Slovenija in Madžarska z mešanimi patruljami

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je na današnjem srečanju s svojim madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem potrdila dobro sodelovanje pri obvladovanju begunske krize, je poročal Radio Slovenija. Sklenila sta tudi dogovor o oblikovanju mešanih patrulj.

Na delovnem sestanku se bosta danes glede na napovedi 
sešla notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in madžarski 
kolega Sandor Pinter. Foto: STA
Na delovnem sestanku se bosta danes glede na napovedi sešla notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in madžarski kolega Sandor Pinter. Foto: STA

DOLGA VAS > Ministra sta se sestala na mejnem prehodu Dolga vas, da bi se pogovorila o aktualnem dogajanju na področju migracij in o madžarski postavitvi ograje minuli teden na meji s Slovenijo. Ministrica Vesna Györkös Žnidar je srečanje označila za izjemno pomembno.

Madžarsko postavljanje žičnate ograje na meji s Slovenijo je sicer sprva kazalo na poslabšanje medsebojnega zaupanja med državama, posebno zato, ker o nameri Madžarske nista bila obveščena ne slovensko zunanje ne notranje ministrstvo, je dejala. A poznejši umik ograje po besedah ministrice kaže, da se “obe državi zavedata spoštovanja schengenskega pravnega reda in pravil EU”.

Sogovornika sta se tako strinjala, da je šlo za izreden dogodek, ki ne bo vplival na dobro sodelovanje med državama. Dogovorila sta se tudi, da bo Madžarska o vseh svojih ukrepih, ki jih bo sprejemala glede vstopa migrantom na meji s Hrvaško, pravočasno obveščala Slovenijo.

Če bi namreč prišlo do nenadnega nepričakovanega prihoda tudi do 10.000 migrantov na dan, kot je imela izkušnjo Madžarska, bi to bila za Slovenijo izjemo težka situacija, je priznala. Če bi svoja stališča glede sprejema migrantov spremenili še Avstrija oziroma Nemčija, bi pa Slovenija bila v brezizhodni situaciji, je menila.

Tudi madžarski minister Sandor Pinter je po poročanju Radia Slovenija tokratne pogovore ocenil za konstruktivne in poudaril, da je sodelovanje med državama dobro in brez odprtih vprašanj.

STA


Najbolj brano