem rešitve.

Sindikalisti so morali na vabilo počakati nekoliko dlje in po dveh tednih od takrat se bodo v torek vendarle sestali z vladno pogajalsko skupino, da bi rešili stavkovne zahteve. Kot so za STA pojasnili v Sindikatu policistov Slovenije, skupaj z vabilom niso prejeli dodatnega gradiva oziroma novega vladnega predloga, pričakovati pa je, da se bodo poskušali uskladiti tudi o zavrnjenem prvotnem predlogu odprave plačnih anomalij.

V sindikatih so medtem večkrat opozorili na pritisk na stavkajoče in poskuse preprečitve stavke, med drugim tudi z zahtevami o pobiranju glob za kršitve cestnoprometnih predpisov. V vodstvu policije so tovrstne pritiske zanikali, tudi notranja ministrica je poudarila, da zakon jasno določa, katere naloge so policisti dolžni opravljati tudi v času stavke, in da je med njimi tudi ukrepanje na področju prometne varnosti.

V vladnih vrstah sicer ob stavkovnih zahtevah policistov opozarjajo na pomen stabilnosti javnih financ. Tudi po besedah predsednika vlade so sicer nekatere zahteve policistov legitimne in jih bo treba sčasoma na nek način uresničiti. A pri tem morajo biti pravični do vseh zaposlenih v javnem sektorju in ne smejo porušiti javnofinančnega stanja v državi, je Cerar pojasnil po srečanju s policisti konec januarja.

Policisti med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

STA


Najbolj brano