Slovenski in hrvaški sindikalisti s skupno prvomajsko izjavo o dvigu plač

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič in predsednik Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH) Mladen Novosel sta na 11. tradicionalnem srečanju ob prazniku dela pri gradu Mokrice podpisala skupno izjavo o nujnem dvigu plač. Opozorila sta, da je krize konec in da morajo zdaj pravično plačilo dobiti tudi delavci.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije  Dušan 
Semolič (levo) in predsednik Zveze samostojnih sindikatov 
Hrvaške  Mladen Novosel sta podpisala skupno izjavo o 
nujnem dvigu plač. Foto: STA
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič (levo) in predsednik Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške Mladen Novosel sta podpisala skupno izjavo o nujnem dvigu plač. Foto: STA

MOKRICE > Dušan Semolič je ob današnjem podpisu poudaril, da tako navedena kot vsi drugi evropski sindikati menijo, da se mora po krizi marsikaj spremeniti v dobro delavcev, “ki so bili njena največja žrtev”.

Danes podpisana izjava terja in opozarja, da naj lastniki kapitala vendarle del dobička in vsega, kar so soustvarili delavci, “dajo v delavske plače”. Z njenim podpisom pa se na Hrvaškem in v Sloveniji pridružujejo zahtevam evropske konfederacije sindikatov, da naj delodajalci delavske plače čim prej popravijo.

Gre za delavsko dostojanstvo in da imajo tisti, ki delajo, pravico soudeležbe pri delitvi zasluženega bogastva. Dobiček namreč ne pripada le najbogatejšemu lastniškemu sloju, ampak vsem zaslužnim zanj. Ne samo redno zaposlenim, temveč tudi vsem drugim, tako prekarno in drugače zaposlenim delavcem kot tudi upokojencem, mladim in vsem drugim “žrtvam ekstremnega varčevanja”, je dodal.

Ob prazniku dela želijo poudariti, da imajo pravico do človeku vrednega življenja vsi navedeni, je dejal Semolič.

Predsednik SSSH Mladen Novosel je pristavil, da ni dovolj, da je okrevalo gospodarstvo, in da morajo zdaj okrevati tudi delavci in njihove plače. Opozoril je, da bi morali delodajalci del svojih večmilijonskih dobičkov nameniti delavcem, a tega ne storijo. Raje namreč vlagajo v propadle naložbe in nakupe, kot je primer “naše skupne družbe Agrokor, ki je veliko vlagala in kupovala”, zdaj pa se je zašla v težavah, ki zadevajo tako hrvaško kot slovensko stran, je opozoril.

“Če bi namesto tega ta in druge podobne družbe več namenile delavcem in za njihove višje plače, bi bilo vsem bolje,” je podčrtal Novosel.

Tradicionalna srečanja slovenskih in hrvaških sindikalistov ob prazniku dela običajno potekajo ob meji pred mednarodnim mejnim prehodom Obrežje, zaradi bojazni o zastojih na meji pa so se sindikalisti letos srečali na parkirišču pri gradu Mokrice v njegovi bližini. Tovrstna srečanja prirejajo od leta 2007.

STA


Najbolj brano